lauantai 21. heinäkuuta 2018

Man of the House (1936)


Kumoemon Tochuken
ei ehkä länsimaiselle yleisölle sano nimenä mitään, mutta kyseessä on legendaarinen japanilainen taiteilija ja kertoviin musiikkiesityksiin erikoistunut laulaja 1900-luvun alkupään Japanissa, eräänlainen oman aikansa supertähti. Valitettavasti mainetta ja mammonaa seurasi myös koko joukko erilaisia kohuja ja skandaaleja, jotka lopulta ajoivat suuren miehen perheineen tuhoon.
Mikäli tätä 47 Roninistakin tutun Seika Mayaman kirjaan perustuvaa elämänkerrallista elokuvaa on uskominen, suuri laulaja itse oli vimmaisen jääräpäinen taiteensa suhteen, jonka puolesta mies olikin vamis kärsimään paitsi itse, mutta suurimpia uhreja olivat lopulta tämän vaimo sekä ainut poika, joista Tochuken itse eristäytyi vuosikausiksi ja petti monien salarakkaidensa kanssa. Lopulta miehen vaimo kuoli tuberkuloosiin ja poika joutui vakaviin ongelmiin isänsä häpeällisten elämäntapojen vuoksi.

Olen monesta lähteestä lukenut tämän elokuvan ja erityisesti sen päähenkilön kuuluvan monen vähemmän mielekkäisiin Naruse-elämyksiin, mihin nähden itse pidin Man of the Housesta yllättävänkin paljon. Eihän tämä nyt tietenkään teknisessä mielessä mestarin parhaisiin töihin lukeudu, mutta valehtelisin jos väittäisin tämän tyylikkäitä kamera-ajoja sekä laulukohtauksia muuksi kuin huisin hienoksi katsella ja kuunnella.
Suurin syy katsoa tämä elokuva on kuitenkin Akira Kurosawan Sanshiro Sugatan roistona tutun Ryunosuke Tsukigatan kivenkova roolisuoritus poninhäntäpäisenä patriarkaattisena taitelijahirviönä. En olekaan toistaiseksi vielä tainnut kehua erikseen Narusen elokuvien näyttelijöitä, joten kyseessä on melkoinen positiivinen poikkeustapaus.
Man of the House on intensiivinen melodraama, poikkeuksellisesti hyvin aliarvostettu elokuva Naruselta jopa omissa ihailijapiireissään. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Mikio Naruselta on paljon huonompaakin.



Arvio: 3.5/5



TOCHUKEN KUMOEMON, 1936 Japani
Ohjaus: Mikio Naruse
Käsikirjoitus: 
Mikio Naruse, Seika Mayama
Näyttelijät: Asataro Ichikawa, Chikako Hosokawa, Kamatari Fujiwara, Kaoru Itô, Kô Mihashi, Masao Mishima, Ryûnosuke Tsukigata, Sachiko Chiba, Yoshio Kosugi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.