tiistai 3. heinäkuuta 2018

Szamanka (1996)


Näin tässä taas kävi. Juuri kun luulin nähneeni kaiken näkemisen arvoisen Andrzej Zulawskilta ja kuvittelin miehen vanhemmiten jo rauhoittuneen, isketään pöytään tällainen äärimmäistäkin äärimmäisempi taide-elämys, joka onnistuu lyömään itsellenikin niin tehokkaasti jauhot suuhun ettei sitä varmaan ulkopuolinen ihan heti ymmärräkään. Szamankaa päräyttävämpää mindfuck-elokuvaa ei ihan heti tule mieleenkään.
Tämän elokuvan punaisen langan löytäminen oli vähän vaikeaa - jos sellaista nyt ylipäätään onkaan - mutta yritän parhaani. Juonellisessa mielessä tässä seurataan puolalaista antropologia, joka kehittää pakkomielteen sekä suosta nostettuun muumioituneeseen ruumiiseen että salaperäiseen hulluun naiseen, joka jälkimmäisessä tapauksessa realisoituu rajuna ja väkivaltaisena seksinä läpi elokuvan.
Se vähä mitä tästä nyt kykenin järjellä ymmärtämään, kyseessä on jonkinlainen kertomus päähenkilönsä konfliktista alitajuisten eläimellisten himojensa sekä inhimillisen järkensä välillä. Salaperäinen suosta löytyneeseen ruumiiseen rinnastuva vaarallinen villi nainen, "shamaani" vetoaa alhaisella tavalla päähenkilöä ja vetää tätä yhä syvemmällle siekailemattoman lihallisuuden poluille, lopulta aina kuolemaan asti. 
Possessionin ja Yön kolmanneksen mieleen tuovalla kolealla väri- ja äänimaailmalla Zulawski on ilmeisesti halunnut vielä korostaa "suhteen" rakkaudettomuutta. On vain seksi ja kuolema. Tiettävästi salaperäistä naista esittävä Iwona Petry koki elokuvan niin ahdistavaksi ja nöyryyttäväksi, että lopetti tyystin näyttelemisen ja katosi kokonaan julkisuudesta. Kyseessä oli vielä Petryn ensimmäinen isompi elokuvarooli.
Tämän enempää sanottavaa ei Szamankasta oikeasti keksikään. Kyseessä on jälleen yksi Zulawskin takuupimahtaneista art house -katselmuksista, josta todennäköisesti pitävät ainakin miehen aiempien töiden innokkaimmat ihailijat. Mainstream-yleisölle tällainen taidehäröily lienee yksinkertaisesti liikaa.



Arvio: 4/5



SZAMANKA, 1996 Puola, Sveitsi, Ranska
Tuotanto: 
Jacky Ouaknine
Ohjaus:
Andrzej Zulawski
Käsikirjoitus: Manuela Gretkowska
Näyttelijät: Agnieszka Wagner, Bogusław Linda, Iwona Petry, Paweł Burczyk, Paweł Deląg, Piotr Machalica, Zdzisław Wardejn

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.