lauantai 21. heinäkuuta 2018

The Road I Travel with You (1936)


Vanha geisha asuu kahden komean upporikkaan miesystävänsä huvilassa Kamakurassa. Nuoret miehet ovat kumpikin naimaikäisiä ja vanhaa naista kuumottaisi naittaa poikansa hyviin perheisiin ja parantaa siten omaa yhteiskunnallista asemaansa, mutta lopulta tapahtumat johtavat vähemmän onnelliseen lopputulemaan. Eletäänhän elokuvan aikaan modenin ja vanhan Japanin välimaastoa, porvarillisten nousukkaiden sekä aristokraattisten perinteiden ristiriitojen aikaa.
En nyt halua liitoitella tätä yhtään, mutta The Road I Travel with You ei ainakaan itsessäni herättänyt toimivan alun jälkeen oikein minkäänlaista erityistä kipinää. Tiettävästi elokuvan tarina perustuukin aikansa suosittuun näytelmään ja tietty näytelmällisyys tästä paistaakin läpi paikallaan patsastelevien ja loputtomia dialogitulvia suustaan päästäviä näyttelijöitä myöten. Henkilökohtaisesti inhoan erityisesti tällaisia teatterifilmatisointeja.

Loppujen lopuksi tässä elokuvassa ei oikeasti ole mitään erityisen hyvää tai kiinnostavaa, vaan parhaimmillaankin Mikio Narusen väsähtäneissä visioissa liikutaan hyvän keskitason puolella, enimmäkseen ei. Selvästikään yläluokkaisen elämäntavan ja ongelmien kuvaus ei lukeutunut vaatimattomammista olosuhteista ponnistaneen ohjaajan kaikkein omimmalle osaamisalueelle.
Olen jostain lukenut, että näihin aikoihin Narusella oli vaikeuksia löytää kunnollisia käsikirjoituksia ja taso heitteli niiden suhteen rajusti. The Road I Travel With Yousta voi ainakin ulkoisten puitteiden osalta sanoa, ettei se näytä erityisemmin kiinnostaneen ohjaajaa edes paperilla.
Välityö.



Arvio: 2.5/5



KIMI TO YUKU MICHI, 1936 Japani
Ohjaus:
Mikio Naruse
Käsikirjoitus: 
Mikio Naruse, Yukiko Miyake
Näyttelijät: Heihachirô Ôkawa, Hideo Saeki, Kamatari Fujiwara, Masako Tsutsumi, Mitsuko Takao, Naoyo Yamagata, Tamae Kiyokawa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.