tiistai 25. syyskuuta 2018

The Devil's Trap (1962)


The Devil's Trap
 on František Vláčillin komean ja suhteellisen tarkkaan dokumentoidun uran omituinen pimeä elokuva, jonka taustoista tai tekoprosessista ei juuri löydy minkäänlaista informaatiota edes kaikkitietävästä internetistä eikä tätä kai Valkoisen kyyhkysen tai Marketa Lazarovan kaltaisten merkkiteosten tasolle yleensä taideta muutenkaan nostaa. Kuitenkin kyseessä on ensimmäinen osa Vláčilin löyhästä historiallisesta elokuvatrilogiasta, johon Marketa Lazarovan lisäksi lukeutuu myös Valley of the Bees.
Tämänkertainen tarina sijoittuu 1500-luvun levottomuuksien ja epävarmuuden riivaamaan Böömiin, nykyisen Tsekin alueille. Vanha mylläri perheineen on ansainnut mainetta poikkeuksellisen taitavana ympäristönsä tuntijana ja väsymättömänä tutkijana. Vanhalla ukolla tuntuu olevan epätavallinen taito löytää makean veden lähteitä sekä ennustaa hämmästyttävällä tarkkuudella tapahtumia ja onnettomuuksia, mikä on omiaan levittämään huhuja tämän mahdollisesta veljeilystä pimeyden voimien kanssa. Epäilyjä tutkimaan saapuu inkvisition inhimillinen, mutta tarpeen tullen kovaluontoinen mies yhdessä paikallisen käskynhaltijan kanssa.

Oikeastaan tätä katsoessa huomaa hyvin nopeasti miksei The Devil's Trap nauti samanlaista arvostusta kuin ohjaajat muut saman ajan teokset noin yleensä. Suurin syy lienee jo pelkästään siinä, ettei kyseessä ole taiteellisena tekijämiehenä tunnetun Vláčilin tuotokseksi likimainkaan niin moniulotteinen ja "taiteellinen" kuin tätä edeltänyt ja seuranneet kaksi, kolme teosta. Varsinainen tarinakin on lähinnä yksinkertainen allegoria uskosta, järjestä ja vallasta, joista kahta ensimmäistä edustavat vanha mylläri ja inkivisition mies sekä kolmatta käskynhaltija. The Devil's Trapia voisi melkein jopa suositella helppotajuisuudessaan ensimmäiseksi ohjaajan teokseksi keltanokille.
Eipä tosin pidä unohtaa ohjaajalle tuttua vahvatunnelmaista tavaramerkkityyliä, joka onnistuu varastamaan shown täydellisesti tässäkin elokuvassa. Kameratyöskentely on Valkoisen kyyhkysen tapaan tässäkin harvinaisen tyylikästä ja sulavaa mustavalkokuvaa, mutta Jan Čuřík vaihtuminen Rudolf Miličiin näkyy harmittavasti lievänä tason heikkenemisenä. Äänipuolella tässä ollaan jo vastaavasti lähellä Marketa Lazarovan unenomaisen hypnoottista tyyliä, jossa aavemainen musiikki soi lähes tauotta pitkin elokuvan, muttei luonnollisesti vielä liikuta aivan senkään tasolla.

Kaiken kaikkiaan The Devil's Trap on jälleen kerran kaikin puolin kelvollinen, mutta ikävän vähälle huomiolle jäänyt teos Vláčililta. Jos ohjaajan muu tuotanto ei olisi valmiiksi niin pahuksen korkeatasoista ja abstraktia, The Devil's Trap voisi hyvinkin olla huomattavasti kiitetympi ja tunnetumpi kuin mitä tämä nykyäänkin on. Melkoista kohtalon ironiaa.



Arvio: 4/5



DABLOVA PAST, 1962 Tsekkoslovakia
Ohjaus: 
František Vláčil
Käsikirjoitus: 
Frantisek A. Dvorák, Milos Václav Kratochvíl
Näyttelijät: 
Bedrich Karen, Jirí Belohoubek, Jirina Bílá, Josef Hlinomaz, Karla Chadimová, Ladislav Kazda, Monika Indingerová, Vlastimil Hašek

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.