tiistai 24. toukokuuta 2016

Gayniggers from outer space (1992)


Joskus vuosikausia sitten olin erään kanssaharrastajan kanssa brunssilla ja keskustelimme niitä näitä elokuva-asioita. Jossain vaiheessa pääsimme kuumaan aiheeseen: mikä on toistemme mielestä maailman huonoin elokuva. Saatuani lausuttua mielipiteeni klassisista Ed Woodin tuotoksista Uwe Bollin unohtumattomiin mestariteoksiin, keskustelukumppanini rupesi nauramaan ja totesi minulle: 
”Tiedätkös, nuohan vielä oikeastaan tosi hyviä elokuva. Sun pitäisi katsoa taideteos nimeltä Gayniggers from outer space.” ”Jaa että MIKÄ!?” minä kysyin.


No tietysti Gayniggers from outer space. Kyseessä on tanskalainen tieteiskomedia vuodelta 1992. Tiettävästi elokuva parodioi kaikkia blackspoitation -elokuvia, eli mustilla näyttelijöillä ratsastavia halpaelokuvia. Elokuvan nimi on väännös Plan 9 from outer spacen alkuperäisestä nimestä ”Gravediggers from outer space”. Gayniggersin tuotantoarvot ovat luokkaa Star Wreck ja koko elokuva on dubattu hupaisan huonosti englanniksi. Tiettävästi Gayniggersin alkuperäinen idea tuli eräästä vanhasta lehtiartikkelista, jossa tanskassa asuva afrikkalaistaustainen homoseksuaali oli verrannut yhteiskunnan suhtautumista itseensä kuin ulkoavaruuden asukkiin.


Elokuva kertoo avaruuden käymättömiä korpimaita samoavasta runsaspigmenttisten seksuaalivähemmistön edustajien pyörittämästä avaruusaluksesta. Aluksen jäsenten nimet ovat runollisesti ArmInAss, B.Dick, D.ildo, Shaved Balls ja Mr.Schwul. Koko kööri on kotoisin planeetta Anuksesta. Tosi hauskaa. Luonnollisesti aluksen miehistö saapuu Maa-planeetalle ja he päättävät eliminoida koko Telluksen naisväen pois nalkuttamasta ja miehiä sortamasta. Tämä ei nyt ole siis mitään hämärää fanifiktiota vaan elokuvan juoni. Ihan oikeasti.

Olen sanaton. Mitä voi tästä elokuvasta edes sanoa? Tällaisen taideteoksen perkaaminen ja haukkuminenkin tuntuu kovin tarkoituksettomalta ja tyhmältä. Mitä joku odottaa elokuvalta, jonka nimi ja juoni ovat niinkin pöhköjä kuin Gayniggersillä? Itse pidän teosta jonkinlaisena tahallisen huonona elokuvana, jota ei pidä lähteä edes vertaamaan mihinkään ison rahan Hollywood-tuotoksiin. Tällaista elokuvaa katsoessa kaikki normaalijärki on syytä unohtaa ja arvioida kokonaisuutta lähinnä sen perimmäisten tarkoitusperien pohjalta ainutkertaisena taide-elämyksenä. Gayniggers yrittää olla mahdollisimman pöljä ja huonolla maulla tehty pläjäys ja tavoitteessaan se mielestäni onnistuukin lähes täydellisesti. Vielä kun pituuskin on armollinen, ei elokuva pääse pitkästyttämäänkään missään vaiheessa. Lopputulos on kaikin puolin herkullinen ja itsetarkoituksellisen tyhmä camp -namipala, jota voinee pienellä varauksella suositella kaikille kiinnostuneille todella huonojen elokuvien ja typerän huumorin ystäville.


Arvio: 4/5

GAYNIGGERS FROM OUTER SPACE, 1992 Tanska
Tuotanto: Dino Raymon Hansen
Ohjaus: Morten Lindberg
Käsikirjoitus: Morten Lindberg. Per Kristensen
Näyttelijät: Coco P. Dalbert, Sammy Saloman, Gerald F. Hail, Gbartokai Dakinah, Konrad Fields, Johnny Conny, Tony Thomas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.