lauantai 6. tammikuuta 2018

Creepy (2016)


Takakura on entinen poliisi, joka kutsutaan takaisin hommiin selvittämään vuosia sitten kadonneen perheen tapausta. Ainut silminnäkijä tapauksella on perheen hengissä selvinnyt lapsi, jolla voi olla tapauksen ratkaisun avaimet hallussaan. Takakura on vaimoineen muuttanut juuri uuteen osoitteeseen, jossa naapurissa asustaa omituinen ukko sairaan vaimonsa ja tyttärensä kanssa.
Tokyo Sonatan ohjaajan Creepy edustaa ns. slow burn -kauhua, eli sellaista hyvin hitaalla liekillä polttavaa ja pikkuhiljaa tihenevää jännitysnäytelmää, jossa alun puolikkaassa ei oikeasti tapahdu yhtään mitään, mutta joka alkaa loppua kohden päästä yhä enemmän ihon alle. Tämä on sikäli olennainen tieto, että elokuva jää todennäköisesti helposti kesken jo pelkän alun sysitylsän ensimmäisen puolituntisen jälkeen ellei tiedä mitä tältä odottaa.


Odotuksista puheen ollen, tämä on taatusti ennalta-arvattavimpia leffoja miesmuistiin. Pelkästään juonireferaatin kirjoittaminen oli äärimmäisen vaikeaa, sillä jo tarinan lähtöasetelman kuvauksella käytännössä spoilaa tämän naurettavan helposti. Positiivisena puolena tässä ei ainakaan säikytellä kovilla äänillä ja vilkkuvilla valoilla niin kuin nykyään usein näkee tehtävän, mutta harmittavasti tämä myös pitkästyttää matelevalla kerronnallaan. Loppu oli ainakin itselleni melkoinen pettymys.
Tällaisten yllättävien trillereiden arvosteleminen on äärimmäisen tylsää hommaa, sillä yksittäisiä kohtauksia sen enempää kuin hahmojaakaan ei pysty paljoa kuvailemaan paljastamatta kaikkea. Creepystä voi ainakin sanoa, että sen kuvaus on valjun keskinkertaista ja väritöntä seurattavaa, vaikka sen näyttelijöistä osa – etenkin naapuria esittävä Teruyuki Kagawa – menevästi vetävätkin. Ei Creepy mikään erityisen vahva kauhutrilleri ole missään nimessä, mutta mennee ihan pätevästä viihteestä jos tällaisista hitaasti rakentuvista leffoista ylipäänsä tykkää.
Kyllä tämä kuitenkin Museumin voittaa koska tahansa, muttei paljolla.


Arvio: 3/5


KURIPI, 2016 Japani
Tuotanto:
Ohjaus: 
Kiyoshi Kurosawa
Käsikirjoitus: 
Chihiro Ikeda, Kiyoshi Kurosawa, Yutaka Maekawa
Näyttelijät: 
Haruna Kawaguchi, Hidetoshi Nishijima, Masahiro Higashide, Misaki Saisho, Ryôko Fujino, Teruyuki Kagawa, Toru Baba, Yûko Takeuchi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.