perjantai 30. kesäkuuta 2017

Cowboy Bebop (1998)


Mää en tiärä mittään. En yhtään mittään mää tiärä. Mut sen mää tiärän, etten mää tiärä miksi en ollut ennen katsonut Cowboy Bebopia. Mikäli Cowboy Bebop ei ole nimenä tuttu, niin kyseessä on SE anime, joka vuosituhannen taitteessa mullisti hetkessä koko taiteenlajin ja oli yksi niitä avainsarjoja, jotka tekivät animesta mainstreamia lännessä 2000-luvun alussa. Cowboy Bebop on yksi kaikkien aikojen palvotuimmista ja kuuluisimmista animesarjoista ja kuuluukin itsestään selvänä osana aivan jokaisen itseään kunnioittavan animeharrastajan yleissivistystä siinä missä ghiblitkin. Jos ei vielä ole tullut nähtyä, niin kipin kapin vain katsomaan.
Ensimmäinen juttu, joka tässä pistää silmään jo aivan ensimmäisen jakson ensimmäisillä minuuteilla on tämän sarjan pistämätön ja hyvällä tavalla länsimaiselta kalskahtava tyylitaju. Visuaalisesti Cowboy Bebop on harvinaisen nätti yhdistelmä sopivan säästeliästä cgi-tekniikkaa ja erittäin tasokasta perinteistä animaatiota yhdistettynä taustalla letkeän ja hurmeisen välillä raikaavaan jazz- ja rock-musiikkiin. Perinteiseen Japani-tyyliin timanttiseen alkuvideoon on ladattu kaikki liikenevät paukut ja nerouden rippeetkin ja lopputuloksena on mahdollisesti kaikkien aikojen hienoin lajissaan. Tiettävästi sarjaan ja alkuvideoon on inspiraatio saatu Gunsmith Cats: Bulletproofin vastaavasta, joka sekin on pahuksenmoinen jazz-paukku.

Tarinapuolella Cowboy Bebop on animeksi poikkeuksellinen hahmokeskeinen ja koostuu lähinnä yksittäisistä hyvin löyhän kehystarinan yhdistämistä populäärikulttuuriviittauksia ja irtovitsejä viljelevistä irtotarinoista, joissa seurataan keskeisten henkilöiden puuhastelua ja lähinnä syvennetään heidän persoonallisuuksiaan. Pääosassa sarjassa on toverinsa Jetin kanssa avaruudessa leijaileva, traagisen menneisyyden kyynistämä palkkionmetsästäjä Spike, jonka kimppaan liittyy myöhemmin "vaarallinen nainen" Faye ja ainakin näennäisen huoleton tietokonenörtti Edward.
Koko sarjan sykkivä sydän on sen mahtavat ja monipolviset hahmot, joiden tekemisiä katsellessa ei oikeastaan osaa isompaa juonta kaivatakaan. Taisin aiemmin kutsua Matka maapallon ympärin hahmoja parhaiksi genressä, mutten oikeasti ollut siinä vaiheessa nähnytkään tätä sarjaa. Cowboy Bebop saattaa nimittäin pistää vielä sitäkin paremmaksi; nämä hahmot ovat jo niin hyviä, että ne voisi melkeinpä pistää tilanteeseen kuin tilanteeseen ja jälki olisi aina kiinnostavaa katseltavaa. Kun tässä ei edellisen tavoin ole juurikaan havaittavaa filleriä eikä turhia lisäyksiä, on kokonaisuuskin pistämättömän laadukas kauttaaltaan.
Jotain tästä kuitenkin puuttuu, koska en saanut tästä ihan parasta mahdollista viiden tähden pöhinää irti. Ehkä ongelma on enemmän omissa odotuksissa kuin varsinaisesti sarjassa itsessään; viimeiset kaksikymmentä vuotta on melkein tauotta saanut kuulla minkälainen tajunnan kerrasta räjäyttävä maata mullistava mestariteos ja ehdottomasti maailman paras sarja tämä oikeasti on ja odotin tältä jotain The Legend of the Galactic Heroesin, Kaiban ja Bubblegum Crisisin kaltaista absoluuttista neroutta, mutta ei tässä nyt kuitenkaan taideta ihan niin timanttisiin sfääreihin päästä. Silti, on tämä pahuksen kova sarja ja kuuluu ehdottomasti aivan jokaisen yleissivistykseen pitipä animesta tai ei. Jos et ole vielä nähnyt, niin äkkiä katsomaan.


Arvio: 4.5/5


KAUBOI BIBAPPU, 1998 Japani
Tuotanto: Masahiko Minami, Kazuhiko Ikeguchi
Ohjaus: Shinichiro Watanabe
Käsikirjoitus: Keiko Nobumoto
Näyttelijät: 
Aoi Tada, Kôichi Yamadera, Megumi Hayashibara, Unshô Ishizuka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.