lauantai 20. tammikuuta 2018

Atomic Blonde (2017)


Brittiagenttien salainen nimilista on päätynyt pahojen miesten haltuun ja Charlize Theronin esittämä superkova naisasianainen lähetetään kylvämään kuolemaa pahojen miesten kotimaahan. Eletään kylymän soran viimeisiä aikoja ja kasarimusa vain raikaa rennosti pahojen miesten laotessa kuin heinä räikeän kirkkaiden neonvalojen loisteessa nahkatakkisen naarasbondin hoidellessa ilkiöt päiviltä kodissa ja puutarhassa.
Atomic Blonden koko juoni ja hahmot ovat toisin sanoen täyttä pahvia eikä koko touhussa ole missään kohtaa oikeita panoksia tai jännitystä. Mikäli hiukankaan sattuu oikeasti epäilemään selviääkö tarinan sankari varmasti uhkarohkeista toimintarypistyksistään hengissä kotiin, pilataan sekin näyttämällä kohtauksia sankarimme nykyhetkessä/tulevaisuudessa käymistä kuulusteluista! Hups!
Mutta ei tässä oikeastaan olekaan kyse mistään kovin järjellisestä taideteoksesta vaan tyylitellystä toimintapaukusta ja sillä saralla tämä pelittääkin enimmäkseen kiitettävästi. John Wick -kakkosohjaaja David Leitchin käsissä kasariturpasauna on kerrankin muuta kuin pelkkää cgi-rähmää, tässä lätty jopa lätiseekin ja ympäristökin hajoaa näpsäkästi muutenkin kuin ihan vaan aikuisten cgi-leikisti. Harmi vain kun Atomic Roosterissa ei ole kovin kaksista juonta, ei kaikesta räminästäkään jaksa juuri täysin rinnoin innostua.


Ja se visuaalinen tyyli. Atomic Blonde ON pahuksen siisti kasarioksennus ihanan räikeillä, joka välissä loistavilla neonvaloillaan ja suoraan näköhermoon kiljuvilla kontrasteillaan. Radioiden suosikkisoittolistatkin ovat Baby Driverin tapaan jälleen kovassa kulutuksessa, ehkä taas kerran vähän liiankin kanssa. Henkilökohtaisesti satun pitämään paljonkin tässä kuulluista bändeistä ja biiseistä, mutta tätä katsoessa alkoi pahasti tuntumaan, että niitä kuullaan aivan liian paljon ja monesti täysin väärissä kohdissa. Miltä kuulostaisi esimerkiksi jännittävä takaa-ajo tai kunnon turpaanvetokohtaus jonkun David Bowien, Queenin tai Human Leaguen tarttuvamman ja iloisemman kasarihitin soidessa taustalla?
Ei Atomic Blondesta kyllä ajattomaksi toimintaklassikoksi taida olla, mutta kun ottaa huomioon miten karmaisevan huono elokuvakesä 2017 oikeasti oli, nousee tämä helposti yhdeksi sen harvoista (neon-) valopilkuista. Tässä ei käytännössä ole minkäänlaista oikeaa jännitystä tai juonta saati sitten pahvia syvällisempää sanottavaa tai hahmoja, mutta silkka tyylittely ja yletön kikkailu todennäköisesti jaksaa viehättää muitakin kuin itseäni vähintään yhden katselukerran edestä.


Arvio: 3/5


ATOMIC BLONDE, 2017 USA
Tuotanto: 
Charlize Theron, Beth Kono, A. J. Dix, Kelly McCormick, Eric Gitter, Peter Schwerin

Ohjaus: David Leitch
Käsikirjoitus: 
Kurt Johnstad
Näyttelijät: 
Bill Skarsgård, Charlize Theron, Eddie Marsan, James McAvoy, John Goodman, Sofia Boutella, Til Schweiger, Toby Jones

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.