sunnuntai 5. tammikuuta 2020

Arktinen oikeus (2019)


Lyön vaikka vanhan karvahattuni vetoa, ettei kukaan tätä blogia lukeva ole tainnutkaan kuulla tällaisesta viime vuonna ilmestyneestä hassusta animaatiosta. Syykin lienee selvä, sillä pitkälti intialais-kiinalaisella rahalla tuotettu ja levitetty Arktinen oikeus osoittautui ilmestyessään historiallisen suureksi taloudelliseksi katastrofiksi tuottamalla jättimäisellä tuhansia teattereita kattaneella julkaisullaan takaisin vain vähän reilun kymmenesosan muhkeasta budjetistaan. Lopulta tämä päätyikin monessa kolkassa suoraan alelaareihin ja suoratoistopalveluiden tarjonnan täytteeksi, josta itsekin sen animaatiofanina luonnollisesti matkaani noukin. Ehkä tämä onkin tosi hyvä ja minä saankin syödä lakkini?
Arktinen oikeus sijoittuu tarkemmin määrittelemättömällä, ilmastonmuutoksen riepottelemalla arktisella alueella sijaitsevaan antropomorfisten eläinten asuttamaan pikkukaupunkiin, jonka keskus on paikallista postia pyörittävä eläinfirma. Napakettu Swifty haluaisi kovasti päästä yhdeksi postifirman sankareina palvotuista vetokoirista, mutta tilaisuus tähän avautuu vasta hullun tiedemiehen kidnapattua ne alkuperäiset omia tarkoitusperiään varten. Tietysti Swifty joutuu lopulta valitsemaan menestyksen ja omantunnon välillä.

Okei, menin referaatissani oikomaan vähän mutkia, mutta täytyy kuitenkin sanoa jo nyt, etten muista ikinä nähneeni toista yhtä röyhkeästi ja avoimesti muita leffoja plagioivaa tekelettä kuin tämä. Arktisesta oikeudesta saisi oikeasti jo todella hauskan juomapelin naukkaamalla vodkaa aina kun vastaan tulee joku toisesta leffasta napsaistu hahmo tai klisee. Tai ei, tämän parissa voi mennä jo henkikin tai sitten seurauksena on vain maailman ankarin krapula. Perusidea esimerkiksi on suoraan Baltosta, postifirma ja pahis Monsterit Oy:sta, eläinten kaupunki Zootopiasta, pahiksen kätyrit Illuminationin tuotoksista, sankarin omantunnon ongelmat Hain tarinasta, ranskalainen vastarintaliike Top Secretistä… Jeesus Kristus!
Tässä taitaakin olla muutenkin kyseessä jälleen näitä tällaisia leffoja, jossa jokainen taskun pohjalta käteen asti osunut kopeekka on pantu haisemaan nimekkäisiin ääninäyttelijöihin, joita tässä onkin vähintään kolmetoista tusinassa. John Cleese mursuna? Mikä ettei! James Franco bilettävänä albatrossina? Kelpaa! Alec Baldwin jääkarhuna? Menettelee. Ainut ongelma paperilla loistavassa rosterissakin vain on, että tekijät ovat selvästi tyytyneet julisteessa komeilevaan nimivoimaan varsinaisen sisällön kustannuksella, eikä teoriassa erinomaisista näyttelijöistäkään ole tuntunut mukaan päätyneen kuin kaikkein tylsimmät ja elottomimmat pätkät. Tyypillisesti innokkaaksi tai eloisaksi tarkoitetuissa kohdissa hahmot esimerkiksi kuulostavat pelkästään pitkästyneiltä, kuin mikrofonin takana odotettaisiin vain kädet taskussa seuraavaa lounastaukoa ja työpäivän päättymistä. Money well spent!

Arktisen oikeuden kohdalla ei kuitenkaan voi tympeästä menosta syyttää ainakaan Cleeseä ja kumppaneita, kun valju, äärimmäisyyksiin asti epälooginen ja mielikuvitukseton käsikirjoitus ei todellisuudessa anna minkäänlaista pohjaa näiden työskentelylle, eikä puolen puupennin animaatiostakaan ole paikkaamaan kokonaisen elokuvan mentävää ammottavaa mustaa aukkoa kerronnassa. Arktinen oikeus näyttääkin kaikessa karuudessaan kuin suoraan 2000-luvun alun halvasta videopelistä repäistyltä välivideolta, kuin itse leffa tarvitsisi erillisen päivityksen toimiakseen kunnolla edes visuaalisessa mielessä.
Uskon vahvasti, että vuonna 2019 on maailmaan syntynyt huomattavasti heikompiakin tekeleitä ja pelkästään animaatiopuolellakin suoraan videolla julkaistuja sanoin kuvaamattomia kauheuksia kansiensa sisään kätkeviä hirvityksiä, mutta Arktinen oikeus vetää helposti kaikista teatterilevitykseen asti päässeistä yksilöistä pohjat ilman epäilyksen häivääkään. Toivottavasti tämän floppaaminen ainakin kannustaa tulevaisuuden tekijöitä panostamaan laatuun ja luovuuteen silkan plagioinnin sijaan. Karvahatun paikka on siis edelleen päässä.


Arvio: 1/5


ARCTIC DOGS, 2019 Kanada, USA, Iso-Britannia, Intia, Kiina, Japani
Ohjaus: 
Aaron Woodley
Käsikirjoitus: 
Aaron Woodley, Bob Barlen, Bryan Thompson, Cal Brunker, Matthew Lyon
Näyttelijät: 
Alec Baldwin, Anjelica Huston, James Franco, Jeremy Renner, John Cleese, Laurie Holden, Michael Madsen, Omar Sy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.