sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Asterix valloittaa Rooman (1976)



Täytynee taas ensialkuun sanoa, etten ole koskaan ollut näiden Asterix -elokuvien suuri ystävä. Sarjakuvana nämä toimivat mielestäni aina, etenkin ne hauskat murrealbumit, mutta elokuvat ovat todellista hakuammuntaa. Suurin osa kaikista näkemistäni Asterixeista on ollut joko keskinkertaisia tai huonoja. Kaikkein pahimpia ovat ne kammottavat näytellyt filmatisoinnit, joita joskus kouluvuosinakin pakotettiin katsomaan. Se oli täyttä kellopeliappelsiinia se. Asterix valloittaa Rooman on kuitenkin poikkeus. Rakastin tätä elokuvaa jo ensimmäisen kerran sen nähtyäni ja olen vuosien varrella saanut monet muutkin tutustutettua tämän elokuvan hienouksiin. Nyt on teidän vuoronne.
Asterix valloittaa Rooman ei perustu tiettävästi yhteenkään sarjakuva-albumiin, vaan sen tarina on nimenomaan kirjoitettu juuri elokuvaa silmällä pitäen. Sekä käsikirjoitus että ohjaus ovat sarjakuvasta vastanneiden Albert Uderzon ja Renè Goscinnyn käsialaa. Tämä leffa on tiettävästi julkaistu myös erinomaisesti suomeksi dubattuna, mutta itse olen sen nähnyt monta kertaa lähinnä englanniksi ja ranskaksi.



Kuten varmaan arvata saattaa, Asterix valloittaa Rooman kertoo jälleen Caesarin kavalista suunnitelmista valloittaa urheiden gallialaisten kyläpahanen. Tällä kertaa Caesar haastaa gallialaiset setvimään kahtatoista Herakleen tehtävää parodioivaa mahdotonta haastetta. Mikäli gallialaiset onnistuvat alistuu Rooma heidän hallintaansa, epäonnistuessaan taas Rooma saa kyläsen itselleen. Elokuvan aikana Asterix ja Obelix mm. ottavat mittaa roomalaisesta byrokratiasta, judokasta ja aaveista. Tarina on varsin yksinkertainen ja helposti seurattavissa.
Mistä edes aloittaa tämän elokuvan kehuminen? Ensinnäkin se näyttää ja kuulostaa juuri siltä miltä pitääkin: Asterixilta. Tarina on täynnä mahdottoman hauskoja oivalluksia, meno ei hyydy missään vaiheessa ja tarina etenee sopivaa vauhtia sekä sopivalla räiskyvämpien ja hiljaisempien kohtausten rytmityksellä. Oma suosikkinikohtaukseni koko elokuvasta on se talo joka ajaa ihmiset hulluuteen. Asterix valloittaa Rooman on täynnä vastaavia sopivan kahjoja ja ennalta-arvaamattomia hauskoja kohtauksia toisensa perään. Tietysti hauskaa on myös, ettei tätä elokuvaa ole menty suuntaamaan pelkästään lapsille vaan sanoisin, että vanhemmat saavat tästä vielä enemmän irti. Kun turhaa filleriä ei löydy, kesto on sopivan passeli ja ääninäyttelijät kaikilla mahdollisilla kielillä erinomaisia, ei tässä oikeastaan valittamisen aihetta olekaan. Animaatio voi toisinaan olla hieman suttuista, mutta henkilökohtaisesti koen senkin vain orgaanisemmaksi ja elollisemman näköiseksi kuin liian siloitellun nykyanimaation.



Olen nähnyt tämän elokuvan vuosien varrella jo lukuisia kertoja, mutten vieläkään ole siihen kyllästynyt. Mielestäni se on edelleen paras Asterix-elokuva, jota on koskaan tehty tai todennäköisesti tullaan koskaan tekemään. Asterix valloittaa Rooman tekee yksinkertaisesti kaiken oleellisen oikein. Piirrettyä komediaa on harvoin jos koskaan tehty tämän paremmin.


Arvio: 5/5

LES DOUZE TRAVAIX D'ASTÈRIX, 1976 Ranska
Tuotanto: Georges Dargaud, René Goscinny, Albert Uderzo, Don Jurwich
Ohjaus: René Goscinny, Albert Uderzo, Pierre Watrin, Henri Gruel, Don Jurwich
Käsikirjoitus: Albert UderzoPierre TcherniaRené Goscinny
Näyttelijät: Henri LabussièreJacques Morel ,Jean MartinelliPierre TornadeRoger Carel

1 kommentti:

  1. Itsellenikin tämä on paras Asterix-elokuva johtuen Matti Raninin loistavasta suomiduppauksesta.

    VastaaPoista

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.