keskiviikko 2. elokuuta 2017

Blind Husbands (1919)


Kun aikoinaan kirjoitin ensimmäiset arvosteluni tänne joskus keväällä 2013, oli suunnitelmissani käydä läpi kaikki silloisen suosikkiohjaajani Erich von Stroheimin keskeiset elokuvat, mutta kolmen arvostelun jälkeen unohdin koko jutun. Nyt, uuden pitemmän mykkämaratonin kynnyksellä taitaa olla vihdoin aika sulkea yksi iso ympyrä ja saattaa päätökseen vanha kuuden leffan Stroheim-putki ja ehkä myöhemmin jatkaa muutamalla mestarin keskeisimmällä näyttelysuorituksella.
Blind Husbands oli aiemmin b-elokuvien ja teatterin parissa työskennelleen von Stroheimin ensimmäinen iso ohjaustyö, miehen läpimurtoelokuva ja ilmestymisvuotensa isoimpia elokuvatapauksia. Tätähän on perinteisesti pidetty yhtenä parhaista debyyttiohjauksista Sergei Eisensteinin Lakkon ja Orson Wellesin Citizen Kanen ohella. Alkuperäistä lähemmäs parituntista versiota ei taida nykyisin olla enää olemassakaan, mutta vuoden 1924 parikymmentä minuuttia lyhennetty versio ja 10 minuuttia alkuperäistä lyhyempi eurooppalainen leikkaus ovat säilyneet ja ovat suht helposti katsottavissa.

Blind Husbandsin tarina sijoittuu Itävallan ja Italian rajamaastoon turistien suosimalle vuoristoseudulle, johon amerikkalainen lääkäri ja tämän etäiseksi kasvanut vaimo saapuvat lomailemaan. Lomamatka ei vain mene aivan putkeen, sillä pariskunnan vapaanviettoa hämmentää paikalle osuva lääkärismiehen vaimoa vikittelevä lipevä aristokraatti ja häntäheikki.
Erich von Stroheim itse esittää tässä perinteiseen tapaansa huikentelevaista aristokraattia - suosikkihahmoaan, johon mies mieltyi todellisuudessa siinä määrin, että kehitti itselleenkin sepitetyn aristokraattisen menneisyyden aatelisarvoineen päivineen. Oikeasti Erich Stroheim oli ”vain” uuteen maailmaan emigroitunut itävaltalaisen juutalaisen hattukauppiaan poika, mutta tarina aatelisesta sankariohjaajasta meni täysin läpi jopa miehen lähipiirissä. Aristokraattisen ohjaajan todellinen karva paljastui monelle vasta maestron kuoleman jälkeen.
Vaikka Blind Husbands oli vasta von Stroheimin ensimmäinen oma ohjaus, löytää tästä helposti kaikki ohjaajan myöhempien elokuvien keskeisimmät tavaramerkit. Ensinnäkin lavastus ja puvustus on äärimmäisen pikkutarkasti toteutettu, tiettävästi tämä ylittikin alkuperäisen budjettinsa moninkertaisesti – sekin ohjaajalleen tyypillistä. Aikansa muista elokuvista poiketen tässä ei käytännössä ole lainkaan ylinäyttelemistä tai överiksi vedettyä meikkausta vaan niidenkin suhteen panostus realismiin on ollut huomattavaa.

Tietenkään Blind Husbands ei olisi aito stroheimilainen elokuva, ellei tässä käsiteltäisi stereotyyppistä Hollywood-rainaa moniulotteisempia ja synkempiä teemoja. Erich von Stroheimin maailmassa ei ole yksiulotteisia hyviä tai pahoja, vaan jokaisessa hahmossa ja tilanteessa on vähän kumpaakin, ja iloisempien tapahtumien vastapainoksi nähdään välillä elämän ankeampia puolia ja kuolemaakin. Ilmestymisaikanaan esimerkiksi ajatus rakkaudettomasta avioliitosta oli tabu ja aviorikoksen kuvaaminen suorastaan skandaalinkäryistä.
Ehkä ainut isompi ryppy tässä elokuvassa on vähän hutaistun oloinen lopetus. Ilmeisesti tähän yritettiin rakentaa jonkinlaista synkähköä rakkaus & kuolema -tyylistä loppukliimaksia, joka ei ehkä loppupeleissä aivan osu maaliinsa vaan tuntuu vähän hätiköidyltä. Ilmeisesti von Stroheim itsekään ei ollut loppuratkaisuun täysin tyytyväinen, sillä mies suunnitteli tekevänsä tästä remaken erilaisella lopulla, mutta syystä tai toisesta se ei koskaan sitten toteutunut.

En ole täysin varma, mitä von Stroheim elokuvassaan teki ja miten, mutta pidän miehen tyylistä tavattoman paljon. Ehkä kyseessä on miehen tyylikäs tapa sekoittaa pitkiä ja lyhyitä otoksia tai ehkä von Stroheimin elegantti kuvallinen kerronta ja viehättävän pikkutarkka realismi vain vetoaa itseeni kauhean paljon. Blind Husbandsin viimeistä edellisestä katsomisesta oli aikaa lähemmäs kymmenen vuotta, mutta aika ei ole tämän viehätysvoimaa pystynyt haalistamaan ollenkaan ainakaan omalla kohdallani. Hyvä tämä on niin kuin pitääkin.


Arvio: 4/5


BLIND HUSBANDS, 1919 USA
Tuotanto: Erich von Stroheim
Ohjaus: Erich von Stroheim
Käsikirjoitus: Erich von Stroheim
Näyttelijät: Erich von Stroheim, 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.