Vaikka kuinka yritän, en tunnu pääsevän Masamune Shirowsta täysin eroon yrittämälläkään. Joskus menin vahingossa hankkimaan komean läjän miehen sarjakuvia Ghost in the Shellin innoittamana, mutta yllätys olikin suuri kun huomasin niiden olevan pääosin täyttä kuraa ja kaikkien likimainkaan lähdeuskollisten filmatisointien pöyrivän samalla laatutasolla. Jotenkin surkuhupaisaa, että sillä ainoalla filmatisoinnilla, josta mies lännessä tunnetaan taitaa olla kaikkein vähiten yhteistä sen kämäisen alkuperäisteoksen kanssa. Ghost in the Shell -elokuva jatko-osineen on nimeään lukuun ottamatta lähes täysin Mamoru Oshiin luomus.
Neliosainen minisarja Dominion Tank Police taitaa olla Masamune Shirown tuotannosta länsimaisittain kaikkein tunnetuin heti Ghost in the Shellin jälkeen ja yleisen mielipiteen mukaan niistä lähdeuskollisemmista filmatisoinneista vähiten huonoin. Itse asiassa tämä on ihan siinäkin määrin tunnettu, että tämä on aikoinaan julkaistu ainakin osittain myös meillä videolla, tarkka julkaisuvuosi taitaa olla 1997.
Dominionin tarina sijoittuu perinteiseen Blade Runner -tyyppiseen dystooppiseen synkeään kyberpunk-tulevaisuuteen, jossa saasteet ja bakteerit pakottavat ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa ja suojautumaan kaasunaamarein ulkona. Sarjassa seurataan hilpeää raskain asein ja tankein varustautunutta poliisiyksikköä, joka yleensä aiheuttaa vähintään yhtä paljon vahinkoa sivullisille kuin rikollisille. Tässä sarjassa ei turhia filosofoida tai pohdiskella vaan tyyli ja yleistunnelma lähentelee tässä jotain kieli poskessa tehtyä puskafarssia. Varsin tyypillistä Shirowta siis.
Ensimmäinen juttu, joka tästä taatusti pistää silmään jo alkuvideossa on sarjan tyyli. Dominion Tank Police on henkeen ja vereen kasaria kököhköstä animaatiosta ja hahmojen designista lähtien. Ilmeisesti tekijät tavoittelivat tähän jotain Bubblegum Crisisin tapaista iskevällä soundtrackilla viilattua kasarihauskuutta, mutta toisin kuin Bubblegumissa, tässä geneerinen kasaripoppi tuntuu jo äärimmäisen kulahtaneelta ja huvittavalta, suorastaan campilta. Älkää ymmärtäkö tätä väärin. Huvittavan pökkelöt musiikit eivät suinkaan tätä pilaa vaan ne sopivat yllättävän hyvin sarjan muuhun humoristiseen henkeen.
Neljä jaksoa kattavasta tarinasta ei kauheasti ole sen syvempää kerrottavaa, mutta pääosa siitä on lähinnä hupaisaa rymistelyä ja toimintaa. Pääpaino sarjassa on sen sympaattisissa ja hauskoissa hahmoissa, joista valokeilaan nousee itse poliisitiimin ja punapäisen Leonan lisäksi kolmen hengen rosvokopla, jonka intresseissä on virtsan varastaminen paikallisesta sairaalasta. Omia suosikkihahmojani sarjasta ovat Puma Sistersit, sarjan keskeisen pikkuroiston sidekickit, joista irtoaa ehkä eniten hupia koko sarjassa ja jotka pystyy bongaamaan vaikka vanhan suomijulkaisun kannesta.
Yllättävintä tässä itselleni oli huomata Dominionin ilmiselvät vaikutteet muihin myöhempiin anime- ja mangasarjoihin, erityisesti Mobile Police Patlabor: The Early Daysiin, jossa niinikään seurataan humoristisella otteella superkoneilla varustetun poliisitiimin vaiheita ja sarjan pääosassa häärää lyhyttä punaista tukkaa pitävä nainen, jonka nimikin eroaa vain kahden kirjaimen verran tämän sarjan vastaavasta. Selvästi Mamoru Oshii tiimeineen oli kiinnostunut Shirowin tuotannosta jo vuosikausia ennen Ghost in the Shellin tekemistä.
Ja siinä se sitten taisikin olla. Näin lyhykäisessä sarjassa ei hirveästi ole aihetta kovin pitkään arvosteluun. Dominion Tank Police ei ole mikään ikimuistoinen mestariteos, mutta se on samanaikaisesti tahallisesti, että tahattomasti huvittava animetöräys paljon viattomammalta ajalta. Neljä jaksoa on se verran vähän, ettei tähän oikeasti ole eksynyt turhaa filleriä eikä tähän kerkeä kauheasti kyllästymäänkään, joten armollisesta lyhyydestä ropisee ylimääräisiä lisäpisteitä.
Iso käsi annettava myös Masamune Shirown suuntaan. Mies ilmeisesti itsekin ymmärsi jossain vaiheessa olevansa sarjakuvapiirtäjänä parhaimmillaankin lähinnä keskinkertainen ja päätti vaihtaa alaa. Nykyään mies työskentelee pornografisen taiteen parissa, mikä tuskin tulee Shirown aiempia tuotoksia katsastaneille mitenkään yllätyksenä.
DOMINION 1988, Japani
Tuotanto: Tamaki Harada, Ritsuko Kakita, Kazuhiko Inomata
Ohjaus: Kōichi Mashimo, Takaaki Ishiyama
Käsikirjoitus: Kōichi Mashimo, Masamune Shirow
Näyttelijät: Banjou Ginga, Hiromi Tsuru, Ichirō Nagai, Jouji Yanami, Kouji Totani, Masaaki Ohkura, Michie Tomizawa, Shigeru Chiba, Yuko Mita, Yūsaku Yara
DOMINION 1988, Japani
Tuotanto: Tamaki Harada, Ritsuko Kakita, Kazuhiko Inomata
Ohjaus: Kōichi Mashimo, Takaaki Ishiyama
Käsikirjoitus: Kōichi Mashimo, Masamune Shirow
Näyttelijät: Banjou Ginga, Hiromi Tsuru, Ichirō Nagai, Jouji Yanami, Kouji Totani, Masaaki Ohkura, Michie Tomizawa, Shigeru Chiba, Yuko Mita, Yūsaku Yara
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.