sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Fievel matkalla Amerikkaan (1986)


Vuonna 1982 ensi-iltansa saanut, entisten Disney-animaattoreiden tuottama mestariteos The Secret of NIMH ei ollut kovinkaan kaksinen yleisömenestys, mutta elokuvan laatu sekä teoksen saama positiivinen huomio alan piireissä riittivät tekemään siitä yhden tärkeimmistä ja elokuva-alaa järisyttävimmistä animaatioelokuvista koskaan. Erityisesti NIMH oli herättänyt silloisen superohjaajan sekä piirrettyjen suuren ystävän Steven Spielbergin kiinnostuksen ja Don Bluth tiimeineen pääsikin toteuttamaan kaksi seuraavaa elokuvaansa miehen siipien suojiin. Ensimmäinen näistä kahdesta, Fievel matkalla Amerikkaan ilmestyi lopulta vuonna 1986 ja se sai osakseen enimmäkseen positiivisen vastaanoton ja siitä tuli yksi menestyneimmistä Disneyn ulkopuolisista animaatioelokuvista maailmassa. Leffalle on tehty lukuisia suoraan videolle julkaistuja jatko-osia sekä lyhyeksi jäänyt televisiosarja. Don Bluthilla ei ole niiden kanssa mitään tekemistä.

Elokuva sijoittuu 1800-luvun loppuun, suureen eurooppalaisten maahanmuuttoaaltoon. Tarina kertoo venäläisestä juutalaisesta Mouskewitzin hiiriperheestä, joka pakenee vainoajiaan kullan ja hunajan maahan. Teoksen alussa perheen poika Fievel putoaa laivasta ja koko elokuvan ajan Fievel yrittää löytää perheettään törmäten yhä uusiin vastoinkäymisiin sekä värikkäisiin henkilöhahmoihin. Hiiritarina herätti aikoinaan pienoista kohua ja mm. Art Spiegelman, legendaarisen Maus -sarjakuvan tekijä syytti elokuvan tekijöitä plagioinnista.
Tämän teoksen visuaalinen anti on mielestäni parasta Bluthia NIMHin jälkeen, jälkimmäiselle se häviää ehkä vain varsin mielikuvituksettomassa ja harmaassa värityksessä. Erityisen vekkuli idea tekijöiltä oli erottaa eläinten ja ihmisten animaatio toisistaan käyttämällä ihmisissä rotoskooppausta, jolloin jälki ja liike näyttää realistisemmalta kuin vapaammalla kädellä piirretyillä eläimillä. Edellisen elokuvan näyttelijäistä tässäkin teoksessa kuullaan Dom DeLuisea, Donin vakionäyttelijää, joka vetää hienon roolin Tiikeri -kissana. Enimmäkseen elokuvan lapsinäyttelijätkin tekevät erinomaista työtä. Koska edellisestä suomenkielisen version näkemisestä on yli 20 vuotta aikaa, en suomalaisista dubeista valitettavasti muista enää mitään, mutta kai nekin hyviä olivat.


Edellisestä elokuvasta poiketen Fievelissä ei kuulla ollenkaan Jerry Goldsmithin musiikkia. Tiettävästi miehillä oli sanallinen sopimus myös tämän elokuvan soundtrackia koskien, mutta Jerry joutui lopulta kieltäytymään muihin työkiireisiinsä vedoten ja uudeksi säveltäjäksi palkattin James Horner (mm. Titanic). Näin jälkikäteen voi todeta valinnan osuneen nappiin tälläkin kertaa, sillä Fievel sisältää mielestäni loistavan soundtrackin, erityisesti ne harvat laulut ovat ehkä hienoimpia piirrettyjen lauluja koskaan. Erityisesti Somewhere out there, meikäläisittäin Jossain tuolla on legendaarinen ja erittäin kaunis laulu. Don kertoi eräässä haastattelussa kuulleensa sen ensimmäisen kerran koesoitoissa, johon sitä oli pikaisella aikataululla palkattu laulamaan möreä-ääninen mieslaulaja.
"Se oli uskomattoman hauska tilanne. Oli kuin olisi ollut kuuntelemassa laulavaa sarvikuonoa", Don kertoili huvittuneena jälkeenpäin.



Rehellisesti sanottuna pidän ensimmäisestä Fievelistä erittäin paljon. Mielestäni se ei kuitenkaan aivan nouse NIMHin, Maa aikojen alussa -leffan sekä Kaikenkarvaisen Charlien tasolle, vaan rypee ehkä hieman liikaa omaan makuuni harmaassa synkistelyssään. Kuitenkin kyseessä on erinomainen teos, ja NIMHin tavoin yksi viime vuosikymmenien keskeisimmistä animaatioelokuvista. Tämän elokuvan menestys yhdessä Roger Rabbitin sekä Maa aikojen alussa -leffan kanssa saivat Steven Spielbergin perustamaan oman animaatiostudionsa Amblimationin. Uusi studio tuotti kolme elokuvaa: Fievelin ensimmäin jatko-osan, Dinot New Yorkissa ja Balton, sekä muutaman piirretyn televisiosarjan ennen lopettamistaan.



Arvio: 4.5/5



AN AMERICAN TAIL, 1986 USA
Tuotanto: Steven Spielberg, Don Bluth, Gary Goldman, John Pomeroy
Ohjaus: Don Bluth
Käsikirjoitus: Tony Geiss, Judy Freudberg, David Kirschner
Näyttelijät: Amy GreenChristopher PlummerDom DeLuiseErica YohnJohn Finnegan,Nehemiah PersoffPhilip Glasser

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.