lauantai 11. heinäkuuta 2020

His First Flame (1927)


Ennen kuin alan käsittelemään mitään sen tähdellisempää, lienee paikallaan ottaa vaatimattomampi välipala suosikkikoomikkoni varhaisvuosilta. Harry Langdonhan aloitti monen muun aikansa suuren nimen tavoin uransa sangen myöhään nelikymppisenä silloisen komediakeisari Mack Sennettin tallissa. Vaikka His First Flame virallisesti vasta vuonna 1927 ilmestyikin, se oli todellisuudessa tekohetkellään Sennettin leivissä työskennelleen Langdonin ja tämän myöhemmistä klassikoista tutun tekijätiimin hyllytetty pitkä debyytti, joka julkaistiin näinkin myöhään silkassa rahastusmielessä päätähdentähden lyötyä itsensä vähän aiemmin maailmanlaajuisesti läpi.
Äärimmäisen pienellä budjetilla ja nopeasti kuvatuksi komediaksi tältä ei toisin sanoen kannata odottaa mitään ihmeitä, eikä sellaisia juuri olekaan luvassa. Tällä kertaa lapsenkasvoinen Harry on naishuoliensa parissa painiskeleva tuore yliopistovalmistuja, jolla on setänään ja mentorinaan naisia vihaava palopäällikkö. Elokuvan nimi viittaa luonnollisesti paitsi päähenkilön ensirakkauteen, mutta myös lopun kliimaksiin jossa Harry joutuu pelastamaan neitonsa ”tulipalon” kourista.
Näinkin nimekkään joukkion tuotokseksi His First Flame on varsin köykäistä tekoa: siinä ei oikeasti ole mitään järin erikoista tai omaperäistä tarinaa, sen huumori on enimmäkseen kesyä jopa oman aikansa mittapuulla ja olematon budjetti näkyy selvästi erityisesti kuvauksen kankeudessa. Kolmivarttiseen hupailuun mahtuukin vauhdikkaan kliimaksinsa ohella ainoastaan yksi oikeasti muistettava kohtaus, jossa naisen hepeniin pukeutunut Langdon hortoilee keskellä suurkaupunkia.
Näin ollen ei liene nykysilminkään kovin vaikea arvata, miksi Langdonin tuotos aikoinaan päätettiin jättää hyllylle odottamaan julkaisuaan, tiettävästi alkuperäistäkin lyhennettiin vielä jonnin verran ennen lopullista päivänvaloaan nähnyttä versiota. Maailmalle asti päätynyttä ja meidänkin aikaamme asti selvinnyttä näkemystä suosittelen varauksetta vain kaltaisilleni vannoutuneille Langdon-faneille.


Arvio: 2.5/5


HIS FIRST FLAME, 1927 USA
Ohjaus: 
Harry Edwards
Käsikirjoitus: 
Al Giebler, Arthur Ripley, Frank Capra
Näyttelijät: 
Bud Jamison, Dot Farley, Harry Langdon, Natalie Kingston, Ruth Hiatt, Vernon Dent

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.