keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Hanezu (2011)


Naomi Kawase
n filmografia Suzakusta Hanezuun on ollut melkoisen heittelevää vuoristorataa, jonka etenemisestä ei etukäteen voi juuri koskaan sanoa tuon taivaallista. Ohjaajattaren ensimmäisen ja kaikkein tavanomaisimman teoksen jälkeen näiden tyyli on kuitenkin mennyt aina vain vapaamuotoisempaan ja improvisoidumpaan suuntaan ja laatu sen mukana yhä subjektiivisempiin sfääreihin. Omaan makuuni taso on kuitenkin vain laskenut hivenen elokuva kerrallaan aina tähän pisteeseen asti. Odotukset eivät siis olleet Hanezunkaan kohdalla kovin korkeat, etenkään kun tätä tavataan yleisesti pitää ohjaajan tuotoksista kaikkein heikoimpana.
Tarina on tälläkin kertaa kaikkein yksinkertaisimmasta päästä. Pääosassa nähdään nainen, jolla on avoliittonsa ulkopuolinen salasuhde vieraaseen mieheen. Kahden romanssia verrataan samalla vanhaan kansantarinaan vuorten ja auringon suhteesta. Aviomies on töissä painoalalla, vaimoa verrataan häkkilintuun ja tämän syyllisyydestä muistuttaa toisinaan taustalla kumajava demoninen hengitys.

Hanezu onkin pohjimmiltaan jälleen kerran japanilaisen minimalistinen pieni taideteos, mutta samalla huomattava muutos ohjaajansa aiempiin tuotoksiin. Tällä kertaa meno ei enää tunnu yhtä improvisoidulta kuin muutamassa edellisessä Kawasen ohjaustyössä vaan lähestymistavaksi on yllättäen valittu tarkoituksella perinteisempi juonielokuva. Tämä ei tosin tarkoita etteikö Hanezussakin nähtäisi niitä perinteisimpiä Kawasen tavaramerkkejä, kuten pieteetillä kuvattua luontoa ja minuuttikaupalla kuultavaa dialogia sukupolvien välisistä suhteista ja hengellisyydestä. Uutena ominaispiirteenä mukaan on tosin lisätty vielä oikein antaumuksella seurattavia ruuanlaittokohtauksia, joilla mitä ilmeisimmin korostetaan henkilöhahmojen yhteyttä toisiinsa, ympäröivään kulttuuriin sekä luontoon.
Joten kyllä, vastoin suunnilleen kaikkia Hanezusta lukemiani arvioita ja kommentteja sekä omia negatiivisia ennakko-oduksiani satuin pitämään tästä yllättävänkin paljon. Verrattuna moneen aikaisempaan kawaseen tästä pystyy suhteellisen helposti löytämään punaisen langan vähäisemmälläkin vaivalla ja vähäeleinen symboliikkakin oli helppoa ymmärtää. En tiedä mitä kansa on tältä oikeasti odottanut, mutta onpahan mukavaa pitkästä aikaa nähdä myös Kawasen vihdoin onnistuvan harmittavan pitkään jatkuneen epävarmuuden täyttämän alennustilansa jälkeen.



Arvio: 4/5



HANEZU NO TSUKI, 2011 Japani
Ohjaus: 
Naomi Kawase
Käsikirjoitus: 
Masako Bando , Naomi Kawase
Näyttelijät: 
Akaji Maro, Hako Ohshima, Kirin Kiki, Taiga Komizu, Tetsuya Akikawa, Tôta Komizu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.