keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Chihayafuru Part I (2016)


Chihayafuru on jälleen yksi teinidraama Japanista. Tällä kertaa joukko lukioikäisiä nuoria päättää järjestää koulussaan karuta-kerhon ja osallistua yhdessä valtakunnallisiin korttipelikisoihin. Karuta on siis japanilainen runonpätkiä sisältävillä korteilla pelattava muistipeliä muistuttava peli, jossa pelaajat yrittävät päätellä runonlausujan puoliksi lausuman runon loppusäkeen ja valita mahdollisimman nopeasti oikean kortin. Jos pelin idea kuulostaa jännittävältä, onnea vaan: tämä elokuva taitaa olla juuri sinua varten.
Mikäli olet ikinä nähnyt ainuttakaan japanilaista nuorisodraamaa, jossa joukko erilaisia nuoria päättää alkaa yhdessä puuhaamaan jotain ja lopulta saavuttavat tavoitteensa, olet nähnyt tämänkin elokuvan. Ei kun ihan oikeasti, Chihayafuru toistelee oman genrensä perinteiset kliseet ja käänteet lähes tieteellisellä tarkkuudella. Korttikerhossa on yksi mestari, yksi antisosiaalinen, yksi epävarma ja heikko sekä yksi katsojan sympatisoima neutraalimpi tapaus. Välillä vähän kutkutellaan jonkinlaista draamaakin, mutta kaikki mahdollinen jää lopulta kovin pinnalliseksi ja värikkäät, ylinäytellyt hahmotkin tuntuvat lähinnä suoraan jostain animesta nyppäistyiltä ilveilijöiltä kuin aidoilta ihmisiltä.


En ole ennen tämän elokuvan näkemistä ikinä kuullutkaan tällaisesta korttipelistä, mutta epäilen ettei se oikeassa elämässä ole puoliksikaan niin jännittävää kuin minä se tässä kuvataan. Kyllä, tässä siis väännetään pahaisesta korttipelistäkin jotain elämää suurempaa jännitysnäytelmä ja yllättäen homma myös toimii varsin hyvin. Ei tässä nyt mitään Ping Pong the Animationin kaltaista kikkailua nähdä laisinkaan, mutta korttipelin kaltaisen tylsähkön ja hitaan lajin hitusenkaan kiinnostava tyylittely tuskin on ollut mikään ihan helppo tehtävä.
Jos on olemassa jotain, jota tällaisissa elokuvissa todella paljon inhoan, niin kaikenlainen joutavanpäiväinen nyyhkiminen ja tunteileminen. Chihayafurun kunniaksi täytyy mainita, että vaikka se kovin lattea ja kevyt hömppäelokuva onkin, siinä ei ole kumpaakaan edellisistä. Ehkä tämä loppujen lopuksi siksi onkin noin keskimäärin paljon muita kaltaisiaan (esim. Anthem of the Heart) viihdyttävämpi tapaus. Ei Chihayafurukaan kyllä missään tapauksessa maata mullista eikä tästä nyt minkään lajin maailmanluokan klassikkoa saa tekemälläkään, mutta onpahan harmitonta ja positiivista viihdettä.
Kaikesta päätellen tekijät ovat todella rakastuneet aiheeseen, sillä tämä on nimensä mukaisesta vasta ensimmäinen osa kokonaisesta suunnitellusta trilogiasta!


Arvio: 3/5


CHIHAYAFURU PART I, 2016 Japani
Tuotanto: -
Ohjaus: 
Norihiro Koizumi
Käsikirjoitus: 
Norihiro Koizumi, Yuki Suetsugu
Näyttelijät: 
Jun Kunimura, Mackenyu, Mayu Matsuoka, Miyuki Matsuda, Mone Kamishiraishi, Ryôtarô Sakaguchi, Shûhei Nomura, Suzu Hirose, Yûki Morinaga

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.