lauantai 21. huhtikuuta 2018

Tokyo Tribe (2014)


Heureka! Taisin viimeinkin löytää Sion Sonon uran eniten yleisöä jakavan elokuva.
Tokyo Tribe on jotain niin uutta ja erilaista ettei mitään tällaista varmaan ole koskaan ennen ymmärretty koettaakaan - etenkään Japanissa. Kyseessä on samannimiseen mangaan perustuva räp-musikaali, jossa suurin osa vuorosanoista räpätään ja gangstaillaan pussihousut puoliksi nilkoissa lähes koko leffan läpi soivan biitin tahtiin. Jos ajatus kaksituntisesta räppi-oopperasta oksettaa, tätä ei varmaan kannata sitten katsoa.
Varsinainen tarina sijoittuu vaihtoehtoiseen todellisuuteen, jossa keskenään elintilasta, hoodeista, kokkelista ja bitcheistä kilpailevat japanilaiset ganstajengit hallitsevat. Luonnollisesti homma räjähtää karvaisiin käsiin, mistä seuraa suuri jengisota.


Ainakin Tokyo Tribesta voi sanoa, että elokuva näyttää kaikessa värikylläisyydessään ja bling blingissään ihan kivalta. Oikeastaan tästä jopa nautti toisinaan ainakin visuaalisessa mielessä. Luin jostain että moni tässä nähtävä ghettokin on oikeasti olemassa - mitä ei ehkä ihan todeksi uskoisi ainakaan elokuvan menon perusteella. Himizusta tuttu Shota Sometanikin heiluu jälleen näkyvässä roolissa oikein muikeasti.
Mutta, mutta...
En tätä nyt mielelläni sanoisi kun tuntuu että kansa nostaa kohua aina kun lausuu mielipiteensä jostain musiikista. En vain ole räpin tai hiphopin faneja alkuunkaan ja tämän koko elokuvan katsominen tuntui pitemmän päälle kauhealta tervanjuonnilta. Tai no, onhan räp-musikaali toki ideana ihan luova, mutta hommaan kyllästyy todella nopeasti ja loppujen lopuksi koko räppigangstajoujoumeininki alkaa tuntua vain halvata huomionhakuiselta tempulta, joka ei oikeasti tuo mitään kiinnostavaa sisältöä yhtään mihinkään.


Siinä kai lyhykäisyydessään tyly tuomio. Tokyo Tribe ei ainakaan itseeni tehnyt missään kohtaa kunnollista vaikutusta. Varmaan tällaisellekin kamalle yleisönsä löytyy, mutta näköjään en itse ainakaan kuulu siihen sakkiin.
Case closed. Kaksi tähteä.


Arvio: 2/5


TOKYO TRIBE, 2014 Japani
Tuotanto: Yoshinori Chiba, Nobuhiro Iizuka, Naoko Komuro, Shinichiro Masuda, Ayako Oguchi, Kinya Oguchi, Tadashi Tanaka, Keizo Yuri
Ohjaus: Sion Sono
Käsikirjoitus: Sion Sono, Santa Inoue
Näyttelijät: 
Akihiro Kitamura, Riki Takeuchi, Ryôhei Suzuki, Shôta Sometani, Tomoko Karina