Itselleni tuli täysin puskista, että Mamoru Oshiin oppipoika Kenji Kamiyamalta oli tullut edellisenä vuonna ulos uutta elokuvaa. Vaan eipä siinä, Ghost in the Shellin tasokkaalla televisiosovituksella pätevöitynyt Kamiyama ei tämän hempeän söpöilyyn viittoilevan trailerin ja promokuvien perusteella ainakaan itselleni tullut ensimmäisenä mieleenkään. Oikeasti elokuvakin kertoo aivan jostain muusta kuin kukkasista, rakkaudesta ja pehmoleluista, mutta tämän markkinoinnista vastaavat päättivät ilmeisesti vain asettaa teini-ikäiset tytöt tämän primääriksi kohdeyleisöksi. Ei näin!
Ancien and the Magic Tabletin juoni on sen verran problemaattinen ja kimurantti, että sen lyhyehkö referoiminen lukuisia twistejä paljastamatta on pahuksen haastavaa. Tarinan päähenkilö on runsaanpuoleisesti satumaisista tarinoista uneksiva Kokono, yksinhuoltajaisänsä kanssa asuva lukiolainen. Tämän enempää en aio kertoa, mutta tarina on sekoitus fantasiaa, mecha-animea, teinidraamaa ja salaliittojännäriä, jota on oikeasti vaikea kunnolla kuvailla spoilaamatta reippaasti. Jos Makoto Shinkain Your Name on tuttu, niin tähän on juonen suhteen saatu siitä selvästi vaikutteita.
Kun kutsun tarinaa kauhean ongelmalliseksi ja hankalaksi, se myös on sitä. Koska kyseessä on varsin omintakeinen unta ja tosielämää sekoittava fantasiaelokuva, tässä tapahtuu luonnollisesti kaikenlaista mielikuvituksellista ja maagista, totta kai. Harmittavasti Kamiyama ei ole saanut tarinaansa pysymään ollenkaan omissa raameissaan, vaan tämän fantasiasadun maailma magioineen tuntuu jatkuvasti joko rikkovan omia sääntöjään unohtamalla niitä aina silloin tällöin tai vetävän uusia muuten vain ihmeesti hatusta lisää tarpeen vaatiessa. Jossain vaiheessa menosta putoaa väkisin kärryiltä homman romahtaessa pikkuhiljaa täysin itseensä.
Ennen elokuvan puoliväliä esimerkiksi tutustutaan Kokonon todelliseen elämään ja unien maailmaan. Keskivaiheilla sitten yhtäkkiä todetaankin Kokonon unilla ja tosielämällä olevan jonkinlainen maaginen yhteys, jota ilmeisesti ei vain ole aiemmin syystä tai toisesta huomattu. Lopussa Kokono ilmeisesti uneksii jo valveillakin ja ihmiset huomaavatkin yhtäkkiä olevansa keskellä hahmon unien tapahtumia. Miten tällainen spontaanisti ihmisten elämään vaikuttava mystinen voima on vain voinut piileskellä näin kauan kenenkään huomaamatta? Tämä oli siis vain yksi monista juonen ongelmista, kaikenlaista muuta samanlaista riittää vaikka kuinka.
Mutta… tiedättekös mitä? Itse olen valmis antamaan tämän juonen hölmöilyn suhteen paljon anteeksi. Ancien and the Magic Tablet on monentasoisesta töppäilystään huolimatta erittäin luova ja omaperäinen elokuva, joka pelkästään tasokkaan animaationsa ja musiikkinsa puolesta jää taatusti pitkäksi aikaa mieleen tykyttämään. Tai no, on tässä muutama todella heikko hahmo alkaen vaikka naurettavan kliinisestä pahiksesta, mutta tässä on sitä jotain hullua luovuutta, josta itse satun tällaisissa elokuvissa erityisesti pitämään.
Ancien and the Magic Tablet taitaakin olla enemmän uniikki ja muistettava kuin varsinaisesti hyvä elokuva, mutta se riittää tällä kertaa ainakin itselleni.
Arvio: 3/5
HIRUNE HIME: SHIRANAI WATASHI NO MONOGATARI, 2017 Japani
Tuotanto: Naoki Iwasa, Yoshiki Sakurai
Ohjaus: Kenji Kamiyama
Käsikirjoitus: Kenji Kamiyama
Näyttelijät: Arata Furuta, Mitsuki Takahata, Rie Kugimiya, Risa Shimizu, Shin'nosuke Mitsushima , Tomoya Maeno, Wataru Takagi, Yosuke Eguchi
Arvio: 3/5
HIRUNE HIME: SHIRANAI WATASHI NO MONOGATARI, 2017 Japani
Tuotanto: Naoki Iwasa, Yoshiki Sakurai
Ohjaus: Kenji Kamiyama
Käsikirjoitus: Kenji Kamiyama
Näyttelijät: Arata Furuta, Mitsuki Takahata, Rie Kugimiya, Risa Shimizu, Shin'nosuke Mitsushima , Tomoya Maeno, Wataru Takagi, Yosuke Eguchi