lauantai 31. maaliskuuta 2018

Super Mario Bros.: The Great Mission to Rescue Princess Peach! (1986)


Vuoden 1993 Super Mario Bros muistettaneen pelkästään jo onnettoman tasonsa sekä sekopäisen omituisuutensa puolesta edelleen ensimmäisenä videopelileffana koskaan. Todellisuudessa viimeinen ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä tällainen suoraan videolla julkaistu animoitu elokuva ehti vuosikausia senkin edelle. Ja tämän on ohjannutkin vielä Sanrio-leffoista tuttu Masami Hata, joka näihin aikoihin uhkasi jäädä työttömäksi Sanrion lopetettua elokuvatuotantonsa 80-luvun puolivälissä.
Mikäli Super Mario on pelinä suosikkeja, onnea vaan. Tämä nimittäin seuraa sen perusjuonta yllättäenkin uskollisesti. Bowser on nimittäin tässäkin kidnapannut prinsessan ja sieniä napsivan Marion on päivä pelastettava.
Vähän mielenkiintoisena twistinä tämä ei ole niille peleille uskollinen vain tarinan puolesta vaan tässä myös kuullaan paljon sen musiikkeja ja erilaisia ääniefektejä - kumpaakin melkein jo häiriöksi asti. Mutta vain melkein, enimmäkseen nuo tuntuivat istuvan yllättävänkin hyvin muuhun elokuvaan.

Ja tiedättekös mitä? Tässä jopa nähdään niistä peleistä tuttuja hahmoja - itseasiassa tässä taidetaan nähdä kaikki ne tunnistettavimmat vihulaiset pilviheebosta ja vasaraveljistä lähtien. Tässä jopa käydään pelistä tutuissa kentissä!
En olisi kuuna päivänä osannut odottaa tältä näinkään paljoa, mutta yllättäen konsepti tuntuisi toimivan. Harmittavaa vain ettei tässä tunnu olevan minkäänlaista koherenttia juonta tai edes kaksista animaatiota vaan koko leffa tuntuu vain läjältä pelimaailmaan sijoitettuja irtokohtauksia, joissa niissäkin pääasia on vain tyhjänpäiväinen meuhkaaminen.
Jotenkin vain lisäksi tuntuu, että Masami Hatakin on muutenkin tällä kertaa eksynyt täysin vääränlaisen projektin pariin. Kaverihan on tunnetusti parhaimmillaan tragedioiden ja melankolian parissa, mutta tässä mies on pantu tekemään puskafarssia lapsille.
Niinpä niin. Ei Mario Bros.: The Great Mission to Rescue Princess Peach! elokuvana mikään erityisen hyvä ole, mutta fanituotteena kai ihan peruspätevä.


Arvio: 2/5


SUPA MARIO BURAZAZU: PIICHI-HIME KYUSHUTSHU DAI SAKUSEN!, 1986 Japani
Tuotanto: Masakatsu Suzuki, Tsunemasa Hatano
Ohjaus:
Masami Hata
Käsikirjoitus: Hideo Takayashiki, Shigeru Miyamoto, Takashi Tezuka
Näyttelijät: 
Junko Hori, Keaton Yamada, Kôhei Miyauchi, Maki Itô, Masami Kikuchi, Shigeru Chiba, Tôru Furuya, Yû Mizushima