tiistai 24. huhtikuuta 2018

8-pallo (2013)


Kappas vain, sanoi kappa vain ja kappas hain. Päivän toinen ja Louhimiesgate-maratonin toistaiseksi viimeinen Louhimies. Olen elänyt näiden kotimaisten elokuvien suhteen viime vuodet niin täydellisessä tunnelissa etten oikeastaan ollut kuullutkaan tästä ennen kuin hain koko räiskäleen kirjastosta ja aloin lukemaan arvosteluja Leffatykistä. Ilmeisesti tämä on nyt sitten se ainut oikea definitiininen Louhimies-elämys ennen Tuntematonta sotilasta.
Katsotaan niin nähdään.
Kusi... ei kun Kasipallo on paluu kohuohjaajan likaisempien ja synkempien kertomusten pariin - siis niiden parempien Louhimiesten. Tällä kertaa tarina kertoo vankilasta vapautuvasta entisestä narkkarista, joka yrittää jälleen saada otetta normaalista arjesta, vankilassa ollessa mukaan kuvioon on siunaantunut myös vauva. Homma ei kuitenkaan ota oikein onnistuakseen vaan suomalaisen arjen nurjempi puolisko viettelee ex-käyttäjää takaisin Voiman pimeälle puolelle ikävän poikaystävän muodossa. Siinä sitten taas angstaillaan ja ahdistutaan.

Tiedättekö mitä? Taidan pitää tästä leffasta. Siis ihan oikeasti, Aku Louhimies on aina parhaimmillaan kuvatessaan elämän nuhjuisempaa puolta ja tällä kertaa mukaan on vielä eksynyt vähän Good Timen menoa muistuttava suttuisempi audiovisuaalinen toteutus. Rosoinen ja hyvin suunniteltu äänimaailma tuovatkin tähän aivan erityisellä tavalla tunnelmaa, mitenkään hienoa kuvausta ja erinomaisia näyttelijäsuorituksia vähättelemättä.
Tässä onkin ehdottomasti tiukimpia ja limaisimpia kotimaisia leffoja vuosikausiin: huumeita, seksiä, väkivaltaa, kaikkea. Kunnon masentava ja visvainen meininki jälleen kerran - niin kuin pitääkin.
Muttta... On 8-pallossa valitettavasti omat negatiivisetkin ansionsa, jotka ainakin omalla kohdallani söivät tämän tehoa jonkin verran. Toisen nimi on Mikko Leppilampi ja toisen Pirkka-Pekka Petelius. En ole henkilökohtaisesti koskaan pitänyt kummastakaan, sillä kyseessä on niin tunnistettava parivaljakko ettei kaksikon esittäminä monimutkaisempiakaan elokuvahahmoja ajattele kuin Mikko Leppilampena ja Pirkka-Pekka Peteliuksena näyttelemässä. Syö pahasti illuusiota.

Se oli kai sitten siinä: sekä 8-pallon arvostelu että Louhimiesgate-maratoni tällä erää. Omasta mielestäni elokuva itse edustaa Louhimiehen parasta osaamista heti Pahan maan jälkeen vaikka edellisestä tuttu julkkisongelma vaivaa pahasti tätäkin. En ole vielä nähnyt saman ohjaajan Tuntematonta sotilasta, mutta voin jo tässä vaiheessa ennustaa saman koskevan todennäköisesti myös sitä. Toivottavasti kuitenkin olen väärässä.
Mutta se nähdään sitten joskus...


Arvio: 4/5


8-PALLO, 2013 Suomi
Tuotanto: Aku Louhimies, Ykä Nieminen, Tero Kaukomaa, Marko Antila
Ohjaus: Aku Louhimies
Käsikirjoitus: 
Jari Rantala, Marko Kilpi
Näyttelijät: 
Eero Aho, Jessica Grabowsky, Mikko Kouki, Mikko Leppilampi, Pirkka-Pekka Petelius