perjantai 17. elokuuta 2018

The Whole Family Works (1939)


Pitkästä aikaa taas Mikio Narusen elokuvia, onhan tästä jo aikaakin. Teinkin äskettäin muutamia laskemia ja tämänkin jälkeen kasassa on vasta alle kolmannes miehen ohjauksista siinä missä monen muun kovemmankin tekijän tapauksessa koko ura alkaisi olla jo paketissa. Naruse oli melkoisen aikaansaava persoonallisuus, mutta harmittavasti liukuhihnamaisuus myös näkyy etenkin näiden varhaisempien tuotosten keskimääräisessä tasossa lievänä keskinkertaisuutena.
The Whole Family Works on Narusen yllättävä paluu realistisen työläiskuvauksen pariin. Yllättävä siis jo siksi, että tämän tekoaikaan japanilainen elokuvasensuuri kävi kuumimmillaan ja maassa panostettiin kansallishenkisempiin tuotantoihin turhantarkan realismin sijaan. Lukemani perusteella tämä taisikin päästä seulasta läpi ikään kuin puolivahingossa.

Varsinainen tarina on varsin tyypillinen vanha japanilainen draama: köyhä suurperhe joutuu elättämään itsensä sota- ja lama-ajan Japanissa 30-luvun puolivälissä. Yksi perheen lapsista kuitenkin haluaa parempaa ja päästä hyvään kouluun, mutta keskeiseksi ongelmaksi muodostuu perheen ja yksilön etujen välinen ristiriita.
Itse koin Narusen vision monessa suhteessa hyvinkin yllättäväksi verrattuna miehen muihin töihin. Tässä esimerkiksi naiset eivät poikkeuksellisesti ole kovinkaan merkittävässä roolissa eikä ihmisten elinympäristöä ole tyypillisistä sota-ajan elokuvista poiketen ollenkaan menty kaunistelemaan. Monessa kohtauksessä tässä jopa viitataan käynnissä olevaan sotaan, sisältääpä tämä jopa hivenen kritiikkiä sitä kohtaan.

Enempiä pitkittämättä lopullista tuomiota: The Whole Family Works on jälleen tuttua ja turvallista Mikio Narusea, kaikin puolin laadukas ja hyvin ohjattu draamaelokuva. Ainut harmistuksen aihe itselläni on tällä kertaa varsin perinteikäs ja moneen kertaan nähty tarina, mutta muutoin kaikki on jälleen hienosti kuosissaan.
Naruse muuten kuuluu itse pitäneen erityisen paljon tästä elokuvasta.



Arvio: 3.5/5



HATARAKU ITTA, 1939 Japani
Ohjaus: Mikio Naruse
Käsikirjoitus: 
Mikio Naruse, Nao Tokugawa
Näyttelijät: Akira Ubukata, Kaoru Itô, Musei Tokugawa, Noriko Honma, Seiichiro Bando, Seikichi Minami, Takeshi Hirata

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.