maanantai 23. heinäkuuta 2018

What Did the Lady Forget? (1937)


Tokiolainen professori sekä tämän komenteleva pirttihirmuvaimo saavat yllättäen kotiinsa isännän veljentyttären Setsukon, avoimesti alkoholia ja tupakkaa nauttivan, länsimaisesti pukeutuvan modernin ja uhmakkaan nuoren naisen. Myrsky seuraa, kun professorismies päättää perinteisen viikonloppulomansa sijaan huiputtaa vaimoaan ja mennä golf-kerhon sijaan juopottelemaan ja yöpymään erään opiskelijansa luokse. Kapakassa mies kuitenkin törmää lopulta sukulaistyttöönsä ja vaimokin saa tietää hulttiomiehensä seikkailuista.

Sanotaanpa tähän alkuun näin yhtään kiertelemättä ja liioittelematta, että What Did the Lady Forget? on selvästi aito ja rehellinen välityö, josta ei alunperin suunniteltukaan mitään helppoa ja riskitöntä viihdeleffaa kummempaa taidepaukkua. Tiettävästi Yasujiro Ozu suunnitteli alunperin synkistelyn hengessä jatkoa kahdelle edelliselle lamakuvaukselleen, mutta niiden huonon menestyksen vuoksi studiopomot päättivät viheltää pelin poikki jo alkuunsa.
Itse elokuvan tyylistä voi ainakin sanoa, että tässä on selvästi otettu teknisessä mielessä vuosikausien pituinen askel taaksepäin, kohti lähemmäs ajan suosittuja amerikkalaisia viihde-elokuvia ja kaikenlaiset ohjaajan tavaramerkkiniksit ovat siksi jääneet huomattavasti vähemmälle. Ehkä tästä ei siksi niin kummoisia pöhinöitä tai muistettavaa juuri jäänytkään Mikio Narusen ja Kenji Mizoguchin elokuvista tuttuja pääosanesittäjiä lukuunottamatta.

Tiettävästi muutama kuukausi tämän elokuvan ilmestymisen jälkeen syttyi Toinen Kiinan-Japanin sota ja Ozu - sotilasarvoltaan reservin korpraali - määrättiin palvelukseen. Seuraavaa elokuvaa mies ei ohjannutkaan ennen vuotta 1941, sillä vaikka ohjaaja vapautuikin palveluksesta paria vuotta myöhemmin, ei mestarin luonnostelemia valmiita käsikirjoituksia sensuurin ja valtion propagandaohjelmien vuoksi voitu filmatisoida kuin vasta sodan jälkeen.
Ozu värvättiin uudelleen palvelukseen vuoden 1943 tienoilla. Näillä main ohjaaja tutustui myös sotasaaliina Singaporesta saatuun Orson Wellesin Citizen Kaneen, josta Ozu tiettävästi piti aivan erityisen paljon.



Arvio: 3/5



SHUKUJO WA NANI WO WASURETA KA, 1937 Japani
Ohjaus:
Yasujiro Ozu
Käsikirjoitus: Akira Fushimi, 
James Maki (Yasujiro Ozu)
Näyttelijät: Chôko Iida, Ken Uehara, Masao Hayama, Michiko Kuwano, Mitsuko Yoshikawa, Shûji Sano, Sumiko Kurishima, Takeshi Sakamoto, Tatsuo Saito, Tomio Aoki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.