perjantai 10. elokuuta 2018

Elokuun rapsodia (1991)


Akira Kurosawa
n kuherruskuukausi Hollywoodin isojen poikien kanssa päättyi Akira Kurosawan Unien jälkeen elämäntyö-Oscarin vastaanottamiseen vuoden 1990 Oscar-gaalassa. Seurasi paluu takaisin nirsojen japanilaisten elokustudioiden ja halpojen pienproduktioiden pariin.
Elokuun rapsodia kertoo vanhan isoäitinsä luona kesää viettävästä lapsilaumasta, joiden vanhemmat ovat lähteneet lomalle Amerikkaan tapaamaan näiden kaukaisia sukulaisia. Vanhan muorin ukko sattui kuolemaan muinoin Nagasakin pommituksissa ja pian seuraisi muistoseremonia niin sodan uhreille kuin edesmenneelle isoisällekin.

Sanon tämän nyt suoraan: Elokuun rapsodia on halvalla tehty ja yllätyksetön elokuva, yksi Akira Kurosawan koko uran tylsimmistä ohjauksista. Suurin osa koko rainasta menee lähinnä ylinäytellessä ja puisevahkoa dialogia laukoessa, joten kaikki eivät tästä todennäköisesti pysty nauttimaan ollenkaan.
Itselleni tämä toi suoraan mieleen Kurosawan muutamat samoja aiheita käsittelevät elokuvat, kuten Elän pelossa, jonka loppukin on lähes täysin samanlainen tämän kanssa, sillä erotuksella että aurinko on tässä ironisesti korvattu vesisateella. Tähän päälle nöpönassu Richard Gere amerikkalaisena serkkuna jaksaa hämmentää yhä edelleen.

Yksi kohtaus tässä kuitenkin on, jonka voin noistaa helposti Kurosawan parhaiden yksittäisten joukkoon: muistojumalanpalveluksen aikaan nähdään muurahaisia marssimassa ja kiipeämässä metsänreunalla kasvavaan ruusuun buddhalaisen suutran kaikuessa taustalla. Kurosawa tunnetusti oli äärimmäisen neuroottinen kontrollifriikki eikä miehen elokuvissa yleensä ikinä ole tällaisia mystisiä ja spontaanin selittämättömiä kohtauksia, joten tämä jää jo pelkästään siksi niin vahvasti mieleen.
Harmittavasti hyvään elokuvaan tarvitaan enemmän kuin vain yksi ikimuistoinen kohtaus.



Arvio: 3/5



HACHI-GATSU NO KYOSHIKYOKU, 1991 Japani
Tuotanto: Hisao Kurosawa
Ohjaus: Akira Kurosawa
Käsikirjoitus: 
Akira Kurosawa
Näyttelijät: Choichiro Kawarasaki, Hidetaka Yoshioka, Hisashi Igawa, Mie Suzuki, Mitsunori Isaki, Narumi Kyaashima, Richard Gere, Sachiko Murase, Tomoko Ohtakara, Toshie Negishi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.