keskiviikko 15. elokuuta 2018

Horse (1941)


Ennen virallisen debyyttielokuvansa Sanshiro Sugatan ohjaamista Akira Kurosawa tuli työskennelleeksi vuosikausia eri ohjaajien elokuvissa avustajana vaihtelevissa rooleissa apulaisohjaajasta ekstraan. Kaikista Kurosawan yhteistyökumppaneista Kajiro Yamamoto oli Kurosawan itsensä mukaan se kaikkein merkittävin, jolta mies oppi enemmän kuin vain perinteisimmät temppunsa, mutta sai myös ensimmäisen osittaisen ohjaustyönsä Horsen Yamamoton itsensä siirryttyä kesken kuvausten erään toisen projektin pariin.
Tämä elokuva on nykyään pienimuotoinen harvinaisuus, josta ei painoksia juuri ole ja länsimaisilla käännöksillä vieläkin vähemmän. Koska tätä ei lisäksi lueta osaksi Kurosawan filmografiaa eikä Kajiro Yamamotokaan ole enää nykyisin tunnettu nimi, kaikenlaiset analyysit ja arvostelut ovat niin tästä kuin jälkimmäisen persoonasta ja tyylistäkin hyvin vähissä. Horsessa vaikeinta onkin juuri erottaa kahden eri ohjaajan kädenjäljet toisistaan, sillä ainakaan Yamamoton kohdalla mitään varsinaista vertailukohtaa ei juuri ole.

Horsen tarina sijoittuu köyhälle japanilaiselle vuoristoseudulle ja kertoo perheestä, jonka rakas hevonen pakko-otetaan armeijan haltuun. Ilmeisesti tässä on vähän jotain sanomaa sikäläisestä eriarvoisuudesta ja kuihtuvasta maaseudusta, mutta perinteisiä kurosawamaisia teemoja tästä on vielä turha alkaa etsiä.
Mitenkään erityisen hyväksi elokuvaksi en ilkeä tätä haukkumaan, sillä pituutta on sen verran turhankin kanssa eikä näyttelijöiden veistelemisessä ole aina sen vertaa mieltä että tätä voi samalla tavalla lähteä suosittelemaan kenellekään kuin Kurosawan varsinaisia ohjaustöitä. Varsin mitäänsanomattomasta kokonaisuudesta pitäisi kuitenkin tarkkasilmäisen pystyä löytämään ainakin joitain tulevan nimiohjaajan suosimia tekniikoita, kuten erilaisia häivytyksiä ja tietynlaisia kuvasommitelmia. Lopussa nähtävä taivasta vasten kuvattu, metsän kasvuston osittain tyylikkäästi varjostama hevonen on jo ilmiselvää Kurosawaa.
Suositellaan vain kaikkein vannoutuneimmille hardcore Kurosawa-faneille.



Arvio: 3/5



UMA, 1941 Japani
Ohjaus:
Kajiro Yamamoto, Akira Kurosawa
Käsikirjoitus: Kajiro Yamamoto
Näyttelijät: 
Hideko Takamine, Kamatari Fujiwara, Kaoru Futaba, Setsuko Ichikawa, Takeshi Hirata, Toshio Hosoi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.