lauantai 21. tammikuuta 2017

Swiss Army Man (2016)


Sanalla sanoen olen sitä mieltä, ettei Hollywoodista ole tullut kovinkaan montaa edes etäisesti nauruhermoa kutkuttavaa komediaa sitten… niin, kauankohan viimeisestä hauskasta jenkkielokuvasta edes on aikaa? Olen jo unohtanut. Joka tapauksessa uusi vuosituhat on laadukkaan huumorin suhteen ollut täydellistä pimeyttä ja murhaa. Sitten tulee elokuva nimeltä Swiss Army Man, pienen budjetin sekopääkomedia, joka alkaa elämää suuremmalla pieruvitsillä ja jota on jo päästy kehumaan vuoden omituisimmaksi elokuvaksi. Pääosassa häärää vieläpä Harry Potter itse, Daniel Radcliffe. Normaalisti kierrän komediat kaukaa, mutta ajatus piereskelevästä Harry Potterista sai tuntosarvet väpättämään sen verran villisti, ettei tästä voinut kieltäytyäkään.
Elokuva alkaa, kun yksin autiolle saarelle juuttunut Hank (Paul Dano) yrittää hirttää itsensä, mutta havaitseekin rannalla tuoreen ruumiin (Daniel Radcliffe) ja päättää yrittää elvyttää sitä. Ruumis ei varsinaisesti herää henkiin, mutta pieraisee äänekkäästi. Hank saa loistavan ajatuksen ja käyttää piereskelevää ruumista kuin vesiskootterina. Lopulta Hank päätyy ruumiineen metsäiselle saarekkeelle keskelle ei mitään. Ruumiilta paljastuu vielä myöhemmin muitakin velmuja ominaisuuksia, kuten veikeä kompassin tavoin toimiva taikaerektio ja rintaa puristamalla suusta valtoimenaan tursuava juomavesi. Jossain vaiheessa ruumis herää henkiin ja alkaa rupatella Hankin kanssa niitä näitä. Lähes koko elokuvan tarinasta tapahtuu metsän keskellä ja sen melkeinpä ainoat hahmot ovat juurikin Hank ja monikäyttöinen piereskelevä taikaruumis, jota Hank käyttää kuin Sveitsin armeijan linkkuveistä, mistä elokuvan nimikin tulee.

Swiss Army Manissa on hädin tuskin minkäänlaista järjenhiventäkään. Elokuvan huumori pyörii enimmäkseen suolikaasujen ja pippelijuttujen ympärillä, kuullaanpa välillä kaikenlaista kornia ja vähintäänkin kahelia dialogia ja hupaisia erehdyksiä poikineen. Toisin kuin useimpien muiden nykykomedioiden tapauksessa, tällä kertaa huomasin muutamassa kohdin jopa virnuilevani maireasti. Jotain on siis selvästi tehty oikein. Koko jutun perimmäinen mielettömyys saa kaiketi järkijättöisimmänkin pissakakkajutun tuntumaan vähintäänkin siedettävältä. Muutoin kuin huumorimielessä pidin erityisen paljon keskivaiheen lähes unenomaisia sävyjä kutkuttelevasta omituisesta bromance-vaiheesta, joka on mielestäni koko elokuvan kohokohtia.
Koko juttu on käytännössä rakennettu vain kahden näyttelijän, Daniel Radcliffen ja Paul Danon varaan ja kumpikin on mielettömän hyvä roolissaan. Paul Dano esittää vakuuttavasti vilpitöntä ja vähän naiivia Hankia, kun taas Radcliffe joutuu olemaan elokuvan ensimmäisen kolmanneksen lähes äänettönnä ja liikkumatta. Kun mies lopulta pääsee avaamaan sanaisen arkkunsa, on anti omituista naamanvääntelyä ja vaivalloiselta kuulostavaa mongerrusta, mutta kaikki erittäin uskottavasti tulkittuna. Sanoisin jopa, että pidän Radcliffestä enemmän tässä kuin yhdessäkään Harry Potterissa, sen verran hyvässä vedossa mies on.

Mikään täydellinen elokuva Swiss Army Man ei sentään ole. Omaan makuuni se tuntuu ratsastavan vähän liiaksikin pelkällä omituisuudellaan ja nimekkäillä näyttelijävalinnoillaan, tarjoamatta oikeastaan mitään varsinaista sisältöä. Kyllä vitsi kuin vitsi kerran jos toisenkin naurattaa, mutta epäilen josko tällaista melko sisällötöntä elokuvaa oikeasti viitsii kovinkaan moneen kertaan katsoa omituisuudenviehätyksen karisematta. Toinen ongelma mielestäni elokuvassa on sen laimeahko loppu, joka ei oikeastaan jätä käsiin kuin hämmennystä ja kysymyksiä. Elokuva tekee ja lupaa paljon, mutta lopulta yhtään millään ei tunnu oikeasti olevan mitään merkitystä.
Taistelin pitkään itseni kanssa siitä, minkä tähtimäärän tälle elokuvalle antaisin. Olikohan tämä ehkä nerokkain vai hulluin tänä vuonna näkemäni elokuva vaiko peräti pelkästään keskinkertainen? Päädyin lopulta kolmeen tähteen, siis keskinkertaiseen. Pelkästään jo kaltaiseni kyynikon hymyilyttäminen pieruvitseillä on sellainen saavutus, josta pitää avokätisesti palkitseman vaikka kaikenlaiset pienet ja suuret viat niitä ehkä rokottaisivatkin. Otapa tästä oppia, Adam Sandler!

Arvio: 3.5/5

SWISS ARMY MAN, 2016 USA
Tuotanto: Jonathan Wang, Amanda Marshall, Miranda Bailey, Lawrence Inglee, Lauren Mann, Eval Rimmon
Ohjaus: Daniel Kwan, Daniel Scheinert
Käsikirjoitus: Daniel Kwan, Daniel Scheinert
Näyttelijät: Daniel Radcliffe, Paul Dano

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.