maanantai 27. huhtikuuta 2020

The Butter Battle Book (1989)


Vielä yksi vähäisempi yksilö Ralph Bakshin lukuisista välitöistä ennen varsinaiseen asiaan pääsemistä. En valitettavasti löytänyt tästä teoksesta minkäänlaista taustatietoa, joten osaa sanoa miten tai miksi Bakshi päätyi tekemään kokonaisen puolituntisen televisiospesiaalin amerikkalaisten rakastaman satusetä Dr. Seussin höpsöstä poliittisesta satiirista, mutta tuskinpa olen kovinkaan väärässä, jos oletan syyn olleen tässä vaiheessa silkan taloudellisen välttämättömyyden, niin vähän tässä tuntuu tekijänsä aitoa ja vilpitöntä innostusta löytyvän.

The Butter Battle Bookin tarina sijoittuu nimettömään satumaailmaan, jonka julkisivua hallitsee maiseman kahtia jakava valtava muuri. Toisella puolin elävät Yookit, jotka syövät paahtoleipänsä voi yläpuolella ja toisella Zookit, joille ainut oikea tapa maistella paahtoleipää on voi ”väärällä” puolella. Koko yhteiskunnan koululaitoksesta ja uskonnosta lähtien määrittelevä perustavanlaatuinen kysymys paahtoleivästä johtaa loputtomaan vihanpitoon kahden heimon kesken, lopulta myös väsymättömän asevarustelun kautta pattitilanteeseen, jossa kummallakin pelurilla on hallussaan tarpeeksi tulivoimaa toistensa täydelliseen tuhoamiseen.
Ainakin The Butter Battle Bookista voi sanoa, ettei kyseessä ole likimainkaan tekijänsä parhaita ja nokkelimpia tarinoita – itse asiassa koko juttu tuntui sanomaltaan kuin lekalla jakaukseen taotulta ja todella väkisin väännetyltä. Aikoinaan tämä herätti vielä valtavasti kohua kuvaamalla kylmän sodan ideologista konfliktia moraalisesti varsin relativistiseen sävyyn sivuuttaen sosialistiseen järjestelmään olennaisesti kuuluvat ihmisoikeusloukkaukset sun muut syvällisemmät eettiset ongelmat täydellisesti, mutta toisaalta muistaen kuitenkin irvailla kapitalistisen yhteiskunnan perusrakenteille sekä vihjata kahden järjestelmän olevan monessa suhteessa lopulta varsin samanlaisia.

Enää tähän maailmanaikaan ei jaksa vanha murehtia moisia, mutta varsin hajuttomasta ja mauttomasta tarinasta se ei tee yhtään sen parempaa. Jos taas animaatio kiinnostaa, on kyseessä selvästi todella halvalla kokoon kursittu ja alkuperäisteoksen luonnosmaisempaa kuvitusta myötäilevä lyhäri, jossa ei mälsästi ole monessa kohtaa yhtä valjua väriä kummempia taustoja. Ehkä parasta mitä tästä voi ylipäänsä sanoa, on että tämä voisi olla koska tahansa paljon huonompikin; henkilökohtaisesti katsastin tämän jopa kahdesti ihan vain huvikseni, joten mistään täysin kelvottomasta teoksesta ei voi missään tapauksessa olla kyse.


Arvio: 3/5


DR SEUSS'S THE BUTTLER BATTLE BOOK, 1989 USA
Ohjaus: 
Ralph Bakshi
Käsikirjoitus: 
Dr. Seuss
Näyttelijät: 
Charles Durning, Christopher Collins, Clive Revill, Hal Smith, Jim Cummings, Joseph Cousins, Miriam Flynn

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.