sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Sininen pikajuna (1929)


Aiemmin neukkuelokuvien sarjassa on tullut tutuksi vallankumouksen noidankattilan porina jos minkälaisessa maailmankolkassa: Lokakuussa vallattiin Keisarillinen Venäjä, Uudessa Babylonissa otettiin haltuun Pariisi ja Myrsky yli Aasian tiesi britti-imperialistien väkivaltaista vallastasyöksemistä kaukaisessa Mongoliassa. Sininen pikajuna menee vielä askelta pitemmälle: tällä kertaa vallankumous tapahtuu nimensä mukaisesti yhdessä ainoassa junassa!
Sinisen pikajunan tarina kuuluu seuraavasti: Kiinaan matkalla oleva juna on jaettu kolmeen eri luokkaan varallisuuden mukaan – vertauskuva luokkayhteiskunnalle. Ensimmäisessä luokassa majailee brittiläinen diplomaatti upporikkaiden kapitalistien ja armeijan miesten kanssa, toisessa pikkuporvarit ja kolmannessa sorron yössä viruu sorrettu ryysyköyhälistö ja työn raskaan raatajat. Elokuvan mittaan köyhät nousevat yksinkertaisesti kapinaan sortajiaan vastaan ja ottavat junan haltuunsa. Siinä se!


Varsinaista tarinaa mielenkiintoisempaa tässä elokuvassa on sen ohjaaja: Ilja Trauberg on aiemmin monasti arvostelemani Leonid Traubergin pikkuveli, vieläpä selkeästi lahjakas sellainen. Sinisessä pikajunassa on paljon samanlaisia piirteitä kuin isoveli Traubergin elokuvissa; erityisesti visuaaliselta tyyliltään ja kuvaukseltaan tämä tuo vahvasti mieleen edellisen ohjaaman Päällystakin ja The Club of the Big Deedin. Ilja Trauberg käyttää erityisen paljon Sergein Eisensteinin elokuvista tuttuja dynaamisia kuvakulmia eli samaa asiaa monesta eri kulmasta kuvattuna ja ristiin leikattuna. Se on kuulkaas harvinaisen hienoa katseltavaa.
Juna tapahtumapaikkana oli tekijöiltä nerokas veto; näin tapahtumat pysyvät koko ajan nopeassa liikkeessä ja kiinnostavana ilman tyhjäkäyntiä. Tähän päälle kunnon vallankumouspöhinää ja päästään jo oikein kunnon höyryihin. Loppua kohden vallankumousintoilu saa jo melkein koomisiakin piirteitä kun alun yksinkertainen matkustajajuna muuttuu lähes täydelliseksi sotatantereeksi marssivine armeijan joukkoineen päivineen!


Järkeä koko jutussa on juuri ja juuri sen verran kuin tällaisen tarinan kertomiseen yleensä tarvitaan ja vanhemman Traubergin parempien elokuvien tasostakin jäädään selvästi, mutta kokonaisuus on siitäkin huolimatta - tai ehkä juuri siksi - pahuksen viihdyttävä.
Näköjään kapitalismin kukistaminenkin voi olla hauskaa ja jännittävää.


Arvio: 4/5


GOLUBOY EKSPRESS, 1929 Neuvostoliitto
Ohjaus: Ilja Trauberg
Käsikirjoitus: Ilja Trauberg, 
Leonid Iyerikhonov, Sergey Tretyakov
Näyttelijät: 
Chu Chai Wan, Chzan Kai, I. Arbenin, Igor Chernyak, I. Savelyev, Lian Din Do, San Bo Yan, Sergei Minin, Yakov Gudkin