maanantai 8. tammikuuta 2018

Himeanole (2016)


Vaikuttaisi siltä, että löysin viimeinkin tasokkaan japanilaisen elokuvan viime vuodelta. Harmittavasti koko juttu vain perustuu siinä määrin kaikenlaisille yllätyksille, että joudun jo etukäteen varoittamaan tämän ja kaikkien muidenkin elokuvan arvostelujen lukemisesta. Mitä vähemmän Himeanolesta tietää etukäteen, sen parempi.
Vink. Älä lue tätä ellet ole nähnyt ensin itse elokuvaa.
Himeanolen päähenkilö on muotitiedoton ja sosiaalisesti toistaitoinen siivousfirmassa parhaan kaverinsa kanssa työskentelevä Okada, joka tutustuu stalkkerikaverinsa kautta lähikuppilan kauniiseen tarjoilijattareen. Varsinainen tarina lähtee liikkeelle, kun tarjoilijatar pyytää Okadaa auttamaan pääsemään tämän tunkeilevasta kaverista eroon samalla kun Okadan kaveri pyytää apua kolmannen, vaaleatukkaisen stalkkerin häätämiseksi. Seuraavaksi paljastuu, että tarjoilijattarellakin on oma salarakkaansa – nimittäin Okada!
Tässä leffassa on kysymys mustasta rikoskomediasta, jonka teho perustuu pitkälti sionsonomaisiin villeihin heilahteluihin tyylistä ja tunnelmasta toiseen: ensimmäinen kolmannes Himeanolesta on buddy-komediaa, keskimmäisessä osuudessa mukaan tulee koulukiusattu sarjamurhaaja ja mennään tiheätunnelmaisen trillerin puolelle sekä lopuksi nähdään iloinen flashback, jossa epätodennäköiset ystävykset pelaavat yhdessä pleikkarilla. Ei tämä kai paperilla paljolta kuulosta, mutta toimii hassusti käytännössä.

Tekniseltä kantilta tässä ei oikeastaan olekaan paljoa kirjoitettavaa. Himeanole on pienellä budjetilla tehty vaatimaton elokuva, jossa ei käytännössä nähdä ollenkaan erikoistehosteita ja kikkaleikkauksia. Lähimmäksi perinteistä kikkailua päästään kohtauksessa, jossa Okada harrastaa vaakamamboa tarjoilijattaren kanssa samaan aikaan sarjamurhaajan mukiloidessa naista kuoliaaksi pesäpallomailalla.
Toivottavasti et lukenut mitään yltä ennen itse elokuvan katsomista, sillä tämä arvostelu käytännössä spoilasi kaiken yllätyksen koko leffasta. Omasta mielestäni Himeanole on helposti persoonallisimpia ja parempia viime vuonna ilmestyneistä japanilaisista, positiivinen yllätys monessakin mielessä. Tällä kertaa pituuskin pysyy onneksi mielekkäissä mitoissa, joten ei tätä katsoessa pääse ainakaan tylsä tulemaan.


Arvio: 4/5


HIMEANOLE, 2016 Japani
Tuotanto:
Ohjaus:
Keisuke Yoshida
Käsikirjoitus: 
Keisuke Yoshida, Minoru Furuya
Näyttelijät: 
Aimi Satsukawa, Gaku Hamada, Gô Morita, Maho Yamada, Makoto Otake, Ryusuke Komakine, Tsuyoshi Muro

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.