maanantai 6. tammikuuta 2020

Sheep and Wolves: Pig Deal (2019)


Kun muutama vuosi sitten menin huvikseni arvostelemaan venäläisen Sheep & Wolvesin, en suin surminkaan osannut kuvitella pienessä mielessäni, että vielä joskus lopun elämäni aikana törmäisin kyseisen teoksen jatko-osaan - ja vielä erehtyisin sen katsomaan ja arvostelemaankin. Kukaan itseni lisäksi ei käytännössä ole koskaan kuullutkaan kyseisestä leffasta saati sitten että sen varsinainen tarinakaan antaisi pontta jatkolle, joten tällaisen teoksen olemassaololle ei kaiken vodkanhuuruisen järjen mukaan pitäisi olla minkäänlaista loogista perustetta edes Venäjällä.
Noin niin kuin kertauksena ensimmäisessä osassa nähtiin furrymaailmaan sijoittuva tarina toisiaan vihaavasta susi- ja lammaslaumasta, jotka lopussa ystävystyvät ja toteavat väkivallan olevan väärin siitäkin huolimatta että roistot luonnollisesti hoidetaankin aina ketoon väkivalloin. Tässä episodissa kuvaan on astunut uusi susilauma, joka uhkaa niiden edellisten susien ja lampaiden muodostamaa kylää, mitä edellisestä osasta tutun päähenkilön on valmisteltava lopulliseen taisteluun - siis väkivaltaiseen sellaiseen - ja lopussa sitten jännitetään kestääkö yhteisön moraali sen sisäisiä ristiriitoja.

Kansanomaisesti ja kauniisti sanottuna Sheep & Wolves 2 alkaa lupaavasti menemällä suoraan toimintaan ja esittelemällä tarinan perusasetelman ilman turhia pulinoita; ensimmäisen kymmenen minuutin aikana nähdään jopa hauska animoitu kertaus ensimmäisen osan juonesta. Mutta sitten jotain omituista tapahtuu ja korttitalo romahtaa äkkiä pelkästään tarinankerronnallisessa mielessä täydellisesti: Jos alussa pahiksella oli minkäänlaista uskottavuutta, latistuu hahmo vain seisoskelemaan paikoillaan koko lopun elokuvan ajaksi varsinaisten hyvisten lähinnä rimpuilevan kehää armotta kiertävän tarinarakennelman labyrintissä kuin etsien nurkkaa pyöreästä huoneesta.
En tiedä mitä liemiä niiden hullujen venäläisten samovaareissa oikein muhi kun tätä tekivät, mutta pelkästään juonellisesti koossa on täydellinen katastrofi. Katsojaparan elämystä ei ainakaan yhtä helpota, että tällä kertaa myös käytännössä kaikki hahmot ovat pelkästään toisiaan tyhmempiä ja aiheuttavat pahimmillaan niin voimakasta myötähäpeää, että mieli alkaa väistämättä hamuta jo itsekin retkahtaa idän ihmejuomien saloihin vain saadakseen tämän tekeleen edes jotenkin katsottua loppuun asti. Koska myös koko leffan vähä huumori rakentuu vain ja ainoastaan tuon sietämättömän typeryyden ympärille, voi tuskissaan ulvovan yleisön armahtava viinanhimo epäilemättä saada jo hengenvaarallisiakin ulottuvuuksia.

Mitä vodkan rasittamien silmäluomieni välistä pystyin vielä katsomaan, oli animaatio ainakin päällisin puoli siedettävää tasoa, vaikka siinäkin on toki omat ongelmansa. Väitän esimerkiksi, että tässä yksinkertaisesti kierrätettiin suoraan edellisen elokuvan mallit ja taustat ilman sen kummempaa ajatustyötä, mikä periaatteessa on hyvä asia, mutta tekijät päättivät ilmeisesti samalla vain laiskasti copypastettaa samoja hahmomalleja jopa yksittäisten kuvien sisällä siinä määrin, että välillä tuntuu kuin katsoisi jotain klooniarmeijaa. Taattuina furryfaneina venäläiset ovat kuitenkin muistaneet nähdä valtavasti vaivaa naispuolisten ilmeisesti seksikkäiksi tarkoitettujen furryhahmojen yksityiskohtaiseen ja tyylikkääseen mallintamiseen, mistä ropisee valtavasti lisäpisteitä ainakin itseltäni. Selvästi näillä tyypeillä on lahjoja alalle, mutta prioriteetit ovat tässä tapauksessa olleet aivan pielessä.
En jaksa uskoa, että tulemme enää näkemään tämän jälkeen kolmatta osaa tälle jo nyt loppuun asti kalutulle leffasarjalle. Omasta mielestäni tässä ei alunperinkään ollut mitään ainesta edes kahden osan mittaiseksi saagaksi, mutta mitäpä minä tiedän. Voin kuvitella Sheep & Wolvesista hyötyvän lopulta vain venäläisen tisleteollisuuden, sillä mikäli ensimmäinen osa mitään viitteitä antaa, tätä nyt ainakaan kukaan muu itseni lisäksi tuskin erehtyy katsomaan - ja sekin paha onnistui lähinnä vahvasti puudutettuna.


Arvio: 1/5


VOLKI I OVTSY, 
KHOD SVINEY; 2019 Venäjä
Ohjaus: Vladimir Nikolaev
Käsikirjoitus: 
Aleksey Tsitsilin, Anton Timofeev, Kate Bristol, Robert Lence, Vladimir Nikolaev
Näyttelijät: 
Billy Bob Thompson, Graham Halstead, Jason Griffith, Kate Bristol, Major Attaway, Oliver Wyman, Vanessa Gardner

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.