perjantai 9. maaliskuuta 2018

Adieu Galaxy Express 999 (1981)


Ensimmäinen Galaxy Express 999 ja se nälkävuosien pituinen televisiosarja ovat animen intergalaktiseen yleissivistykseen kuuluvia teoksia, jotka on ammoisina aikoina julkaistu jopa kaukaisessa Suomessa - vieläpä suomeksi dubattuna. Leiji Matsumoton legendaarisen hahmodesignin nyt vähintään tunnistaa taatusti jokainen vanhan liiton animefani kaikkialla.
Mutta vähänpä kaikkien näiden vuosien jälkeenkään olisin osannut arvata, että kyseessä oli loppujen lopuksi vain tarinan ensimmäinen puolikas ja sille on olemassa tällainen kaiken yhteensitova ja näppärästi päättävä jatko-osakin, jota ei ensimmäisen osan suosiosta huolimattakaan ole koskaan virallisesti julkaistu ulkomiallla (lue: meillä). Koska jo menin sen ensimmäisen jo arvostelemaan ja 70- ja 80-lukulainen avaruusanime on muutenkin ollut itsellä viime aikoina tapetilla, ei tässä taida muuta mahdollisuutta olla kuin tehdä tämäkin nyt ja päättää mikä on tullut aloitettuakin.


Alkuperäinen Galaxy Express 999 sijoittui satumaiseen tulevaisuuden maailmaan, jossa ihmiskehon vaihtaminen koneosiin on arkipäivää ja biologisista ihmisistä on tullut katoava luonnonvara ja uusi köyhä alaluokka. Andromedan tähdistössä on kuitenkin planeetta, jolla köyhänkin on sanottu olevan mahdollista siirtää mielensä koneruumiiseen ja saavuttaa ikuisen elämän. Kansaa tuolle kaukaiselle planeetalle kuljettaa avaruuden halki kiitävä höyryveturi nimeltä Galaxy Express 999.
Tarinan päähenkilö on 10-vuotias Tetsuro, jonka äidin robottiruumiilla varustettu kreivi Mecha alussa surmaa. Tetsuro päättää jatkaa matkaansa Andromedaan, hankkia itselleen täydellisen konekehon ja kostaa äitinsä kuoleman kreivi Mechalle. Tetsuro astuu äitiään muistuttavan salaperäisen muukalaisen mukana edellä mainittuun junaan, jonka päätepisteenä on Andromeda. Matkan varrella opittiin sitten vähän asioita ihmisyydestä ja lopussa koneiden planeetta päätettiinkin panna yhteistuumin silpuksi. Seikkailun päätteeksi Galaxy Express 999 toi Tetsuron takaisin maahan ja jatkoi matkaansa sinne jonnekin.
Tetsuron matka ei kuitenkaan ollut vielä ohi.


Adieu Galaxy Expressin tarina sijoittuu kolme vuotta edellisen elokuvan päättymisen jälkeiseen aikaan. Tetsurosta on tullut johnconnormainen ihmiskunnan sitkeä vapaustaistelija koneiden armeijaa vastaan. Kaikki muuttuu kun Galaxy Express 999 saapuu jälleen hakemaan Tetsuroa uuteen seikkailuun, jossa koneiden ja ihmisten taistelu ratkaistaan vihdoin viimeistä piirtoa myöten.
Tämä on muuten tehty vuosikaupalla ennen ensimmäistäkään Terminaattoria.
Tuntuu todella kummalliselta katsoa tätä finaaliksi tarkoitettua elokuvaa kun vuosikausia kuvitteli Tetsuron tarinan saaneen sinettinsä jo ensimmäisessä elokuvassa. Tetsurohan päätti jo ihmisyyden puolesta ja hahmo sai kostonsa, joten tätä varten hahmolla ei oikeastaan ole mitään kovin merkittävää motivaatiota tarinan varsinaiseksi selkärangaksi ja koko hahmo vaikuttaa tässä edellistä tyhjemmältä ja tarpeettomammalta.
Adieu Galaxy Expressin varsinainen tarina on kuitenkin erittäin johdonmukainen jatko-osa ja ensimmäisestä episodista tutun tekijätiimin tuotoksena myös näyttää ja kuulostaa aidolta Galaxy Expressiltä. Leiji Matsumoton omintakeinen tyyli pääsee jälleen täysin oikeuksiinsa ja lopussa kutkutellaan vielä miehelle niin tunnusomaista persoonallista eeppistä avaruusoopperaa melakolisella tunnelmoinnilla ja traagisilla käänteillä.


Parasta koko elokuvassa on sen hieno lopetus, joka paitsi sitoo näppärästi kahden elokuvan avoimeksi jääneet juonenpätkät myös sopii ensimmäisen elokuvan vastaavaa ajatellen täydellisesti koko saagan päätökseksi.
Koska kyseessä on jälleen Leiji Matsumoto ja avaruusooppera, pähkäilin pitkään josko tämän sisällyttäisi osaksi "voi Japani minkä teit" -arvostelusarjaa, mutta loppujen lopuksi tässä taitaa Star Warsista olla napattua vain muutama juonen yksityiskohta ja itse ydintarina universumeineen on lähes täysin tekijänsä omaa käsialaa.
Niin päättyi siis Galaxy Express 999:n tarina. Adieu on lähes yhtä hyvä kuin ensimmäinenkin, mutta tätä katsoessa jäi ainakin itselleni päällimmäiseksi tunteeksi tämän kaiken lievä tarkoituksettomuus. Tetsuron ja koko alkuperäisen sarjan keskeinen tarina nähtiin ja päätettiin jo siinä määrin lopullisesti jo ensimmäisessä osassa, ettei tällaiselle erilliselle finaalille ollut ainakaan omasta mielestäni minkäänlaista erityistä tilausta. Kai tämä silti on vähintään semi-pakollista katsottavaa kaikille franchisen ja ensimmäisen elokuvan faneille.
Huonomminkin olisi jatko-osan voinut tehdä.


Arvio: 4/5


SAYONARA GINGA TETSUDO 999, 1981 Japani
Ohjaus: Rintaro
Käsikirjoitus: Leiji Matsumoto, Hiroyasu Yamaura
Näyttelijät: 
Akiko Tsuboi, Chikao Ôtsuka, Chiyoko Kawashima, Hidekatsu Shibata, Kaneta Kimotsuki, Kei Tomiyama, Kôji Totani, Makio Inoue, Masaharu Satô, Masako Ikeda, Masako Nozawa, Reiko Tajima

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.