maanantai 6. tammikuuta 2020

Leaving Neverland (2019)


HUOM! ALKUPERÄINEN ARVOSTELU ON JULKAISTU 13.3.2019 LEFFATYKISSÄ.


Tämän tarinan todellista päähenkilöä tuskin tarvitseekaan erikseen esitellä. Michael Jackson oli eläessään jumalaakin suurempi hahmo, jonka kasvoilla ja persoonalla myytiin niiden levyjen lisäksi jos jonkinlaista vipperiä ja roskalehteä, mutta jonka uran jälkimmäistä puolikasta varjosti koko joukko vahvistamattomia syytöksiä pedofiliasta. Tähän näyttäisi kuitenkin vihdoin tulleen muutos, etenkin jos valtavirtajuorumediaa on uskominen, sillä tämän nelituntisen mammuttidokumentin on viimein hehkutettu paljastavan koko totuuden oikein juurta jaksain. Moni radioasema onkin jo ehtinyt tämän murskaavan todistusaineiston vakuuttamana panna popin kuninkaan musiikin kokonaan pannaan ja kansakin yhteen ääneen julistamaan Jacksonin jonkinlaiseksi amerikkalaiseksi vastineeksi Jimmy Savilesta.
Tarkemmin sanoen Leaving Neverland keskittyy kahteen Michael Jacksonia lähellä olleen perheen haastatteluihin, erityisesti näiden tapahtuma-aikaan alaikäisten poikien kertomuksiin suhteestaan Jackoon. Kummankin tarinassa korostuu täsmälleen sama kaava, joka on kuin suoraan jostain kriminaalipsykologiaa käsittelevän opuksen pedofiliaa käsittelevästä luvusta: Ensin hyväksikäyttäjä pyrkii luomaan läheiset ja luottamukselliset suhteet uhreihinsa sekä vähitellen erottamaan näitä vanhemmistaan. Tilaisuuden ollessa viimein otollinen limainen namusetä alkaa ensin varovaisesti kähmiä uhrejaan ja vähitellen viedä puuhiaan yhä rankempiin ulottuvuuksiin. Alussa kyseessä on olevinaan luottamuksellinen ele, mutta loppua kohden alkaa uhrin uhkailu ja pelottelu. Lopulta liiaksi aikuistunut nuori heitetään syrjään toisten lasten tieltä.

Tekisi mieleni jo ensi alkuun alkaa moittia Dan Reedin mammuttimaista teosta teknisestä kömpelyydestä, mutta todellisuudessa kyseessä on audiovisuaalisesti periaatteessa oikein laadukas dokumenttielokuva. Suuri osa ajasta luonnollisesti kuullaan vain valittujen henkilöhahmojen jutustelua, mutta muistetaan onneksi samalla näyttää ihan oikeaa arkistomateriaalia ja videokuvaa edesmenneen Jackon Neverland-tilalta. Näillä perheillä on vielä kaiken muun lisäksi esittää paljon valokuvia ja kirjeitä sekä hämmentäviä tallenteita Michael Jacksonin puheluista, joten ainakaan näiden ihmistä erityistä suhdetta Jacksoniin ei voi kiistää kukaan.
Mutta mitä taas tulee niihin varsinaisiin raiskausväitteisiin, jäävät konkreettiset todisteet edelleen saamatta. Niin vakuuttavia kuin näiden perheiden puheet suhteestaan vähän eksentrisenä tunnettuun Jacksoniin ovatkin, ei graafisten ja rankkojen seksiväitteiden tueksi tunnu löytyvän puheiden lisäksi mitään edes dokumentin ulkopuolelta, vaikka syytetty kävi useampaan otteeseen oikeudessa ja oli FBI:n seurattavana vuosikausia näiden väitettyjen tapausten jälkeenkin. Itse asiassa dokumentin perheetkin kävivät todistamassa Jacksonin syyttömyyden puolesta, eikä näiden tarinoista löydetty tuolloin minkäänlaisia ristiriitoja tunnettujen faktojen kanssa. Ilman selkeitä fyysisiä todisteita tällaiset syytteet ovatkin uskottavuudeltaan silkan pahantahtoisen panettelun ja kyläjuorujen tasoa, ja naurettaisiin sellaisenaan Suomessakin pihalle kaikista oikeusasteista.

PÄIVITYS 6.1.2020. Itse asiassa nämä perheetkin on naurettu pihalle amerikkalaisesta oikeuslaitoksesta useammankin kerran jo ennen dokumentin tekemistä, sillä oikeus meni tarkistamaan perheiden hakuhistoriaa ja sähköpostiliikennettä, minkä seurauksena nämä jäivät kiinni Michael Jacksoniin liittyvien päivämäärien ja tietojen kalastelusta sekä sopivan tarinan kehittelystä sähköpostin välityksellä koko perheen voimin. Mitään todisteita ei tuolloinkaan löytynyt, mutta julkisista oikeudenkäyntimateriaaleista selviää, että monia dokumentissakin kuultavia tallenteita on todellisuudessa editoitu tarkoitushakuisella tavalla.

Mietin asiaa muutaman päivän ennen tämän kirjoittamista, ja oikeastaan en täysin kykene luottamaan edes jo aiemmin mainittuihin kirjeisiin tai muihin näytettyihin detaljeihinkaan, sillä tarina ei kerro onko kyseessä kaikki käsillä ollut aineisto vai pelkästään mahdolliseen agendaan sopivia hämmentävämpiä valikoituja paloja runsaammasta kokoelmasta. Kun ottaa huomioon Michael Jacksonin olleen maailman seuratuin ihminen ja suuren osan tässä esitetyistä triviaaleista yksityiskohdista olleen julkista tietoa jo vuosikausia useista muista riippumattomista lähteistä, ei dokumentin uskottavuus tästä ainakaan nousemaan pääse – etenkään kun väitetyissä tapahtumissa on selvästi ollut läsnä useita muita henkilöitä, vaikka tekijät antavatkin epäsuorasti ymmärtää lasten ja Michaelin olleen monesti vain kahden kesken.
Edellinen on kuitenkin vasta alkua Reedin dokumentin uskottavuusongelmien suhteen. Nelituntisesta dokkarista löytyy esimerkiksi pitkä pätkä, jossa yksi perhe kertoo traagisesta isävainajastaan ja tihrustaa kymmenien minuuttien edestä itkua aivan kuin Michael Jackson olisi ollut syyllinen siihenkin. Kaiken perustelemattoman syyttelyn ja epämääräisen vihjailun ohessa ei kuitenkaan ole maltettu lähteä haastattelemaan ketään vastapuolta edustavaa tai edes pienessä sivuroolissa koko vyyhdissä ollutta henkilöä, kuten dokkarissakin nimeltä mainittua Macaulay Culkinia, puolueettomia silminnäkijöitä, muita väitettyjen tapahtumien sattuessa paikalla olleita, Michaelin henkilökohtaisesti tunteneita tai tämän taannoista puolustusasianajajaa. Ilmeisesti näiden tarinat voisivat erota liiaksi Reedin ja kumppaneiden höpinöistä.

Päivitys 6.1.2020. Näin myös kävi, sillä dokumentissakin kuvattujen tapahtumien keskeisiä henkilöitä, mm. Michael Jacksonin lähisukulaisia astui myöhemmin ulos kumoamaan dokkarin väitteitä ja osa jopa uhkasi haastaa tekijät oikeuteen kunnianloukkauksesta. Myöhemmin huomattiin, ettei dokumentissa esitetty väite Neverlandin juna-aseman takahuoneessa harrastetulla tulikuumalla peppuseksilläkään ole mitään tekemistä faktojen kanssa, sillä kyseiset rakennukset ilmestyivät syytetyn pihamaalle vasta vuosikausia väitettyjen tapahtumien jälkeen. Dokumentti lyhenikin yllättäen näihin aikoihin Euroopassa mystisesti vain kolmituntiseksi. Dan Reedin uskottavuutta söi vielä edelleen ohjaajan huvittava kiemurtelu kysyttäessä konkreettisia todisteita tämän esittämille syytöksille.

Leaving Neverlandista jää käteen lähinnä vaikutelma yleisöään tunnetasolla manipuloimaan pyrkivästä ja selkeän asenteellisella tavalla esitetyllä skandaalinkäryisellä aiheellaan nopeaa pikajulkisuutta hakevasta juorulehtien jatkeesta, joka ei rationaalisella tasolla vakuuta valpasta katsojaa sitten ollenkaan. Toisin kuin Jimmy Savilen tapauksessa, Michaelia vastaan ei löytynyt minkäänlaisia konkreettisia raskauttavia todisteita tämän eläessä eikä sen jälkeenkään, eikä tämä metoo-villityksen jälkijunassa rahastava höpömentti tilannetta juuri miksikään muuta. Jos omituinen käytös, ulkonäkö tai epämääräiset syytökset ja kyläjuorut sellaisinaan riittäisivät tuomioon, olisimme varmaan kaikki rikollisia. 
Kuollutta hevosta on kuitenkin aina kiva vähän potkia. Jos jotain, niin tämä propagandarykäys ainakin omalla kohdallani kasvatti suuresti Jacksonia kohtaan tuntemaani sympatiaa.


Arvio: 1/5


LEAVING NEVERLAND, 2019 Iso-Britannia
Ohjaus: 
Dan Reed
Näyttelijät: 
Chantal Robson, Joy Robson, Laura Primack, Michael Jackson, Shane Robson, Wade Robson

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen tulokulma tähän arvosteluun. Kun on nähnyt muualla lähinnä ylistystä dokumenttia kohtaan. Samassa hengessä tekisi mieli kysyä, että jos faktat nyt näyttävät tältä, niin mikä on ollut näiden uhrien motiivi tässä? Raha?

    VastaaPoista
  2. Joo, tuo dokkarihan voisi olla jopa tosi nautittava jos se pyrkisi faktojen sijaan kuvaamaan vaikka jotain fiktiivistä fantasiaa, koska teknisestihän tuo ei periaatteessa ole huono ollenkaan. En yhtään ihmettele jos joku siitä tykkäsikin, koska tunteisiin vetoavana propagandana tuo ainakin toimii ilmeisen hyvin.

    Todellisuudessa edes tuon premississä ei ole mitään järkeä. Nämä kaverithan väittävät naama vakavana ymmärtäneensä tulleensa raiskatuksi vasta kolmikymppisinä ukkoina. Tätä ennen kumpikin oli ollut keskellä sitä kohua vuosikausia ja oikeudessa asti kuulemassa niitä juttuja, eikä silti ole vetäneet mitään yhtäläisyysmerkkejä ennen kuin vasta ihan äskettäin. Toinen noista vielä kehuskelee, ettei puhunut mitään, koska ei pitänyt raiskausta vääränä, mutta heti seuraavaksi kertookin tarinaa Jacksonin jälkikäteen harrastamasta uhkailusta ja pelottelusta.

    Miksi muuten Jacksonkaan olisi pannut raiskaamiaan lapsia oikeuteen todistamaan, sillä noiden jäädessä valheesta tai ristiriitaisuuksista kiinni, häkki olisi heilahtanut Jacksonille nopsaan.

    Mikäpä muu motiivi tässä mahtaisi olla kuin tuo raha? Viimeksi kuin aiheesta luin, näillä oli dokumenttia tehtäessä valmiudessa jo miljardiluokan korvausvaatimukset Jacksonin perikunnalle, mutta epäilen että nämä nauretaan jälleen vaan pihalle.

    Ihmisillä noin yleensä tuntuu olevan tosi pehmoiset perusteet alkaa syytellä muita ties mistä rötöksistä. Huikein perustelu tällä Jacksonin pedofiiliydellekin mitä olen koskaan kuullut, meni jotenkin "Jacksonin kämpillä oli tiettävästi murtohälyttimet. Kenellä tässä maailmassa on oikeasti murtohälyttimet muilla kuin pedareilla? Michael Jackson on siis pedofiili!1"

    VastaaPoista

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.