torstai 26. toukokuuta 2016

Flash Gordon (1980)


Nyt täytyy myöntää etten ole koskaan lukenut ainuttakaan Flash Gordon -sarjakuvaa tai nähnyt vanhoja elokuvasarjoja. Kyseessä on kuuleman mukaan yksi kaikkien aikojen tieteissarjakuvista, jopa viime vuosisadan vaikutusvaltaisin ja luetuin alan klassikko. Olkoonkin, että kyseessä on tiettävästi nykylukijan silmin melkoisen hupsua menoa. Tämä vuoden 1980 elokuva oli aikoinaan ensimmäinen täyspitkä filmatisointi, sen tuotti legendaarinen italialainen Dino De Laurentiis, jonka aiempiin sarjakuvafilmatisointeihin kuuluu mm. sellaiset alan klassikot kuin Barbarella ja Diabolik -mies mustassa Jaguarissa. Tiettävästi George Lucas oli kiinnostunut tämän elokuvan ohjaamisesta, mutta tuottaja kieltäytyi kohteliaasti ja palkkasi ohjaajan pallille vähemmän kokeneen Mike Hodgesin, jonka filmografiaan kuuluu muun muassa rikoselokuvan klassikko Tappakaa Carter.

Paha keisari Ming (Max von Sydow) on päättänyt piinata Maa -planeetta erilaisin luonnonmullistuksin ja onnettomuuksin. Samaan aikaan jenkkifutari Flash Gordon (Sam J. Jones) päätyy tyttöystävänsä (Melody Anderson) kanssa tohtori Zarkovin (Chaim Topol) avustuksella keisari Mingin hallitsemalle planeetta Mongolle. Heidät vangitaan ja yritetään aivopestä, mutta Flash onnistuu prinsessa Auran (Ornella Muti) avulla pakenemaan. Seuraa monipolvinen tieteisseikkailu, jonka panoksena on paitsi Maan, myös Mongon tulevaisuus.

Flash Gordonia on tapana pitää jotenkin huonona, mutta viihdyttävänä elokuvana eli campina. Itse en menisi sitä huonoksi haukkumaan ollenkaan. No joo, kyllähän se vähän hassulta etenkin lavastuksen ja puvustuksen puolesta näyttää ja näyttelijät eivät aina vedä täysillä valoilla, mutta tuottajan tuntien camp-henkisyys on ollut tietoinen valinta Barbarellan ja Diabolikin tavoin. Tästä elokuvasta on siis tarkoituksella tehty samalla hupsu mutta hallittu ja viihdyttävä kokonaisuus. Koska en ole lukenut alkuperäisiä sarjakuvia en osaa sanoa miten uskollisesta tulkinnasta on kyse, mutta tekijät ovat mielestäni viihdyttävyyden suhteen onnistuneet paremmin kuin voisi kuvitella. En itse kokenut Flash Gordonia missään vaiheessa tylsäksi tai häiritsevällä tavalla höpsöksi elokuvaksi. Mielestäni tällaisia huumorintajuisia, vähemmän vakavia ja itsetietoisia pöhköjä teoksia pitäisi maailmassa olla paljon enemmän. Flash Gordon jättää hyvän mielen pitkäksi aikaa.



Dino De Laurentiisin Flash Gordon on mitä mainiointa viihdettä. Vielä kun elokuvan soundtrack on Queenin tekemä, ei valituksen aihetta pitäisi olla senkään vertaa. Pienenä harmistuksena elokuva loppuu cliffhangeriin. Ilmeisesti leffalle suunniteltiin useampaakin jatko-osaa, mutta niitä harmittavasti ei tämän ensimmäisen osan huonon menestyksen johdosta koskaan tehty. Maailmassa ei ole oikeutta.


Arvio: 4.5/5


FLASH GORDON, 1980 USA
Tuotanto: Dino De Laurentiis
Ohjaus: Mike Hodges
Käskirjoitus: Alex RaymondLorenzo Semple Jr.Michael Allin
Näytteljät: Brian BlessedMariangela MelatoMax von SydowMelody AndersonOrnella MutiPeter WyngardeSam J. JonesTimothy Dalton


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.