keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Zorron merkki (1920)


Meidän aikanamme naamioitunut sankari nimeltä Zorro on populaarikulttuurin ikoni ja jokaisen tunnistama hahmo, mutta vuonna 1920 oli tilanne toinen. Näihin aikoihin romanttisiin komedioihin ja pieniin sivuosiin kyllästynyt Douglas Fairbanks metsästi itselleen uudenlaista aluevaltausta, joka mieluusti myös auttaisi tätä lyömään itsensä vuosikausien tuskailun jälkeen läpi Hollywoodin viihdemarkkinoilla. Törmättyään sattumalta pikkuruisessa lehtisessä julkaistuun Johnston McCulleyn seikkailunovelliin Fairbanks ymmärsi hetkensä koittaneen…
Kaukaisina karuina aikoina Espanjan imperiumin vielä hallitessa Kaliforniaa kansa eli pulassa ja ahdingossa. Paikallishallintoa johtavan kuvernööri Alvardon sekä tämän kätyrien kapteeni Ramonin ja kersantti Gonzalesin rautaisessa otteessa köyhä ja rikas tietävät paikkansa, epäoikeudenmukaisuus ja korruptio kukoistavat, eikä tunnelin päässä näy valoa. Sitten yön pimeydestä ilmestyy kettumaisen viekkautensa vuoksi Zorroksi (= kettu) nimetty naamioitunut kostaja ja veijari, kansan sankari ja aristokraattisten sortajien pahin painajainen. Naamion takana muljuilee tietenkin paikallisen suurmaanomistajan kömpelö poika Don Diego Vega (Fairbanks), joka on päättänyt ottaa oikeuden omiin käsiinsä ja pelastaa siinä sivussa kauniin naisenkin pulasta.

Kuten historia jo tietääkin kertoa, on Zorron merkki valtaisa kulttuuri-ilmiö ja menestystuote millä tahansa mittapuulla tarkasteltuna. Suurin ansio tietysti kuuluu humoristista veijariasennetta, suoraa fyysistä toimintaa ja puhdasta miehistä karismaa saumattomalle yhdistelevälle Fairbanksille itselleen, joka meni seikkailurainansa suhteen niinkin pitkälle, että perusti oman tuotantoyhtiönsäkin saadakseen sen tehtyä haluamallaan tavalla. Miehessä itsessään yhdistyy niin vastustamattoman mukaansatempaavalla tavalla niin moni miehinen ominaisuus, ettei kalapuikkoviiksisestä Fairbanksista meinaa silmiään irti saadakaan tämän itsensäkin virnuillessa selvästi omille poikamaisille kolttosilleen.
Fairbanksin lempilapsi on erinomaista aikansa mykkää viihdettä hyvällä maulla ja taidolla tehtynä. Mitään erityisen syvällistä tai innovatiivista sanomaa tai tekniikkaa ei ole edes yritetty tähän hengentuotokseen loihtia, mutta silkan hauskan seikkailutoiminnan ollessa kyseessä ei sellaista juuri osaisi kaivatakaan, vaikka pituutta tuntuisikin olevan nykymakuun vähän turhankin kanssa. Zorron merkki tuskin oli ensimmäinen konseptiaan hyödyntänyt elokuva maailmassa, mutta viimeistään sen jälkeen tulvaportit oli lopullisesti avattu klassiselle Hollywood-seikkailuhömpälle. Douglas Fairbanks ja Zorron merkki olivat myös Bruce Waynen virallisia lapsuuden suosikkeja, jotka saivat tämän ryhtymään Batmaniksi vanhempiensa murhan jälkeen.


Arvio: 3.5/5


THE MARK OF ZORRO, 1920 USA
Ohjaus: 
Fred Niblo
Käsikirjoitus: 
Johnston McCulley
Näyttelijät: 
Charles Hill Mailes, Douglas Fairbanks, Marquerite De La Motte, Noah Beery, Robert McKim

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.