keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Five Men in a Circus (1935)


Mikio Naruse
ohjasi pelkästään ensimmäisenä vuotenaan PCL:llä kaikkiaan viisi elokuvaa, joista tämä, Five Men in a Circus on järjestyksessä neljäs ja yleensä viidestä kaikkein tuntemattomin. Taloudellisesta tyylistään tunnettu ohjaajahan ei tunnetusti pitänyt teoksiaan juuri kertakäyttöistä viihdettä kummempana materiaalina, joten tason heittely ei etenkään näin vilkkaalla tuotantotahdilla olisi kovin kaksinen ihme.
Five Men in a Circus kertoo nimensä mukaisesti lama-ajan Japania kiertävästä viisihenkisestä soittokunnasta, jonka jäsenillä värikäs kansanomainen huumori ja persoonallisuus ovat menneet reippaasti itse soittotaidon edelle. Näiden hahmojen lisäksi tarinassa nähdään samoille seutuville saapuvan sirkuksen omistajan kaksi tytärtä, joista toinen lavastaa trapetsionnettomuuden päästäkseen naimisiin rakastamansa miehen kanssa.

Ehkä parasta ja samalla ikävintä mitä tästä elokuvasta keksin sanoa, on että kyseessä on periaatteessa jälleen hyvin tavanomaisen keskinkertainen elokuva ilman Narusen parhaita temppuja ja tekniikoita, tällä kertaa jopa leikkaus tuntuu välillä töksähtävän kohtauksesta toiseen miten sattuu. Sirkusympäristö on kuitenkin perinteisesti elokuvissa aina viihdyttävää seurata ja tällä kertaa mukaan on eksynyt vähän Kenji Mizoguchin leffat mieleentuovaa romanttista kuvastoakin.
Suurin kompastuskivi tässä vain on, että hivenen päälle tunnin pituiseen elokuvaan on saatu ahdettua aivan liikaa henkilöhahmoja, joilla yhdelläkään ei ole kovin ihmeellistä persoonallisuutta. Ilmeisesti Narusen tarkoitus olikin korostaa suurempien ihmismassojen merkitystä yksilön yli, mutta loppujen lopuksi kokeilu tussahtaa loppua kohden omaan mahdottomuuteensa. 
Toisaalta, en muistakaan milloin viimeksi olisin nähnyt mustavalkoisen japanilaisen sirkuselokuvan. No nyt on sekin ihme sitten koettu!



Arvio: 3/5



SAAKASU GONINGUMI, 1935 Japani
Ohjaus: Mikio Naruse
Käsikirjoitus: 
Kohei Ima, Roppa Furukawa, Ryûji Nagami
Näyttelijät: Heihachirô Ôkawa, Hiroshi Uruki, Kamatari Fujiwara, Kô Mihashi, Masako Tsutsumi, Riki Miyagawa, Ryuko Umezono, Sadao Maruyama

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.