maanantai 28. elokuuta 2017

Susi lammasten vaatteissa (1923)


Charles Chaplinin esittämä tutunoloinen veijari karkaa vankilasta ja varastaa ensitöikseen paikalle osuneen papin vaatteet. Seuraavaksi pappina esiintyvä vanki päättää suunnata Meksikon vastaiselle rajalle, mutta päätyykin vahingossa pitämään jumalanpalvelusta syvän etelän evankelisten uskovaisten seurakuntaan. Koska kyseessä on Chaplin-leffa, hahmo myös rakastuu ja joutuu lopussa keskelle rikollisjoukon kuprua.
Susi lammasten vaatteissa tai Pyhiinvaeltaja on Chaplinin leffaksi yllättävänkin kevyt ja pienimuotoinen teos, jossa ei oikeastaan ole sen enempää suuria tunteita kuin kauhean syvällistä tarinaakaan. Tämän lyhärin huumorikin keskittyy 20-luvun Chapliniksi yllättävän paljon puhtaaseen slapstickiin ja törmäilyyn, mikä ei välttämättä ole huono juttu sillä onhan tässä nyt kyse kuitenkin alan kruunaamattomasta kuninkaasta.
Tämän lyhärin hienous ainakin omalta osaltani perustuu kaikkiin sen pieniin yksityiskohtiin ja vaatimattomampiin eleisiin, joita harvoin samalla tavalla näkee muiden mykän ajan koomikoiden teoksissa. Yhdessä kohtaa esimerkiksi joukko ihmisiä piirittää karkurin ja Chaplin kättelee kohteliaasti kaikkia – mukaan lukien paikalle osuneen vanhuksen partaa.
Toisessa kohtauksessa Chaplinin hahmo on ostanut itselleen lipun rajaseudulle Texasin Paholaisen rotkoon, mutta mies kömpii kuitenkin pummilla junan pohjarakenteisiin. Junan konduktööri kuitenkin huomaa pummin ja käy sättimässä tätä. Karkuripappi vastaa ojentamalla tälle matkalippunsa.

Ja siinä se kai sitten olikin. Susi lammasten vaatteissa on lyhyt ja simppeli elokuva eikä siinä ole hirveästi sisältöä tämän pitempään arvosteluun. Ilmestyessään tämä oli yksi Chaplinin viimeisistä lyhytelokuvista ennen miehen siirtymistä pääosin pitkien komedioiden pariin, tällä kuulemma kuitattiinkin jotain vanhoja sopimuksia. Omaan silmään tämä vaikuttaa lähinnä mestarin kevyeltä välityöltä ennen Nainen Pariisissa ja Kultakuumetta eikä tätä ole tarkoituskaan ottaa niin hirveän vakavasti.
Kuten arvata saattaa, tämä oli uskonnolla irvailevana elokuvana myös jonkinasteinen skandaali ja kaikenlaiset uskovaisporukat ja siihen aikaan mainstreamia ollut Ku klux klan vastustivat tätä syntistä komediaa ankarasti. Kylmän sodan vuosina tätä käytettiin vielä todisteena Chaplinin kommunistisympatioiden puolesta.

Arvio: 4/5

THE PILGRIM, 1923 USA
Tuotanto: Charles Chaplin
Ohjaus: Charles Chaplin
Käsikirjoitus: Charles Chaplin
Näyttelijät: Charles Chaplin, 
Edna Purviance, Kitty Bradbury, Mack Swain

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.