keskiviikko 5. syyskuuta 2018

Fantastic Four (2015)


Vielä yksi ja sitten koittaa paluu niiden parempien elokuvien pariin. Vuoden 2015 Fan4stic onkin ollut omilla listoilla jo pitemmän aikaa, mutta jostain syystä tämän perkaaminen on vain siirtynyt aina vain tuonnemmaksi ja tuonnemaksi. Ei vain siksi, etten ylipäänsä lämpene suurimmalle osalle maailman supersankarielokuvista, mutta kun tämä on vielä viime vuosien heikkolaatuisemmistakin tuotoksista ylivoimaisesti kaikkein huonomaineisimpia jopa oman erityisen kohderyhmänsäkin keskuudessa.
Hype Fantastic Fourin ympärillä olikin tekoaikaan pilvissä, saatiinhan tähän alunperin mukaan paljon kovassa nosteessa olleita tekijöitä Josh Trankista ja monia muita klassisia Marvel-leffoja luotsanneesta Simon Kinbergistä lähtien ja ensimmäiset traileritkin lupailivat vähintäänkin mukiinmenevää supersankaritoimintaa ja komeita erikoistehosteita niitä kaipaaville. Vielä tänä päivänä nuo trailerit taitavatkin olla parasta, mitä tällä elokuvalla on kenellekään tarjota.

Sitten kävi näin: Foxin isokenkäiset eivät ilmeisesti olleet laisinkaan tyytyväisiä Josh Trankin ja kumppaneiden tarinan mukaan David Cronenbergin kasarileffoista ammentaneeseen synkempään fantastiseen nelikkoon vaan koko homma päätettiin viime tingassa leikata kokonaan uusiksi ja lisätä väliin jälkikäteen kuvattuja uusia kohtauksia, joiden synkintä antia taitavat olla puolipimeät toimistotilat, joissa kyseiset kohtaukset on kuvattu.
Pimeistä huoneista puheen ollen. Tästä leffasta yli 90% on kuvattu pelkästään pimeissä huoneissa. Harmaissa, värittömissä, tylsissä pimeissä toimistotiloissa, joissa lähinnä käydään loputonta selittävää dialogia kuin pohjustamassa elokuvauniversumia, jota ei koskaan tehty. Mitä tahansa toimintaa tähän pannukakkuun olikin alunperin tarkoitettu, suurin osa on korvattu hengettömän tylsällä ja kalsean päämäärättömällä puppudialogilla. Muistinko mainita, että lopputulokseen turhautunut ohjaaja pesi kätensä koko roskasta julkisesti vain muutamaa päivää ennen ensi-iltaa? No nyt muistin.
Mikäli tarina kiinnostaa, niin kyseessä on jälleen yksi supersankarireboot, jonka tarkoituksena on vain kertoa miten ihmenelikko sai supervoimansa. Tällä kertaa yksi tulevasta nelikosta keksii teleportin, jonka kautta nämä sitten menevät toiseen ulottuvuuteen ja koskettavat salaperäistä vihreätä mönjää. Pim!

Siinä olikin käytännössä koko elokuvan juoni yhteen lauseeseen tiivistettynä. Tämä ei siis ole mikään vitsi, tässä ei oikeasti ole yhtään mitään muuta kuin tuo edellinen sekä tietenkin loppuun viimeisille minuuteille ynnätty mättö surkuhupaisaa sulanutta muoviukkoa muistuttavaa tohtori Doomia vastaan. Doomipeikolla kun on hallussaan sellainen suunnilleen kaikista muista maailman supersankarileffoista tuttu ihmiskunnan imaiseva teleporttihärveli, joka oli klisee jo Big Hero 6:n aikaan.
Fantastic Fartissa ei käytännössä ole juonta kuin minuutin pituiseen traileriin, jos siihenkään. Oikeasti tämä kalkkuna voi vain toivoa olevansa yhtä viihdyttävä kuin siitä julkaistut mainokset. Vähintä mitä tällaiseen rainaan olisi voinut sisällyttää, olisi ollut klassinen montaasi, jossa supersankarit oppivat käyttämään voimiaan ja esim. kasvavat jotenkin hahmoina, mutta joku jossain päätteli yleisön olevan kiinnostuneempi pimeistä pirteistä.
Kaikkein ikävintä Forgettable Fourissa on, että juonen täydellinen puute tarkoittaa ettei tässä ole juuri epäloogisuuksia ja aukkoja näperreltäväksi. Tämä ei ole hauska edes huonoudessaan. Ehkä lähimmäksi tahatonta komiikkaa pääsee tällä kertaa huomaamalla näkymättömän naisen näyttelijän tukan vaihtuvan aidosta peruukkiin ja toisen näyttelijän ajamattoman sängen ajettuun yksittäisten leikkausten välillä klassiseen Samurai Cop -tyyliin. Olin jo mielessäni vertaamassa tämän näyttelijäsuorituksia tönkköydessään ja kemiattomuudessaan siirolohkareisiin, mutta sekin tuntui lähinnä loukkaukselta hyvää maa-ainesta kohtaan.

Tarvitseeko tätä mielipidettäni jaloa jotenkin erikseen edes yrittää vielä sanallisesti summata? Fan4stick on täydellinen floppi; elokuvaksi tämän nyt jotenkin vielä muodollisesti tunnistaa, mutta minkään valtakunnan viihdettä tai huvia tältä läpikotaisin hengettömältä ja sisällöttömältä harmaalta turhakkeelta on täysin turha odottaa.
Suositellaan vain ihmisille, jotka saavat erityisiä kiksejä pimeistä huoneista.



Arvio: 0.5/5



FANTASTIC FOUR, 2015 USA
Tuotanto: Simon Kinberg, Hutch Parker, Robert Kulzer, Gregory Goodman, Matthew Vaughn
Ohjaus: 
Josh Trank
Käsikirjoitus: 
Jack Kirby, Jeremy Slater, Simon Kinberg
Näyttelijät: 
Jamie Bell, Kate Mara, Michael B. Jordan, Miles Teller, Reg E. Cathey, Tim Blake Nelson, Toby Kebbell

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.