lauantai 21. huhtikuuta 2018

Ledolom (1931)


Siihen nähden, miten paljon tähän mennessä on tullut katsottua neuvostoliittolaisia leffoja ja suoranaista propagandaa, on ollut pieni ihme ettei ennen tätä ole tullut vastaan oikeasti montaakaan jossa demonisoitaisiin varakkaita talonpoikia eli kulakkeja, noita pahamaineisia köyhän kansan ikiaikaisia vihollisia joita Stalin hyvässä hyvyydessään ryöväsi ja tapatti miljoonittain sosialismia rakentaessaan.
Boris Barnetin Ledolom on juurikin sitä ehtaa itseään: aitoa ja tyylipuhdasta stalinistista kulakkipropagandaa. Yksinkertainen tarina kertoo tässä köyhästä maalaiskylästä, jota pahat kulakit saapuvat sortamaan ja korruptoimaan. Lopussa köyhä kansa kuitenkin nousee vastustamaan sortajaansa ja onnellinen loppu seuraa. Vihoviimeisissä kuvissa tarjotaan vielä valtion virallista kommunismin ilosanomaa kansalle.


Jos nyt ihan totta puhutaan, niin ei tätä juonen vuoksi taida kukaan katsoakaan sen enempää kuin jotain keskiverto pornoelokuvaakaan. Tässä kaikkein kiinnostavinta on Barnetin visuaalinen tyyli, joka on selvästi saanut valtavasti vaikutteita Aleksandr Dovzenkon teoksista, erityisesti Arsenalista ja Maasta. Tässäkin luonnollisesti onanoidaan oikein kunnolla maaseudun kauneudella ja eri vuodenaikojen kuvaus on parhaimmillaan silmiä hivelevää tavaraa.
Parasta tässä suhteessa on kuitenkin lopun kliimaksi, joka perinteiseen neuvostotyyliin on viimeisen päälle makeaa montaasia täynnä; tässä tapauksessa nähdään myös paljon omalaatuisia varjotekniikoita, joita näissä neukkulaisissa harvemmin näkee käytetyn, kuten sortajiaan vastaan siluettina ja kasvottomina varjoina marssivat kasvottomat työn raskaan raatajat, montaasiräjähdyksiä ja paljon muuta.


Ledolom on kokonaisuutena yllättävänkin onnistunut pieni tuntematon neuvostohelmi ja Boris Barnetin visuaalisesti kiinnostavimpia elokuvia. Mikäli räikeästä propagandasta ja vähän kömpelöhköstä tarinasta pääsee yli, tämän katsoo kyllä ihan mielellään.


Arvio: 4/5


LEDOLOM, 1931 Neuvostoliitto
Ohjaus: Boris Barnet
Käsikirjoitus: 
K. Grobunov, O. Meleg, S. Yevlakhov
Näyttelijät: 
Aleksandr Zhukov, Andrey Martynov, S. Pryanishnikov, Vera Marinich