lauantai 10. kesäkuuta 2017

Matka maapallon ympäri (1990)


Matka maapallon ympäri on jälleen niitä sarjoja, jotka olin tiennyt Hideaki Annon ja Gainaxin kautta jo vuosikausia, mutta joita jaksoin alkaa katsoa vasta aivan viime aikoina. Syy yllättäen heränneeseen kiinnostukseen oli tämän sarjan käsikirjoittajana toiminut Hayao Miyazaki, joka oli tehnyt yhteistyötä Annon ja muiden Gainaxin kovien tekijöiden kanssa jo Tuulen laakson Nausicaän aikaan. Tosiasiassa Miyazaki kirjoitti tämän sarjan ennen Studio Ghiblin perustamista työskennellessään Toholla, mutta itse sarja sai tuulta alleen vasta miehen noustua kuuluisuuteen Ghiblin myötä. Laputa - linna taivaalla on aluperin suunniteltu tämän sarjan luonnosten pohjalta.
Nadia: The Secret of the Blue Waterin tunnistaa jo aivan ensimmäisistä kuvista lähtien Mestarin työksi. Ensinnäkin tarina sijoittuu Miyazakin vanhoissa elokuvissa kuvattuun stereotyyppiseen steampunk-eurooppaan, joka suorastaan vilisee erilaisia linnoja, lentokoneita ja muita ihme härveleitä. Sarjan varsinainen tarina perustuu löyhästi Jules VerneSukelluslaivalla maapallon ympäri -romaaniin. Päähenkilö sarjassa on keksijänuori Jean Ratique, joka yhdessä salaperäisen sirkustyttö Nadian kanssa päätyy mukaan kapteeni Nemon fantastiselle sukellusvene Nautilukselle sekä keskelle taistelua myyttisen Atlantiksen teknologiasta ja maailman herruudesta.

Täytyy jo heti kättelyssä todeta, etten ole tainnut kovin monessa animessa tai piirretyssä yleensäkään nähdä yhtä hyvin kirjoitettuja hahmoja kuin tässä sarjassa. Jopa alusta asti pienemmilläkin sivuhahmoilla tuntuu olevan mielenkiintoista sielunelämää ja personallisuutta vaikka kuinka, varsinaisista päähenkilöistä nyt puhumattakaan. Kaikista hahmoista omia suosikkejani ovat jo ensimmäisessä jaksossa esiteltävä kelmitrio, josta tulee jo hyvin varhaisessa vaiheessa olennainen osa varsinaisten sankareiden tiimiä. Ainakin omasta mielestäni tällainen hahmojen välinen ystävystyminen ja uusien puolien löytäminen jo huolella esitellyistä henkilöhahmoista on mahdottoman hieno twisti mille tahansa tarinalle.
Tarina itsessään on pitkä kuin nälkävuosi ja tasoltaan rajusti vaihteleva, mutta parhaimmillaan tämä on taattua Miyazaki- ja Gainax-laatua. Juonellisesti parasta sarjassa ovat erityisesti kymmenkunta ensimmäistä ja viimeistä jaksoa. Sarjahan alkaa varsin kliseisenä animehömppänä, mutta muuttuu käytännössä yhden ainoan jakson aikana tiivistunnelmaiseksi jännäriksi, jossa kuolee ihmisiäkin. Erityisen paljon tarinassa pidin sen lopetuksesta, joka toi eeppisyydessän ja toiminnallisuudessa mieleen Gainaxin muut sarjat. Ehkä suosikkikohtani koko sarjassa on sen poikkeuksellisen huolella tehty hauska epilogi, joka sitoo lopullisesti kaikki irralliset juonenpätkät ja päättää tarinan suorastaan liikuttavan positiivisissa merkeissä. Jopa pienemmillä kelmeilläkin on tässä onnellinen loppu.

Animaatio on televisiotuotannoksi erittäin laadukasta jälkeä, eihän Gainaxilta ja Hideaki Annolta kai muuta voi odottakaan. Eniten sarjassa ihastuttaa animaatiomielessä sen hieno alkuvideo, joka mielestäni on ehkä yksi hienoimpia joita olen koskaan nähnyt. Keskivaiheilla sijaisohjaajalla toteutetuissa jaksoissa taso pääsee hetkellisesti notkahtamaan, mutta loppua ja kliimaksia kohden Anno palaa jälleen ruoriin ja animaation taso nousee silminnähden.
Ehkä ainut isompi ongelma tässä sarjassa on poikkeuksellisen runsaasti erityisesti keskivaiheilta löytyvä turha filleri. Matka maapallon ympäri oli aikoinaan valtava hitti ja sarjan oikeuksien omistajat halusivat lypsää kaiken rahan irti tuottamalla tähän mahdollisimman paljon ylimääräisiä jaksoja. Arvoisin, että 39:stä jaksosta on pelkkää ilmaa noin kymmenen episodin edestä ja tason pudotuksen timanttisemmasta materiaalista huomaa selvästi. Ilman näitä joutavia fillerijaksoja tämä voisi olla helposti parhaita ja veikeimpiä mainstream-animesarjoja, joita on koskaan tehty.

Nadia: The Secret of the Blue Water on varsin epätasainen, mutta pääosin erittäin nautittava animesarja, jossa yhdistyy hienosti varhaisen Miyazakin ja Gainaxin parhaat puolet. Tätä on aikoinaan Futurefilmin toimesta julkaistu suomeksi dubattuna noin seitsemän ensimmäisen jakson verran, mutta sarjaa luulisi löytävän pelkästään jo nimekkäiden tekijöiden ansiosta harvinaisen helposti boksina tai irtolevyinä englanninkielisillä teksteillä melkein mistä tahansa vähänkään isommasta importteja myyvästä leffakaupasta, joten mitenkään erityisen vaikeaa tämän näkeminen ei nykypäinä ainakaan ole. Sisäinen otakuni myhäilee hyväksyvästi.


Arvio: 4/5

FUSHIGI NO UMI NO NADIA 1990, Japani
Tuotanto:-
Ohjaus: 
Hideaki Anno, Shinji Higuchi
Käsikirjoitus: Hayao Miyazaki
Näyttelijät: 
Akio Ōtsuka, Kumiko Takizawa, Motomu Kiyokawa, Noriko Hidaka, Yoshino Takamori, Yūko Mizutani

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.