tiistai 3. toukokuuta 2016

Murder by Contract (1958)


Tässä onkin vekkuli elokuva, josta tuskin kukaan meillä päin on koskaan kuullut, kiitos Suomen elokuvasensuurin. Kyseessä on nimittäin pienimuotoinen rikoselokuvan klassikko, jossa tohtori Ben Caseyn näyttelijä Vince Edwards esittää machoa mafian palkkamurhaajaa. Elokuva on kuvattu muutamassa päivässä taskurahabudjetilla muutaman näyttelijän voimin ja editoitiin lähestulkoon samassa ajassa. Kyseessä on siis ns. B-elokuva jota näytettiin aikoinaan ”oikeiden” elokuvien kylkiäisenä. Sen pahemmin budjetti kuin elokuvan tekoon käytetty aikakaan eivät näytä vaikuttaneen ainakaan negatiivisesti sen laatuun tai arvostukseen, sillä kyseessä pieni ylistetty ja elokuvantekoon paljonkin vaikuttanut merkkiteos, jota jaksetaan ylistää aina arvostelijasta riippumatta.

Elokuvan päähenkilö on superkarismaattisen Vince Edwardsin näyttelemä macho ja filosofinen mafian palkkamurhaaja Claude. Mies on hyvin lukenut ja kätevä oman tiensä kulkija, joka on päättänyt lyödä rahoiksi tappamalla ihmisiä. Elokuvassa Claude aloittaa pohjalta, mutta vakiinnuttaa pian paikkansa kovana alan ammattilaisena. Sitten tappaja saakin tehtäväkseen eliminoida vaarallinen silminnäkijä ja miehen vaikeudet alkavat… Clauden erityisheikkous elokuvassa on, että mies pelkää naisia. Tottahan syykin elokuvassa kerrotaan, mutta itse mieluummin ajattelen, että Claude elää jonkinlaista film noirin jälkitilaa ja tuntee oikeasti genren kliseet femme fatalesta lähtien.


Ensimmäinen elokuvassa silmään tai korvaan osuva yksityiskohta on elokuvan uskomaton dialogi. Tämän elokuvan kohdalla suunnilleen kaikki dialogi on kirjoitettu viimeisen päälle tyylillä. Likimain kaikki mitä hahmot ikinä suustaan päästävät on vähintään Raymond Chandlerin teosten luokkaa, napakkaa ja persoonallista tekstiä josta ei kyllikseen saa. Toinen silmiin pistävä seikka on Vince Edwards. Miehen karismalla voisi lukea vaikka pelkkää puhelinluetteloa ja se kuulostaisi uskomattoman miehekkäältä, puhumattakaan tämän elokuvan dialogista. Käsittämätöntä ettei miehestä koskaan tullut uutta Humphrey Bogartia.

Murder by Contractin suurin vahvuus on, ettei siinä ole yhtään mitään turhaa. Elokuvan ohjannut Irving Lerner ei ole elokuvassaan edes yrittänyt kilpailla suuren budjetin elokuvien kanssa, vaan on ovelasti jättänyt kaikki isommat kohtaukset kokonaan kuvaamatta, viitaten niihin tarinan kannalta turhempien tapahtumien tavoin lähinnä dialogeissa, jos niissäkään. Tarinan kuljetus ja editointi on selvää kovan luokan ammattilaisen työtä ja lopullinen jälki ei oikeastaan häviä piiruakaan A-luokan megaelokuville. Lopputulos on erittäin tyylitajuinen ja hallittu rikoselokuva. Erityismaininta on annettava vielä musiikista. Elokuvan soololatinokitararaita istuu täydellisesti muuhun kokonaisuuteen, välillä kitara jopa elää tapahtumien mukaan.


Lopullinen tuomio? Murder by Contract on suorastaan hämmästyttävän hyvä elokuva, etenkin ottaen huomioon sen teko-olosuhteet. Harva jos kukaan on koskaan niin vähästä saanut aikaan näin paljoa kuin tämä tekijätiimi. Eiköhän vihdoin olisi Suomessakin aika tämä elokuva julkaista ja näyttää vaikkapa kaikille elokuva- ja media-alaa opiskeleville malliesimerkkinä olemattomalla budjetilla tehdystä maailmanluokan elokuvasta. Ja tietysti kaikille muillekin.



Arvio: 5/5

MURDER BY CONTRACT, 1958 USA
Tuotanto: Leon Chooluck
Ohjaus: Irving Lerner
Käsikirjoitus: Ben Simcoe
Näyttelijät: Vince Edwards, Phillip Pine, Herschel Bernardi, Caprice Toriel, Frances Osborne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.