keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Good Time (2017)


Olipa kerran kaksi veljestä. Toinen veljeksistä on jälkeenjäänyt, toinen pahainen wannabegangsta. Heti ensimmäisessä kohtauksessa nähdään veljeksistä hitaamman (elokuvan ohjannut Ben Safdie) psykologinsa juttusilla. Pelkästään tämän lyhyen juttutuokion aikana hahmosta paljastuu kaikki oleellinen ilman tuhaa selittelyä, enimmäkseen pelkin visuaalisin avuin. Katsokaa tarkkaan Safdien näyttelyä ja reagointia kysymyksiin ja huomatte mitä tarkoitan. Jossain vaiheessa sisään astuu Robert Pattinsonin esittämä pirinarkkarilta vaikuttava resuinen veijari ja vetää veljensä mukanaan kadulle. Robert Pattinson on kieroutunut paha mies ja haluaakin salakavalia ja pahoja asioita…
Rahaa!
Seuraavaksi wannabegangsta ryöstääkin sitten pankin jälkeenjääneen pikkuveljensä kanssa. Reisillehän se tietysti menee ja vähän höhlä veli jää heti kättelyssä kiinni. Pattinsonin esittämä leikkikalugangsteri jää katastrofaalisen epäonnistumisen päätteeksi yöksi suurkaupungin ghettoihin pakoilemaan poliisia ja yrittämään haalia mahdollisimman nopeasti rahaa veljensä auttamiseksi.

Kuulostaako tylsältä? Väärin.
Good Time on verrattain tuntemattomiin tekijöihinsä ja aiemmista rooleistaan ehkä vähän epämääräisen imagon saaneeseen Pattinsoniin nähden yllättävänkin tiukkaa settiä, jota katsoessa ei kyllä pääse hengittämään kunnolla oikein missään kohtaa. Heti ensimmäisistä kohtauksista lähtien on kuitenkin jo täysin selvää, että viimeistään tämän elokuvan myötä Robert Pattinsonin Twilight-taakan voinee jo unohtaa, sen verran tiukalla otteella mies tässä roolinsa vetää. Väitän ettei kaveria oikeasti samaksi velmuilijaksi tunnistaisikaan ellei etukäteen tietäisi.
Tässä taitaakin olla ainakin itselleni vuoden suurimpia yllättäjiä. Eniten Good Timessa miellytti kerrontatyyli, joka ei nykypäivän jenkkielokuville poikkeuksellisesti sisältänyt oikeastaan sekunninkaan vertaa turhaa selittelyä ja kädestäpitelyä vaan katsoja heitetään suoraan toiminnan keskelle ja siellä myös pysytään loppuun asti. Kunpa jälkimmäistä puolikasta olisi vielä vähän tiivistetty, kameran turhaa heiluttelua vähennetty ja parit laahaavammat kohdat leikattu pois ja tässä voisi olla jopa vuoden parhaisiin lukeutuva trilleri.

Pidin näyttelijöistä, pidin kerrontatyylistä, pidin taustalla tykyttävästä elektronisesta musiikista, pidin toisinaan räiskyvistä giallomaisista kontrasteista ja pidin harvoista kirkkaista väreistä. Pidin myös tästä elokuvasta kokonaisuutena. Good Timessa on paljon mistä pitää.
Good Time on laatutyötä, kelpo elokuva.


Arvio: 4/5


GOOD TIME, 2017 USA
Tuotanto: 
Sebastian Bear-McClard, Oscar Boyson, Terry Dougas, Paris Kasidokostas Latsis
Ohjaus: Benny Safdie, Josh SafdieKäsikirjoitus: Josh Safdie, Ronald BronsteinNäyttelijät: Barkhad Abdi, Ben Safdie, Buddy Duress, Jennifer Jason Leigh, Robert Pattinson

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.