lauantai 31. maaliskuuta 2018

Mouse Story: The Adventures of George and Gerald (2007)


Tuntuu tosi tyhmältä katsoa ja arvostella jotain aivan perheen pienimmille suunnattua piirrettyä leffaa, mutta koska tässä on kevään aikana muutenkin tullut arvosteltua Sanrion ja Masami Hatan leffoja joudun valitettavasti tekemään sitten tämänkin - vaikka sitten pelkästään päättääkseni ainakin toistaiseksi minkä olen mennyt aloittamaankin.
Sanriohan siis lopetti omien elokuvien tuottamisen alunperin siinä 80-luvun puolivälissä kun Osamu Tezukakin heitti veivinsä ja kaikkien miehen töiden oikeudet palasivat vainajan omaisten haltuun, joten Unicojakaan ei enää voinut tuottaa enempää. Siinä sivussa Masami Hata jäi pitkään tuuliajolle ja päätyi ohjaamaan Super Mario Bros.: The Great Mission to Rescue Princess Peach!in sekä Pikku Nemon kaltaiset vähemmän menestyneet teokset, jälkimmäisen flopattua mies päätyi vuosikausiksi tuottamaan suoraan videolla julkaistuja 0-1 -vuotiaille taaperoille suunnattuja piirrettyjä.
Sanrio päätti kuitenkin aktivoitua uudelleen 2000-luvun paremmalla puolella. Tällä kertaa homma ei vain ole oikein ottanut tuulta alleen, sillä näistä yhtäkään ei ole tainnut valua virallisia teitä länsimaihin asti eivätkä japanilaisreaktiotkaan tunnu olevan kovin mairittelevia.


Mikäli Sanrion bisnesmalli ei noin niin kuin ole jo ennestään tuttu, niin kyseinen firma on erikoistunut tuottamaan (enimmäkseen) pienille lapsille suunnattujen söpöilyhahjomen ympärille rakennettuja jättimäisiä oheistuotesarjoja. Hello Kitty esimerkiksi lienee jokaiselle tuttu niin hyvässä kuin pahassakin.
Mouse Story on käytännössä jälleen yksi osa Sanrion loputonta söpöilybisnestä, yksi tunninpituinen lapsille suunnattu mainos jossa on suurisilmäisiä söpöjä piirrettyjä hiiriä seikkailemassa ja etsimässä mystistä valon lohikäärmettä. Sen enempää juonella ei tässä kohtaa oikeasti ole edes merkitystä. Kyseessä on pelkkä tympeä mainos niille oheistuotteille ja sillä hyvä.
Mainoksenakin Mouse Story on harmittavasti vain kaikin mahdollisin tavoin pelkästään unohdettava ja valju lastenleffa ilman minkäänlaista sanomaa tai sisältöä. Animaatio on halpaa ja unohdettavaa, hahmot ovat hyvin pinnallisia ja homman lopullinen ratkaisukin jäi ainakin itselleni hyvin epäselväksi. Jos tämä olisi julkaistu suoraan videolla, tälle voisi ihan säälistä antaa vaikka yhden lisätähden, mutta tämä on oikeasti julkaistu teattereissa asti, joten halvalle kokonaisuudelle ei ole mitään tekosyitä.


Ei vanha hyvä aika enää palaa. Ennen vanhaan sanrio tunnettiin korkeatasoisista vanhan koulukunnan pelottavista ja väkivaltaisista lastenpiirretyistä ja Masami Hata niiden suvereenina mestarina, mutta nykyään sekin pulju tuntuu vain valjahtaneen omaan kaupallisuuteensa. Onneksi Sanrion sympaattinen söpöilybisnes sentään tuntuu edelleen toimivan omalla painollaan ja viime vuosina on firmalta nähty uusia hilpeitä aluevaltauksia aikuisten piirrettyjenkin saralla Aggressive Retsukon muodossa.
Joten vaikka Mouse Story ja Sanrio eivät ehkä enää rokkaakaan samalla tavalla kuin vanhoina loiston ja kunnian päivinä, ainakin itse odottelen innolla Netflixiin lähiaikoina tulevaa uutta Aggressive Retsuko -sarjaa. Sanriolta on tulossa ensi vuonna uusi Hello Kitty -leffakin, joten riemua riittää vielä pitemmäksikin aikaa!
No homo.


Arvio: 2/5


NEZUMI MONOGATARI: GEORGE TO GERALD NO BOUKEN, 2007 Japani
Tuotanto:-
Ohjaus:
Masami Hata
Käsikirjoitus: 
Seishi Minakami, Shintarô Tsuji
Näyttelijät: 
Chika Fujimura, Inuko Inuyama, Kappei Yamaguchi, Kenji Utsumi, Masako Nozawa, Megumi Hayashibara, Mika Kikuchi, Minami Takayama