torstai 18. tammikuuta 2018

10 Cloverfield Lane (2016)


Mary Elizabeth Winsteadin esittämä naikkonen ajelee autollaan kaikessa rauhassa kun iso farmari törmää tähän ja kiilaa mokoman keskiluokkaisen koslan katuojaan. Mary Elizabethin esittämä hahmo herää vangittuna elämänsä roolin vetävän John Goodmanin maatilansa alle rakentamasta bunkkerista. Jouni Hyvämiehen esittämä hämäräperäinen häiskä kertoo maailman tuhoutuneen ulkoavaruuden muukalaisten hyökkäyksessä ja vankilamaisen bunkkerin olevan ainut paikka, jossa nämä voivat jatkaa elämäänsä turvassa.
Toisin sanoen kyseessä on Stephen Kingin Piina yhdistettynä M. Night Shyamalanin Splittiin ja kaikkiin maailman muukalaiselokuviin muutamalla omalla twistillä.
Täytyy sanoa, että vaikka tässä periaattessa kierrätetäänkin jo moneen kertaan nähtyjä juttuja, ei pieni epäoriginaalius oikeastaan pitemmän päälle häirinnyt ollenkaan itse katselukokemusta – hyvää ideaa kelpaakin toistaa ja kehittää edelleen. Erinomaiset näyttelijät yhdistettynä Damien ”La La Land” Chazellen tiukkaan käsikirjoitukseen kuitenkin toimii kuin se kuuluisa tuhat volttia kulkusille eikä itselläni oikeastaan tullut aikakaan pitkäksi missään kohtaa.

Tässä ei sentään sen M. Nightin muuten kelvollisen leffan tapaan joku random mummo selitä koko juttua auki heti alussa vaan mysteerin ja klaustrofobisen ahdistuksen annetaan kasvaa rauhassa ja kunnolla loppuun asti.
Mistä pääsemmekin 10 Cloverfield Lanen pahimpaan kompastuskiveen: sen loppuun. Nautin suuresti jälkimmäisen puolikkaan yllättävistä käänteistä ja etenkin lopun klimaattisesta yhteenotosta – kerrankin kidnapattu naishahmo, joka osaa muutakin kuin kiljua ja huutaa! Muuten lähes moitteettoman jännärin pilaa kuitenkin mielestäni sen vihoviimeinen ja tarpeettomin twisti.
En ole siis itse nähnyt ensimmäistä Cloverfieldiä enkä tunne koko franchisea sen paremmin vaan katsoin tämän itsenäisenä jännärinä – jollaisena se siis toimikin esimerkillisesti ennen viimeisten minuuttien lätkäisyä vasten kasvoja. Ilman tuota täysin tarpeetonta hämmentävää lopetusta tämä olisi hyvinkin voinut olla täydellistä parhautta ja yksi edellisvuoden henkilökohtaisista suosikkijännäreistäni, mutta kun piti lähteä kikkailemaan.

Mutta eipä kai tuolla väliä. 10 Cloverfield Lanella on mittaa tunti ja neljäkymmentä minuuttia ja ärsyttävä lopputwisti vie siitä vain muutaman minuutin. Koko loppuelokuva onkin sitten harvinaisen laadukas ja sähköinen klaustrofobiajännäri huikeilla näyttelijäsuorituksilla kuorrutettuna. 10 Cloverfield Lane on harvinaisen laadukasta tekoa, kaikin puolin esimerkillistä pienemmän budjetin jännäriviihdettä.


Arvio: 3.5/5


10 CLOVERFIELD LANE, 2016 USA
Tuotanto: J.J. Abrams, Lindsay Weber
Ohjaus: Dan Trachtenberg
Käsikirjoitus: 
Damien Chazelle, Josh Campbell, Matthew Stuecken
Näyttelijät: 
John Gallagher Jr., John Goodman, Mary Elizabeth Winstead

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.