torstai 28. joulukuuta 2017

Train to Busan (2016)


On jälleen aika tappaa aikaa ja aivosoluja aasialaisten elokuvien parissa. Tämänkertainen kauhupätkä on Yeong Sang-Hon käsialaa; ennestään Sang-Ho tunnetaan lähinnä animaattorina useammankin sikäläisen kulttileffan takaa. Zombikauhu Train to Busan on kaverin ensimmäinen live-ohjaus, joka on vielä tällaiselle itämaiselle leffalle vähän poikkeuksellisesti päätynyt ihan meillekin asti, kiitos viime vuosien zombivillityksen. Onneksi Train to Busan on myös yksi paremmista genren teoksista, joten ei tämän parissa ainakaan tylsä tule.
Seok-Woo on klassinen työnarkomaani ja liikemies, jolla ei riitä koskaan aikaa tyttärelleen. Typsyn synttäreiden lähestyessä mieltä alkaa kalvaa ajatus juhlapäivän viettämisestä tämän äidin luona Busanissa. Yksinkertainen junamatka muuttuu kuitenkin helvetilliseksi selviytymistaisteluksi kaupungissa leviävän zombiviruksen muuttaessa junan matkustajia lihaa janoaviksi verenhimoisiksi aivokuolleiksi. Jos zombileffat noin yleensä ovat tuttuja, tiedät kyllä kaavan.

Train to Busan on helposti parasta zombikauhua muutamaan vuoteen ja elokuvan onnistumisesta isoin kunnia taitaa mennä sen ohjaajalle, joka kokemattomuudestaan huolimatta hallitsee selvästi jännärin aakkoset; pelkästään tämän elokuvan perusteella ei miestä ensikertalaisesti oikeastaan uskoisikaan. Erityisesti alun peurakohtaus ihastutti hienolla hiipivällä jännityksellään, mutta meno luonnollisesti vain paranee loppua kohden. Iso plussa annettava myös pääosan elokuvan tapahtumista sijoittaminen liikkuvaan junaan. Koko ajan liikkuvaa, eristettyä ja vaarallista luotijunaa täydellisempää jännärin tapahtumapaikkaa tuskin on olemassakaan.
Ainut isompi juttu, jonka itse koin Train to Busanissa varsinaiseksi ongelmaksi oli sen ilmeinen kliseisyys – vai pitäisikö tässä kohtaa puhua jo genren perinnetietoisuudesta? Train to Busanvetää hihasta kaikki zombigenren tyypillisimmät kikat suljetusta tilasta, sekalaisesta joukosta riiteleviä yhteiskuntaluokkia edustavia ihmisiä ja onpa mukana vanha tuttu kiireinen liikemiesisäkin. Kaikki edellä mainittu on jo nähty niin miljoonaan kertaan, ettei itse elokuva uutuudestaan huolimatta tunnu kovinkaan tuoreelta tai uudelta. Train to Busan vain kierrättää kaikenlaista vanhaa erittäin hyvin.

Train to Busanin kaltaisesta tutusta ja turvallisesta apokalypsielokuvasta ei ole enää nykypäivänä paljonkaan uutta sanottavaa tai analysoitavaa jäljellä. Kaikki oleellinen zombeista taitaa olla jo aikaa sitten turistu ja todettu. Jos genre on ennestään tuttu ja kovasti mieleen, osaa todennäköisesti nauttia tästäkin täysin rinnoin. Kyllä ne idän ihmemiehet vaan osaa.


Arvio: 4/5


BUSANHAENG, 2016 Etelä-Korea
Tuotanto: Lee Dong-ha
Ohjaus: 
Yeon Sang-ho
Käsikirjoitus: Park Joo-suk
Näyttelijät: 
Ahn So-hee, Choi Woo-shik, Gong Yoo, Jung Yu-Mi, Kim Su-an, Ma Dong-seok

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.