tiistai 14. heinäkuuta 2020

Big Fish & Begonia (2016)


Eikö olekin tylsää katsoa lähinnä samaa vanhaa kaavaa toistavia länsimaisia elokuvia, jotka fiktion tai fantasiankin leimastaan huolimatta edustavat sitä tuttua ja turvallista tuhanteen kertaan nähtyä huttua. Ei hätää, sillä ihmiskunnasta löytyy vielä onneksi Big Fish & Begonian kaltaisia erikoisuuksia, jotka muistuttavat meitä siitä karusta tosiasiasta, että elämää ja mielikuvitusta riittää roppakaupalla ensimmäisen maailman ulkopuolellakin. Kyseessä on toisin sanoen fuusio kiinalaisia myyttejä ja Studio Ghibliä avoimesti palvovaa eeppistä kerrontaa höhlällä kakkahuumorilla sekä Free Willy - Pelastakaa Willystä apinoidulla peruskaavalla miinus Michael Jackson. Kokonaisuus on juurikin niin mieletön kuin miltä se kuulostaa, mutta sehän ei olekaan yhtään huono juttu se...

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat henkiolentojen ja jumalten asuttamaan taolaiseen fantasiamaailmaan, joka tuo rikkaudessaan mieleen jonkun Henkien kätkemän vastaavan. Alussa tyttö nimeltä Chun matkaa ihmisten maailmaan delfiinin muodossa, mutta jää kiinni kalastajan verkkoon. Hyväsydäminen nuori mies kuitenkin vapauttaa merenelävän ansasta, mutta hukkuu itse sen tehdessään. Chun päätyy tekemään henkimaailman herrojen kanssa diilin, jonka seurauksena tämä saisi haltuunsa nuorukaisen sielun pienen kalan muodossa, joka palaisi aikuiseksi kasvettuaan takaisin ihmisten maailmaan, mutta Chun menettäisi siinä sivussa itse vastineeksi puolet omasta elinajastaan. Tarinan keskiössä on toisin sanoen klassisin ja ajattomin kaikista aasialaisen tarinaperinteen suosimista teemoista: toisen puolesta uhrautumisesta.
Nyt täytyy jo heti alkuun todeta, etten taatusti ymmärtänyt puoliakaan itse elokuvan tarjoamasta fantasiamaailmasta enkä välttämättä osannut tulkita kaikkia sen hienoisia yksityiskohtia oikein, sillä kyseessähän on lähinnä aasialaiseen makuun tuotettu eeppinen satu, jossa ei todellakaan turhia ole alettu selittelemään. Tästä syystä itse juonen seuraaminenkin oli paikka paikoin melkoisen tuskan takana, vaikka paperilla se erittäin yksinkertaiselta ja suoraviivaiselta näyttääkin - en edes osaa nimetä ainuttakaan elokuvassa nähtävistä fantastisista yksi- kaksi- kolmi- ja satasilmäisistä öttiäisistä ja örkeistä. Asia ei toisaalta ainakaan henkilökohtaisella tasolla jäänyt harmittamaan laisinkaan, sillä kyseessähän ON länsimaiselle katsojalle lähtökohtaisesti kulttuuritrippi, jonka kuuluukin vähän hämmentää ja availla samalla ovia hiukka toisenlaisiin mytologioihin.

Jos kerronnan asenne ihastuttaa, niin animaatio jakaa sitten asteittain senkin edestä. Selvästi tässä on ollut takana lahjakasta sakkia ja mallia on haettu itsensä Hayao Miyazakin kaltaiselta mestarilta, mutta animaation laatu jätti sisällöstään huolimatta monessa kohtaa suuhun halvahkon televisioproduktion maun: hahmot esimerkiksi muistuttavat kovasti Avatar: The Last Airbenderin vastaavia, mihin vielä parissa kohtaa plösähtävä höhlä eritehuumori ja kankea enkkudubbaus päälle - unohtamatta tietenkään kömpelöä yritystä veistellä sekaisin piirrettyä ja cgi-animaatiota, joka hyppää pahimmillaan silmille kuin yleinen syyttäjä. Parhaimmillaan piirrosjälki ja eloisan kirkkaat värit taas tukevat kerrontaa kuin parhaissa A-luokan länsimaisissa animaatioissa, joten mistään täydellisestä epäonnistumisesta ei suinkaan ole tälläkään saralla kysymys.
Big Fish & Begonia tyhjentää pajatson ainakin omalla kohdallani kuitenkin upeaakin upeammalla soundtrackillään, joka jo yksinään riittää antamaan paljon anteeksi aiemmin mainittuja puutteita. Tällä kertaa sävellyksestä on vastannut Kaibasta tuttu Kiyoshi Yoshida, jonka kaunista ambient-musiikkia muistin kaiketi hehkuttaa kyllästymiseen asti jo kyseisen sarjan arvostelussani. Tällä kertaa mies on sekoittanut taattuun tyyliinsä vielä perinteistä kiinalaista tunnelmointia yhdistettynä länsimaiseen melodramaattiseen klassiseen musiikkiin, ja kokonaisuus nousseekin lähelle kärkeä listattaessa henkilökohtaisesti kauneimpia kuulemiani elokuvamusiikkeja likimain koskaan. Harmittavasti kyse on tällaisesta meillä nimettömästä kiinalaisesta hifistelyanimaatiosta, jota kukaan koskaan tulee näkemään tai kuulemaan ainakaan Suomessa.

Kiinalainen animaatio-osaaminen ei varsinaisesti ole ollut koskaan kovinkaan hyvässä maineessa, mutta Big Fish & Begonia riitti ainakin vakuuttamaan itseni sikäläisestä potentiaalista, vaikka selkeä oma persoonallisuus nojaakin vielä aivan liikaa Japanista ja Hollywoodista imettyihin vaikutteisiin. Jos elokuvan voisi pisteyttää yksin soundtrackin perusteella, tulisi tähtiä ehdottomasti viisi, mutta kun siinä on sitä eloa ja kuvaakin.
Siis ihan oikeasti, kuunnelkaa se soundtrack!


Arvio: 4.5/5


DA YU HAI TANG, 2016 Kiina
Ohjaus: 
Chun Zhang, Xuan Liang
Käsikirjoitus: 
Daniel Chuba, Xuan Liang
Näyttelijät: 
Guanlin Ji, Jie Zhang, Jiu'er, Lifang Xue, Shangqing Su, Shulan Pan, Timmy Xu, Yuanyuan Zhang

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.