torstai 12. huhtikuuta 2018

Prostitutka (1927)


Menin jokin aika sitten möläyttämään aikomuksestani arvostella kevään ajan neuvostoliittolaisia elokuvia ja päättää homma komeasti voitonpäivänä toukokuussa oikein komealla propagandapläjäyksellä. Viime aikoina olen vähän laskeskellut, että pelkästään mykkiä neukkulaisia on niin paljon jonossa ettei tuohon tavoitteeseen pääse millään edes pelkästään niitä tekemällä!
Nyt haaviin osui vielä paljon muutakin kiinnostavaa. Neuvostoliittohan tunnetusti koostui useammasta eri neuvostotasavallasta, joilla jokaisella oli omat elokuvakulttuurinsa ja nimitekijänsä, jotka ovat auttamatta jääneet tunnettuudessa niiden venäläisten ja ukrainalaisten suurtekijöiden varjoon. Kuin sattumalta nuo vähemmän tunnetut teokset ovat erittäin hyvin säilyneitä ja niiden saatavuuskin on nykyaikana parempi kuin koskaan ennen, joten pakkohan nekin on tarkastaa!
Mikäli kiinnostaa: Prostitutka on valkovenäläinen elokuva. Itse asiassa kyseessä on ihka ensimmäinen koskaan tehty valkovenäläinen; maalla on oikeasti erittäin komea elokuvakokoelma, joten kyseessä on vähintäänkin kiinnostava tapaus ainakin historiallisessa mielessä. Tässä lisäksi nähdään tulevaisuuden huippuohjaaja Mark Donskoi pienessä sivuroolissa, joten sitä suuremmalla syyllä tämä on nähtävä.

Valitettavasti ja harmittavasti Prostitutkan ansiot jäävätkin sitten lähinnä aiemmin mainittuun historialliseen mielenkiintoisuuteen, sillä kyseessä on pohjimmiltaan kaikin puolin äärimmäisen kankea ja kömpelö mykkäelokuva, yksi huonoimmista koskaan näkemistäni. Luonnollisesti tähän aikaan maassa ei oikeasti ollut alalla minkäänlaista osaamista ja elokuvan ohjannut Oleg Frelikhkin tunnetaan lähinnä muutamista rooleistaan paljon paremmissa elokuvissa. Tietty kädettömyys paistaa tästä läpi joka huokosessa.
Varsinainen juoni sijoittuu sekatalouden aikaiseen Neuvostoliittoon ja kertoo prostituutioon ajautuvista naisista. Sen enempää en osaa juonta varsinaisesti eritelläkään, sillä kaikenlainen vähänkään kerronnalliseen antiin viittaava oli niin epäselvä ja amatöörimäisellä otteella tehty ettei siitä oikeasti meinannut saada juuri selkoa koherentista tarinasta nyt puhumattakaan. Saarnaamisen maku on tässä kuitenkin harvinaisen vahva - ihan rasittavuuteen asti.
Tämä menee jo vähän itsensä toistamiseksi, mutta Prostitutka on yksinkertaisesti huono elokuva - ja tappavan tylsä. Tekijöiden täydellinen kokemattomuus näkyy aivan kaikkialla lavastuksesta näyttelyyn ja leikkaukseen pelkästään ikävällä tavalla. Tämän parissa uni tulikin itselleni pakosti silmään jo ennen puolivälinkään saavuttamista - siitäkin huolimatta että nautin tämän kanssa ison kupin vahvaa kahvia. Unilääkekäyttö taitaakin olla parasta mitä tällä on kenellekään tarjota.


Arvio: 1/5


PROSTITUTKA, 1927 Neuvostoliitto
Ohjaus: 
Oleg Frelikh
Käsikirjoitus: 
E. Demidovich, Noi Galkin, Viktor Shklovsky
Näyttelijät: 
Aleksandr Ledashchev, E. Sheremetyeva, Ivan Lagutin, L. Krasina, Mark Donskoi, Olga Bonus, Pavel Tamm, Vera Orlova