keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Wax, or the Discovery of Television Among the Bees (1991)


Tässä pari päivää sitten etsin itselleni jotain erilaista katseltavaa ja päädyin tarkastamaan tälläisen hassusti nimetyn tajuntaa melkoisesti laajentavan taide-elämyksen nimeltä Wax, or the Discovery of Television Among the Bees eikä paluuta entiseen enää ole. Kyseessä on käytännössä yhden miehen omalla ajalla ja rahalla tehty happotrippi, joka muistetaan ennen kaikkea ensimmäisenä kaupalliseen Internettiin ladattuna pitkänä elokuvana. Tätä varten tehtiin yhteistyössä eri yliopistojen kanssa nettisivutkin, jotka niin ikään olivat aikoinaan about ensimmäisiä lajissaan. Nyt puhutaan siis omalla tavallaan melko historiallisesta elokuvasta. Tätä ei ole koskaan taidettu erikseen julkaista kotikäyttöön, joten ainut tapa katsoa tämä taitaa olla se alkuperäinen nettivideo.
Tämän elokuvan skitsofreenistä juonta on vähän vaikeaa selittää auki, mutta genreltään tämä taitaa olla lähempänä jotain happoista scifiä kuin mitään dokumenttielokuvaa, jossain tämä luokiteltiin kauhuksikin. Wax, or the Discovery of Television Among the Bees on sekoitus vanhaa uutiskuvaa, arkistomateriaalia, primitiivistä 80-luvun lopun leikkaavaa terää edustavaa tietokonegrafiikkaa ja elokuvaa varten erikseen kuvattua materiaalia. Erillisiä repliikkejä tai dialogia tässä ei oikeastaan ole, vaan tarinan kertoo pääasiassa monologisella lobotomiaäänellä papattava ja houraileva kertoja.

Wax alkaa lyhyellä prologilla, jossa James Maker -niminen elokuva- ja mehiläisharrastaja yrittää tallentaa kamerallaan ihmisten keskellä vaeltavia kuolleiden sieluja. Nykyajassa seurataan James Makerin pojanpoikaa nimeltä Jacob Maker, joka työskentelee koodarina ilmailusimulaattoreita tuottavassa firmassa ja hoitaa vapaa-ajallaan isoisältään perimiä mesopotamialaisia mehiläisiä. Yhdessä vaiheessa Jacob ihmettelee, mihin firman laukaisemat ohjukset mahtavat kadota ja tulee lopputulokseen, että ne muuttuvat ilmassa lentäviksi lautasiksi ja päätyvät puhelinlankoja sekä televisioita pitkin kulkevien kuolleiden henkien asuttamaan Kuuhun.
Varsinainen tarina alkaa, kun mehiläiset rakentavat Jacobin pään sisään kosmisia viestejä ja välähdyksiä vastaanottavan television. Jacob saa päähänsä istutetun vastaanottimen kautta tiedon, että kosminen tasapaino on järkkymässä ja ainut tapa palauttaa se on tappaa joku. Niinpä Jacob lähtee matkaan kohti mehiläisten osoittamaa luolaa saadakseen uhrinsa henkilöllisyyden selville. Tästä eteenpäin on vähän vaikeaa selittää kuvioita auki, mutta kyseessä on pahuksenmoinen sekoitus kaikenlaista parapsykologiaa, ufologiaa, filosofiaa, teologiaa, jälleensyntymisiä, aikamatkailua ja kaikkea muutakin hämärää. Sitten Jacob lentää televisioplaneetalle.

Mitenköhän tällainen elokuva pitäisi edes arvostella? Waxin juoni on sanalla sanoen oikea hulluuden multihuipennus, mutta se on tosi luova ja uniikki; itse asiassa pidän siitä paljonkin. Ylittämätön ongelma monelle tässä on varmasti koruton kertojakeskeinen kerronta. Tähän ei taida olla saatavilla minkäänlaisia tekstityksiä, joten loppua kohden homman käydessä aina vaan kryptisemmäksi tästä putoaa vähemmän keskittymiskykyinen varmuudella kärryiltä. Jos tämän katsoo, suosittelen hakemaan jo ihan selkeyden vuoksi kaveriksi jonkinlaisen juonireferaatin. Tämän leffan tyyli toi vahvasti mieleen kokeellisen animen klassikon nimeltä Serial Experiments: Lain. Ehkä sarjaan saatiin inspiraatio tästä leffasta?
Wax, or the Discovery of Television Among the Bees on taatusti hämärimpiä ja hämmentävimpiä koskaan näkemäniäni elokuvia. Vuosikausia kestäneen outoilu- ja elokuvaharrastuksen jälkeen tätä voinee jo pitää jonkinlaisena saavutuksena. Voisi kuvitella, että mikäli ufot joskus yrittäisivät ottaa meihin yhteyttä jollain kosmisilla viesteillä, lopputulos todennäköisesti olisi jotain tämäntapaista. Jos eriskummalliset avantgarde-kokeilut, tajuntaa laajentavat taide-elämykset tai muuten vain kaikenlainen omituinen kiinnostaa, tämä varmaan on tarkoitettu juuri sinulle. Normaalia viihdyttävää elokuvaelämystä kaipaavien taas on täysin turha edes yrittää katsoa tällaista. Mehiläistelevisio päässäni sanoo tämän olevan tosi hyvä leffa. Bzzzzt.

WAX, OR THE DISCOVERY OF TELEVISION AMONG THE BEES, 1991 USA, Saksa
Tuotanto: David Blair
Ohjaus: David Blair
Käsikirjoitus: David Blair
Näyttelijät: 
Clyde Tombaugh, David Blair, Father Bessarion, Florence Ormezzano, Meg Savlov, William S. Burroughs

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.