tiistai 9. tammikuuta 2018

After the Storm (2016)


Jokin aika sitten katsoin perhe-ekspertti Hirokazu Koreedan Suomessakin käyneen Siskokset-leffan ja ohjaajan filmografiaa ohi mennen selatessani huomasin mieheltä tulleen tällaisen toisenkin kiitetyn perhe-elokuvan, joka onkin tainnut jostain syystä mennä monen tutkasta täysin ohi. Tällä kertaa Koreeda on rakentanutkin elokuvansa kunnollisen tarinan ympärille, joten tämän katsomisen luulisi olevan jo paperilla huomattavasti helpompi tehtävä kuin miehen edellisen.
After the Storm on tarina Hiroshi Aben esittämästä vanhan äitinsä luona asustelevasta resuisesta ja menneestä loistosta uneksivasta Ryota-nimisestä ex-kirjailijasta ja kunnianhimottomasta pikkuetsivästä, jolla on paha tapa pummia rahaa, naarata alennuksia ja tuhlata kaikki varansa uhkapeleihin. Ryotan vaimo on ottanut ja lähtenyt parin yhteisen lapsen kanssa, ja Ryotan pitäisi säästää itselleen rahaa etääksi jääneen poikansa elatusmaksuihin. Kun taifuuni iskee Japaniin ja hajonnut perhe päätyy suojautumaan yöksi saman katon alle, löytyy tarinan henkilöille vihdoin aikaa selvitellä hankalia suhteitaan ja pohdiskella elämänarvojaan uudelleen.


Mittaa After the Stormilla on parisen tuntia, mutta lähes koko ensimmäinen tunti ja kaksikymmentä minuuttia seurataan pelkästään Ryotan hahmoa varsinaisen ydintarinan sijoittuessa vasta aivan leffan loppuminuuteille. Ryotan elämässä toistuvat pitkälti samat rituaalit, paikat ja ihmiset, mutta miehen arki on tässä kuvattu siten, että niistä kaikista löytyy jatkuvasti uudenlaisia yksityiskohtaia ja jokainen periaatteessa itseään toistava kohtaus tuntuu aina tuoreelta; After Storm ei oikeasti tunnu seisovan paikallaan tai kiertävän kehää missään kohtaa vaan Ryotan elämästä ja persoonasta opitaan kaikenlaista uutta kaiken aikaa. Tämä jos mikä on taitavan tarinankertojan merkki.
Olen vähän lueskellut ihmisten mietteitä tämän varsinaisesta sanomasta ja ihmisten keskuudessa tuntuisi olevan tuntuisi olevan konsensus, että tässä on nyt kyse jonkinlaisesta moraliteetista unelmien hylkäämisestä ja karun todellisuuden hyväksymisestä, mutta loppupäätelmä tuntuu kauhean synkältä näinkin hyvän mielen jättävään elokuvaan. Omasta mielestäni tässä on ennemminkin kertomus taivaiden tavoittelusta ja menneen kunnian haikailusta ja siitä, miten todellinen onni loppujen lopuksi löytyykin lähempää ja yllättävämmistä paikoista kuin mitä etukäteen voisi kuvitella.
After the Storm on loistava, loistava elokuva. Yksi vuoden 2016 parhaista japanilaisista ehdottomasti.


Kaikkein hämmästyttävintä tässä vain on, että siitäkin huolimatta, että Hirokazu Koreeda on tämän hetken kansainvälisesti tunnetuimpia japanilaisia elokuvaohjaajia, miehen töitä on viime vuosina valunut tasaiseen tahtiin meikäläisillekin markkinoille ja After the Stormkin kuuluu ehdottomasti Koreedan parempiin ja helpommin lähestyttäviin töihin, ei tätä leffaa jostain syystä ole vähän vaisumman Siskosten tavoin Suomeen asti ainakaan toistaiseksi virallisesti saatu ollenkaan!
Miten meni maahantuojat niinku omasta mielestä?


Arvio: 4/5


UMI YORI MO MADA FUKAKU, 2016 Japani
Tuotanto: Kaoru Matsuzaki, Akihiko Yose, Hikji Taguchi
Ohjaus: Hirokazu Koreeda
Käsikirjoitus: Hirokazu Koreeda
Näyttelijät: 
Hiroshi Abe, Kazuya Takahashi, Lily Franky, Satomi Kobayashi, Sôsuke Ikematsu, Taiyô Yoshizawa, Yoko Maki, Yukiyoshi Ozawa, Yuri Nakamura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.