tiistai 31. heinäkuuta 2018

Kätketty linnake (1958)


Mennäänpä suoraan asiaan ilman enimpiä muodollisuuksia: jokainen maininta Akira Kurosawan Kätketystä linnakkeesta koko internetissä, kaikissa mahdollisissa kirjoissa ja kadunmiesten satunnaisissa keskusteluissa muistaa jo ensimmäisessä muistuttaa tämän olleen inspiraatio George Lucasin alkuperäiselle Tähtien sodalle. Kovin moni ei tästä muuta sitten tiedäkään, mutta totta se on. Kätketty linna todellakin oli inspiraatio Tähtien sodalle. Case closed.
Kätketyn linnakkeen tarina kertoo kahdesta 1500-luvun sisällissodan ajan Japanissa toikkaroivasta ahneesta talonpojasta, jotka liittyvät pakomatkalla olevan kenraalin ja prinsessan seuraan näiden salaiselle ja vaaralliselle matkalle vihollisarmeijan alueiden läpi.
Tätä tuotosta on monessa lähteessä perinteisesti ollut tapana moittia"tyypilliseksi samuraielokuvaksi", mutta todellisuudessa tämä on kaikkea muuta kuin lajissaan tyypillinen. Itseasiassa Kätketty linnake onkin vanhaan kabuki-näytelmään perustuvan Ne jotka astuvat tiikerin hännälle -elokuvan remake ja genrensä kliseitä veikeästi ylösalaisin kääntävä "lähes parodia", joka oli samalla Kurosawan jäähyväisteos vanhalle vakiostudiolleen Toholle.

Otetaan nyt esimerkiksi Kätken linnakkeen huumorista vaikka itse elokuvan tarina, joka on kuin suoraan jostain satukirjasta. Pääosassa Kurosawan rainassa on koominen kaksikko,  joka normaalissa samuraileffassa olisi lähinnä sivuosassa, eikä Toshiro Mifunen esittämä kenraalikaan ole sankari perinteisessä mielessä, lähinnä anti-sellainen. Itse asiassa koko elokuvassa ei taida varsinaista kirkasotsaista sankarihahmoa ollakaan, vaan prinsessakin on kaikkea muuta kuin perinteinen japanilainen hienostonainen tai neito pulassa.
Päävitsi koko jutussa ainakin oman tulkintani mukaan on, että syvällisiä ajatuksia  tyypillisesti harrastanut Kurosawa meni tarkoituksella imitoimaan vanhojen länsimaisten sarjaelokuvien tyyliä ja tuli siinä sivussa luoneeksi jotain, jonka onnistui yhdistämään varsin makeasti suuret tuotantoarvot, japanilaisen kulttuurin, ryppyotsaisen hifistelyn ja höhlät seikkailuhupailut poikkeuksellisen hauskalla ja mukaansatempaavalla otteella. George Lucas pyrki täsmälleen samaan Tähtien sodassaan.

Henkilökohtaisesti en kuitenkaan pidä tästä teoksesta aivan niin paljoa kuin mestariohjaajan klassikosta varmaan pitäisi, kiitos läpi reippaan keston ärsyttävän koomisen duon. Pelkkä vaikutteiden antaminen jollekin toiselle vieläkin tunnetummalle suurteoksellekaan ei omasta mielestäni riitä tekemään edes Kurosawan teoksista suoralta kädeltä mestariteoksia. Sanokaa mitä sanotte.



Arvio: 3.5/5



KAKUSHI TORIDE NO SAN AKUNIN, 1958 Japani
Tuotanto: Akira Kurosawa, 
Sanezumi Fujimoto
Ohjaus: Akira Kurosawa
Käsikirjoitus: Akira Kurosawa, Hideo Oguni, Ryûzô Kikushima, Shinobu Hashimoto
Näyttelijät: Kamatari Fujiwara, Minoru Chiaki, Misa Uehara, Susumu Fujita, Toshirô Mifune

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.