maanantai 13. huhtikuuta 2020

Cat City (1986)


Cat City
 saattaa ensikosketuksella vaikuttaa mitä tavanomaisimmalta itäeurooppalaiselta kengännauhabudjetilla tuotetulta kommarivuosien kökköanimaatiolta, mutta todellisuus on tässäkin tapauksessa taruakin ihmeellisempää. Pienehkö kierros kyberavaruuden leffa-aiheisilla sivustoilla nimittäin tietää todistaa, Cat City on yksi kautta aikain rakastetuimpia unkarilaisen elokuvan klassikoita, ja sikäläisin silmin katsoen yksi parhaista lajissaan koskaan vähän samaan tapaan kuin Pilvikallion vauhtikisat Norjassa. Kotimaansa ulkopuolella Cat City lienee julkaistu lähinnä luokattoman kädettömästi dubattuna ja käännettynä bootleg-tasoisena kasettijulkaisuna, joka nyt viimeistään pilaa katsomisnautinnon jokaiselta vähänkään aiheesta kiinnostuneelta.
Ydinidealtaan Cat City on mitä tyylipuhtainta parodiaa vähän kaikesta, mutta erityisesti James Bond -leffoista sekä vanhan ajan kommunistisista propagandapiirretyistä, ja sen tyylikin on lainattu suoraan Art Spiegelmanin holokaustiklassikko Mausista, jossa juutalaiset kuvattiin hiirinä ja natsit kissoina. Tällä kertaa tarina vain sijoittuu kissojen pyörittämän rikossyndikaatin terrorisoimaan hiirten kaupunkiin, jossa hyvä ja paha kisaavat pääsystä käsiksi hiirten kehittämän kissa-aseen huippusalaisiin pohjapiirroksiin. Luonnollisesti kyse onkin vallankäyttöä ja vallitsevien hierarkioiden logiikkaa satirisoivasta hupailusta. Elokuvan alkuperäinen unkarinkielinen nimi tarkoittaakin ”kissa-ansaa”.

Mikäli kökkö englanninkielinen käännöstyö yhdistettynä kankeaan artikulointiin ei riitä pilaamaan ulkomaisen katsojan iloa Cat Cityn kohdalla, niin onneksi dialogia on vielä harvinaisen paljon, ja varsinaista suoraa toimintaa suhteellisen vähän etenkin leffan alkupäässä. Uskoakseni tämän tekijöillä ei ollut hallussaan mitään Disney-tason osaamista tai budjettia, joten ratkaisu on sikälikin ollut erittäin johdonmukainen. Animaation taso itsessään ei ole likimainkaan niin rupuinen kuin tällaiselta teokselta voisi luulla, vaan se on omasta mielestäni hyvinkin vertailukelpoinen minkä tahansa keskikokoisen amerikkalaisen animaatiostudion, kuten Rankin/Bassin, tuotoksiin vaikka edelliseen nähden hahmojen design on unkarilaisten elokuvassa valovuosia mielekkäämpää katseltavaa.
Kamala käännös on sikälikin erittäin harmittavaa, että kyseessähän on tiettävästi alkuperäiskielisenä erittäin tasokkaasti – suorastaan nerokkaasti – kirjoitettua komediaa, jonka huumori sattuu juurikin keskittymään erilaisten sanaleikkien, värikkään dialogin, monimielisyyksien ja kaikenlaisten hölmöjen puujalkojen ympärille. Suurinta osaa edellisistä ei välttämättä voikaan suoraan kääntää, loput taas on ryssitty ihan sellaisenaan. Cat Cityyn on kuitenkin jäänyt jonkin verran pieniä visuaalisia viittauksia pikkutuhmemmankin huumorin suuntaan ja paria kohtaakin on selvästi saksittu, ehkäpä vallan sensuuritarkoituksessa. Hauskimpana visuaalisena vitsinä kissojen rikossyndikaatin pomona nähdään samanlainen pulska valkoinen kissa, jollainen Blofieldillä on aina sylissään vanhoissa Bond-leffoissa.
Cat City ei ole englanninkielisenä juosten kustuna versiona kovinkaan ihmeellinen elämys – saati sitten maineensa veroinen klassikko. Jos unkari taas sattuu taittumaan tai muuten vain käteen osuu alkuperäiskielinen, joka suhteessa edellistä huomattavasti parempilaatuinen restauroitu versio, kannattaa ehdottomasti tarttua tilaisuuteen ja ottaa pala sikäläistä elokuvahistoriaa haltuun, vaikkei paikallista sanataiteilua täysin ymmärtäisikään. Muutamat tarinankerronnalliset töppäykset pysyvät toki sellaisenaan muuttumattomina versiosta toiseen, mutta pelkästään alkuperäiset ääninäyttelijät ovat ilo korvalle, ja terävämpi kuva yhdistettynä mukavan sulavaan animaatioon ja eloisiin väreihin saavat helposti nuivemmankin arvostamaan paikallisten tekijöiden osaamista aivan uudella tavalla.
Yllättävä jatko-osa Cat Citylle saatiin alkuperäisten tekijöidensä voimin vuonna 2007, mutta se on toinen tarina se.


Arvio: 3.5/5


MACSKAFOGO, 1986 Unkari, Kanada, Saksa
Ohjaus: 
Béla Ternovszky
Käsikirjoitus: 
József Nepp
Näyttelijät: 
András Kern, Ferenc Kállai, Gyula Bodrogi, Ilona Béres, István Mikó, János Körmendi, Miklós Benedek, Péter Haumann

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.