sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

The Secret of NIMH 2: Timi pelastaa päivän (1998)


Vuonna 1994 Nintendo julkisti uuden konsolinsa Virtual Boyn, kammottavan ja joka suhteessa epäonnistuneen tekeleen, joka päädyttiin vetämään markkinoilta jo seuraavana vuonna. Luonnollisesti kaikkia Nintendon oikkuja seuraa aina valtava määrä erilaisia halpafirmoja, jotka pyrkivät orjallisesti kopioimaan isompien tekijöiden kaikki oikut ja uutuudet. Näin syntyi mm. Tiger Electronicsin kaikkien aikojen huonoin konsoli R-Zone, joka suoraan ja häpeilemättä kopioi epäonnistuneen Virtual Boyn kaikki huonoimmat puolet ja yhdisti omiin huonoimpiinsa. Lopputulos oli suoraan sanottuna käsittämättömän hirveä romu. Mutta miten tämä kaikki liittyy elokuvaan Secret of NIMH 2: Timi pelastaa päivän?
Vuonna 1982 aiemmin Disneyltä lähtenyt Don Bluth repäisi tiimeineen todenteolla ja julkaisi alaa joka suhteessa järisyttäneen mestariteoksensa The Secret of NIMHin. Elokuvan menestykseen ei tuotantoyhtiön sekä mainostajien taholta uskottu ja se jäi monilta näkemättä. 90-luvun puolivälissä Disney alkoi leikata televisiotuotantoaan ja henkilökuntaa siirrettiin yhä enemmän tekemään suoraan videolla julkaistavia epäonnistuneita ja hirveitä jatko-osia firman nimekkäämmille elokuville. Luonnollisesti Disneyn oikkuja seurasi valtava määrä kilpailevia puljuja, jotka niin ikään lähtivät julkaisemaan hirveitä jatko-osia kaikille vähänkään tunnetummille animaatioelokuvilleen. Näin syntyi The Secret of NIMH 2: Timi pelastaa päivän, elokuvataiteen vastine R-Zonelle.

Elokuva kertoo rouva Brisbyn pojasta Timistä, siis siitä samasta joka ensimmäisessä osassa kärsi keuhkokuumeesta. Nicodemus muka ennusti Jonathan Brisbyn pojasta tulevan NIMHin rottien pelastajan ja niinpä Timi lähetetään Okalaaksoon rottien koulutettavaksi. Jossain vaiheessa saapuu tieto, että hullu tiedemies ja NIMH ovat jälleen aloittaneet rottakokeensa ja Timin veli Martin on vuosikausia sitten napattu näihin kokeisiin. Sitten mennäänkin pelastuspuuhiin, matkalla törmätään vanhaan kunnon Jeremyyn, joka uuden toverinsa kanssa huijaa eläimiltä rahaa ja helyjä. Elokuvan viimeinen kolmannes on jotain uskomattoman aivovammaista.
Mistä edes aloittaa tämän elokuvan haukkumisen? No tietysti heti alusta. Heti ensimmäiseksi nähdään pätkä alkuperäisestä mestariteoksesta ja huomataan tämän tekeleen animaation tason olevan huomattavasti kömpelömpää. Lisäksi valistuneet katsojat muistavat, että Nicodemus kuoli ensimmäisessä elokuvassa, eikä ennustanut mitään Jonathan Brisbyn pojasta. Jostain kumman syystä Jonathan Brisbyä palvotaan suurena sankarina, eikä alkuperäisen elokuvan sankari rouva Brisby saa ollenkaan nauttia ansaitsemastaan kunniasta. Timmy on hahmona uskomattoman mitäänsanomaton ja tylsä nössykkä ilman mitään positiivisia ominaisuuksia. Jos en olisi nähnyt alkuperäistä elokuvaa, en ylipäänsä tietäisi näillä hahmoilla olevan mitään persoonallisuutta tai tarinaa.

Ääninäyttelijät ovat pääosin täysin mitäänsanomattomia rooleissaan; ehkä Dom DeLuiseainoana pääsee loistamaan sikäli kuin se tässä elokuvassa vain voi olla mahdollista, Monty Pythonista tuttu Eric Idle yllättävänä valintana pääsee kahjoudessaan lähelle. Tietysti kaikki ensimmäisen elokuvan jännitys sekä syvällisemmät teemat loistavat täysin poissaolollaan. Niiden tilalla kuullaankin sitten paljon musikaalinumeroita ja lauluja, luonnollisesti kaikki ovat hirveitä; Jerry Goldsmithin sydämen pakahduttavan kauniista soundtrackista ollaan valovuosien päässä. Entä miksi Jeremystä on tullut varas ja huijari? Entä mitä eläimet ylipäänsä tekevät rahalla?
Kaikki antamani haukut ovat vasta alkua pahimmalle synnille, jonka tämä elokuva on olemassaolollaan mennyt aiheuttamaan. Toisin kuin alkuperäistä klassikkoa, tätä on Suomen televisiossa näytetty useammankin kerran ja ilmeisesti jossain muodossa jopa julkaistu. Tiedän varmuudella, että tämä on useimmille ainut ja todennäköisesti viimeinen kosketus alkuperäiseen NIMHiin. Tämä elokuvan irvikuva pilaa ja on pilannut alkuperäisen mestariteoksen monilta, mukaan lukien minulta, joka näin tämän pökäleen televisiosta kauan ennen ensimmäistä osaa, jonka oletin olevan samanlaista saastaa kuin jatko-osansa. Alkuperäisen NIMHin kaltaisten elokuvanautintojen turmeleminen ihmisiltä on mielestäni anteeksiantamattoman törkeä temppu. Vähän sama kuin jos Uwe Boll ohjaisi jatko-osanCasablancalle ja alkuperäisen sijaan alettaisiinkin näyttää vain sitä jatko-osaa. Se on todella törkeä temppu.

Minä vihaan tätä elokuvaa. Vihaan, vihaan, vihaan, vihaan tätä elokuvaa. Se on mielestäni huonompi ja loukkaavampi kuin yksikään Disneyn karseimmista jatko-osista. NIMH 2 herättää minussa vain kuvotusta ja katkeruutta. Pelkkä ajatteleminenkin saa irvistelemään ja sylettämään. Katsokaa ihmiset vain suosiolla se ensimmäinen ja ainut oikea Secret of NIMH.Tällä elokuvalla saatte vain itsellenne pahan mielen.


Arvio: 0.5/5

THE SECRET OF NIMH 2: TIMMY TO THE RESCUE, 1998 USA
Tuotanto: Paul Sabella, Jonathan Dem, William Stuart, Robert Winthrop
Ohjaus: Dick Sebast
Käsikirjoitus: Sam Graham, Chriss Hubbell, Jymn Magon
Näyttelijät: Arthur Malet, Debi Mae West, Dom DeLuise, Doris Roberts, Eric Idle, Hynden Walsh, Peter MacNicol, Ralph Macchio, William H. Macy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.